Üzüm Reçeli Üzüm, herkesin sevdiği bir meyve türüdür. Özellikle İzmir'in meşhur çekirdeksiz üzümü, en sevilen üzüm çeşitlerindendir. Hem lezzetli hem de oldukça besleyici olan üzümün, tam binden fazla çeşidi bulunmaktadır. Üzüm, en yaygın meyve türlerinden biridir. Beyaz üzüm ve kara üzüm, tüm sebzeler, meyveler ve yemişler arasında en fazla antioksidan etkisine sahip olan meyvelerdendir. Bu faydalı meyve türü, beşten çok daha fazla antioksidan içermektedir. Beyaz ve siyah üzüm, aynı zamanda en iyi beden temizleyicidir. Zinde ve sağlıklı bir hayat için, kabuğu ile çekilen üzüm suyu ve üzüm çekirdeği en faydalı gıdalardandır. Üzüm, elma, incir, muz ve hurma ile eşdeğerde besin değerine sahiptir. En değerli üzüm türlerine sahip olan güzel yurdumuz Türkiye'de üzüm oldukça fazla yetiştirilir. Bu faydalı meyve türü; pekmez, taze üzüm, asma yaprağı, kuru üzüm hoşafı, hardaliye, üzüm sirkesi, koruk suyu şerbeti, köfter, üzüm çekirdeği ve üzüm şırası gibi çeşitli ürünlere dönüştürülür. Üzüm Reçeli İçin Gerekli Olan Malzemeler
Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır? Bu enfes reçeli yapmaya, önce üzümleri iyice yıkayarak başlayalım. Üzümleri iyice yıkadıktan sonra salkımlardan ayırın. Bu işlemden sonra reçeli yapacağınız tencerenin içine toz şekeri ve suyu koyun, ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridikten sonra, daha önceden yıkamış olduğunuz üzümleri tencereye alın ve iyice karıştırın. Üzümlü karışım kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Şerbetimiz kaynayana kadar yüksek ateşte karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıyoruz. Ayrıca kaynama esnasında köpüklenme olacaktır; bu köpüğü üzerinden alın. Sürekli kıvamını kontrol edin ve yaklaşık olarak 45-50 dakika kadar kaynaması gerekmektedir. Kontrol edilen üzüm reçeli kıvamını bulmuşsa, son işlem olarak gerekli olan limon suyunu da ilave edin. Son olarak kenara alınan üzüm reçelinin soğumasını bekleyin ve soğuyan üzüm reçelini dikkatli bir şekilde kavanozlara alarak buzdolabına koyun. Özellikle sabah kahvaltılarında büyük bir keyifle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun. |