Üzüm Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Üzüm Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Sirkesi

Eskiden genellikle köylerde büyük toprak kaplar içinde yapılan üzüm sirkesi, şehirleşme ile birlikte fabrikalarda üretilmeye başlamış ve doğal olarak yapılan sirke tercih edilmez olmuştur. Uzmanlar, ilaçlara ek olarak bazı hastalıkların tedavisinde sirke tüketimini önermektedir.

Doğal sirke, alışılagelmişin aksine o kadar da keskin ve asidik değildir. Ayrıca doğal sirkenin sağlığa birçok faydası vardır.

Üzüm Sirkesinin Faydaları

  • Safrayı giderir.
  • Yemek ihtiyacını azaltır.
  • Hazmı ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Vücudu zayıflatır.
  • Müzmin öksürük ve nefes darlığı şikayetleri için faydalıdır.
  • Zehirlenmeler için ısıtılarak içilir.
  • Bir miktar suyla karıştırılıp içilirse uykusuzluğa ve yorgunluğa iyi gelir.

Üzüm Sirkesi İçin Kullanılacak Malzemeler

  • 1 kilo üzüm
  • 3 litre su
  • 1 dilim ekmeğin içi
  • 1 avuç dolusu nohut
  • Bir miktar bulgur

Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

Üzüm sirkesi yapımında, çürük üzüm kısımları ve sapları da kullanılabilir. Üzümün çekirdekli, siyah veya beyaz olması fark etmez. Üzümün yenmeyen kısımlarını yani çürüğü ve sapını 5 litrelik cam kavanozun içine koyun. Plastik kaplar da kullanılabilir fakat üzüm sirkesi için sağlık yönünden, cam ya da ahşap malzemeler tercih edilmelidir.

Bir miktar çürük üzüm ve sapı için, 3 ölçü su ilavesi yapın, yani bir ölçü üzüme, 3 katı kadar su eklenebilir. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın ki, bu hem hava almayı sağlasın hem de içine sinek ve benzeri haşerelerin girmesini önlesin. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Bir süre sonra üzüm sirkesinin üzerinde beyaz bir katman meydana gelir, bu bir küf değildir; sirkeyi meydana getiren bakterilerin atıklarıdır. Yani bu doğal bir oluşumdur.

Sirke 10-15 gün süreyle beklesin, üzüm ve üzüm sapları iyice yumuşayacaktır. Bu sürenin sonunda, sirkeyi ince bir süzgeçten geçirip süzün. Üzümün cürüflarını iyice sıkıp, üzüm suyunu çıkarın. Geri kalan kuru atıkları çöpe atın veya bir toprağa karıştırın. Elde edilen sirke suyuna ufak bir ekmek içi, birkaç tane nohut ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz (Kaya tuzu, turşu için kullanılan tuz) ilave edin. Tuz, sirkenin şarap oluşumunu önler. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, bu şekilde 40 gün kadar dinlendirin. Üzüm sirkesi ne kadar uzun süre bekletilirse, o denli iyi olur. Ayrıca bu sirkenin içine zevke göre tarhun, melisa ya da kekik koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Goji Berry Üzümü Nelere İyi Gelir?

Goji Berry Üzümü Nelere İyi Gelir?

Üzüm Aşısı Nasıl Yapılır?

Üzüm Aşısı Nasıl Yapılır?

Siyah Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Güncel

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?