Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Üzüm Yetiştiriciliği

Birçok kişinin severek tükettiği meyveler arasında yer alan üzüm, aynı zamanda pekmezi yapılarak da tüketildiği için yetiştiriciliği oldukça yaygın yapılan bir meyvedir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan üzüm, aynı zamanda şarap, cevizli sucuk, kuru üzüm ve pestil olarak da tüketilir. Ülkemizde en çok da Akdeniz Bölgesinde üzüm yetiştiriciliği yapılır. Bununla beraber Ege Bölgesinde de oldukça yaygın yetiştirilen üzüm, aynı zamanda yurt dışına da ihraç edilmektedir. Zevkli olarak yapılan üzüm yetiştiriciliği, bazı yöntemleri bilindiği takdirde oldukça kolay yapılır. Siz de kendiniz üzüm yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız bu bilgilerden faydalanabilirsiniz.


Üzümün İklim ve Toprak İsteği

Toprağın ve asmada yetişecek olan üzüm ile uyum içerisinde olması oldukça önemlidir. Uzun bir gelişme dönemine sahip olan üzüm için en uygun sıcaklık 10 derecedir. Sıcaklık bu dereceye ulaştığında üzümün gelişmesi daha iyi olur. Bu nedenle sonbahar mevsiminde ısının düşmesi ile gelişimi yavaşlayan üzüm asmasının kökleri, toprağın derinliğine inmesi nedeniyle yağışın iyi olduğu yerlerde daha iyi yetişir. İlkbahar mevsiminin başlangıcı ve kış mevsiminde yağan yağmurların oldukça yararlı olduğu üzüm asmasının ilkbahar yağışları başlamadan evvel bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kökleri derine inen bir bitki olması nedeniyle üzüm, yumuşak dokulu topraklarda daha iyi yetişir. Bu nedenle üzüm yetiştiriciliğinde toprağın önemi büyüktür. Su geçiren, derin ve su tutma özelliği yüksek olan topraklardan hoşlanan üzüm asmasının köklerinin gelişmesi açısından uygun topraklarda verim daha iyi olur. Su geçirir killi topraklar, kalkerli topraklar ve humuslu topraklar üzüm yetiştiriciliği açısından oldukça uygundur.

Üzüm Budama

Gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan üzüm budaması, beceri isteyen bir uygulamadır. Bu nedenden dolayı yüksek verim, kalite ve boncuklanma probleminin giderilmesi bakımından doğru budama yapılması gerekir. Yanlış budama, üzümün kalitesinin düşmesine ve verimin azalmasına neden olur. Budama işlemi, yaşlı dallar ve sürgünlerden yapılacak kısaltma ve seyreltme ile yapılır. Üzüm yetiştiriciliğinde kış budaması oldukça önemlidir. Kış budamasında sürgün şeklinde meydana gelen dalların çoğunluğu kesilerek çıkarılır. Yaz budaması ise uç alma uygulaması ile yapılır. Üzüm yetiştiriciliğinde her yıl budama yapılmasına ürünün miktarı, kök gelişmesi ve olgunlaşması bakımından önem verilmelidir.

Üzümlerin Sulanması

Üzümün en çok geliştiği dönem olan mayıs ve haziran aylarında sulamaya önem verilmelidir. Aksi takdirde gelişim yavaşlamakla beraber üzüm yaprakları solar. Özellikle de kışın kurak geçtiği mevsimlerde bitki uyanmadan su verimi yapılmalı ve sonra toprak işlenmelidir. Üzümde çiçeklenmeden sonra sulama dikkatli yapılmalıdır. Genellikle karık usulü yapılması gereken sulama işlemi, aynı zamanda sprink yöntemi ile de yapılabilir.

Üzüm Gübreleme

Üzümün miktarı ve kalitesinin artması için yapılan gübreleme, üzümde oluşacak hastalıklar ve dona karşı bitkinin gücünün artmasını sağlar. Üzüm yetiştiriciliğinde sonbahar mevsiminde toprak işlenirken fosforlu ve çiftlik gübresi toprakla karıştırılarak verilirken, ilkbaharda azotlu gübre tercih edilir.

Üzümlerin Hasat Edilmesi

Üzümün türüne göre olgunlaşma süresi farklı olduğundan hasat zamanı değişebilir. Üzümün lezzeti ve şekli yeterli seviyeye ulaştığında hasat yapılabilir. Üzüm yetiştiriciliğinde hasat yapılırken, üzüm tanelerine zarar vermeden olgun olan salkımların alınması gerekir.

  • Üzüm yetiştiriciliğinde iklim ve toprak koşullarına dikkat edilmelidir.
  • Doğru budama işlemleri, verim ve kalite açısından önemlidir.
  • Mayıs ve haziran aylarında sulama düzenli yapılmalıdır.
  • Gübreleme işlemi, bitkinin sağlığı ve verimi için gereklidir.
  • Hasat zamanı, üzümün türüne göre belirlenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zerver

12 Temmuz 2024 Cuma

Üzüm yetiştiriciliği yaparken toprağın yumuşak dokulu ve su tutma özelliği yüksek olması gerektiğini söylüyor. Toprağın bu şekilde olması neden bu kadar önemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zerver, üzüm yetiştiriciliğinde toprağın yumuşak dokulu ve su tutma özelliği yüksek olması, bitkilerin köklerinin daha kolay gelişmesini ve su ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar. Bu şartlar, üzüm bitkilerinin daha sağlıklı ve verimli olmasına olanak tanır. Ayrıca, su tutma kapasitesi yüksek olan toprak, kurak dönemlerde bitkinin su ihtiyacını karşılayarak strese girmesini önler. Bu nedenle, üzüm yetiştiriciliğinde toprağın yapısı büyük önem taşır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

1 Adet Kuru Üzüm Kaç Kalori?

1 Adet Kuru Üzüm Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Kuru Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Kuru Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Yeşil Üzümün Faydaları Nelerdir?

Yeşil Üzümün Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kuru Üzüm Kalori Değeri

Kuru Üzüm Kalori Değeri

Kurt Üzümü Faydaları Nelerdir?

Kurt Üzümü Faydaları Nelerdir?

Üzüm Pestili Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Pestili Tarifi ve Malzemeleri

Çekirdeksiz Kuru Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çekirdeksiz Kuru Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Üzüm Kaç Kalori?dir

Siyah Üzüm Kaç Kalori?dir

Siyah Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Siyah Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Üzüm Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Üzüm Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Çavuş Üzüm Özellikleri

Çavuş Üzüm Özellikleri

Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Üzüm Budama Nasıl Yapılır?

Üzüm Budama Nasıl Yapılır?

Çekirdekli Kuru Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çekirdekli Kuru Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?