Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir?
12 Temmuz 2024

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir?


Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü, özellikle safra kesesini temizleme, kanı temizleme ve iltihapları yok etme gibi birçok faydası olan siyah üzüm olarak da bilinen bir üzüm çeşididir. Yaklaşık kırk çeşidi bulunan Bektaşi üzümü, bakır, fosfor ve potasyum açısından da oldukça zengin bir üzüm türüdür. Meyve yapısı küçük tanecikler şeklinde olan Bektaşi üzümü, farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Genellikle çiğ olarak tüketilen Bektaşi üzümü, çayların içerisine atılarak da kullanılmaktadır. Bektaşi üzümü, taş kıran familyasından olan taç yapraklı, 1 metre kadar boy uzunluğu olan çalı görünümlü bir bitki yapısına sahiptir. Orta Çağ'ın başlarında fideleri yetiştirilmeye başlanmıştır. Bektaşi üzümünün meyveleri çok faydalıdır ve olgunlaşması Ağustos ayına kadar sürer.

Bektaşi Üzümünün Özellikleri Nelerdir?

Bektaşi üzümünün meyveleri C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Örneğin, 100 gram Bektaşi üzümü meyvesinde yaklaşık 34 miligram C vitamini bulunmaktadır. Genellikle çiğ tüketilse de Bektaşi üzümü meyveleri pasta ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır. Ayrıca, Bektaşi üzümünün bilinmesi gereken çok önemli bir özelliği, olgunlaşmamış meyvelerinin asla yenilmemesi gerektiğidir. Olgunlaşmamış meyvelerin tüketilmesi, ağır bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir ve bu durum hayati tehlike oluşturabilir.


Bektaşi üzümü, ülkemizde Kuzey Trakya, Kuzeydoğu Anadolu ve Kuzey Anadolu'da dağlık alanlarda doğal olarak yetişen bir üzüm çeşididir. Çalı görünümlü ve dikenli bir bitki örtüsüne sahiptir. Ancak, Bektaşi üzümünün ana vatanı Orta Asya, Avrupa ve Kafkasya'dır. Bu bölgelerde çok sayıda yetişen Bektaşi üzümü, çok meyveli bir bitkidir. Yaprakları kıllarla kaplıdır ve bu kıllar sayesinde meyve kısımları aşırı soğuklara karşı korunmaktadır. Bektaşi üzümü ayrıca Tibet ve Moğolistan bölgelerinde de sıkça rastlanan ve bu bölgelerde de oldukça fazla yetişen bir bitki türüdür. Meyvelerin tadı hafif mayhoş olarak bilinir. Bektaşi üzümü, çeşitli toprak yapılarında kolaylıkla yetişen ve yetiştiriciye çok zahmet vermeyen bir türdür. Ancak, daha verimli olduğu toprak yapısı yumuşak ve sulu toprak yapısıdır. Bektaşi üzümünün kuraklığa dayanamadığı da bilinmesi gerekenler arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Haber Bülteni

Adakarası Türleri ve Özellikleri

Adakarası Türleri ve Özellikleri

Üzüm Türleri Nelerdir?

Üzüm Türleri Nelerdir?

Goji Üzümü Nasıl Kullanılır?

Goji Üzümü Nasıl Kullanılır?

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Ağacı Faydaları Nelerdir?

Üzüm Ağacı Faydaları Nelerdir?

Siyah Kuru Üzüm Nasıl Tüketilmelidir

Siyah Kuru Üzüm Nasıl Tüketilmelidir