Kuru Üzüm Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Kuru Üzüm Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuru üzüm, taze üzümün toplanarak haşlandıktan sonra kurutulması ile elde edilen ve kuruyemiş çeşidi olarak kabul gören bir besindir. Rengine bağlı olarak sarı ve siyah olmak üzere iki çeşit kuru üzüm bulunmaktadır. Ayrıca çekirdekli ve çekirdeksiz olarak da ayrılmaktadır. Birçok kişinin severek tükettiği kuru üzüm oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Hatta öyle ki; artık okullarda çocuklara dağıtılmaktadır. Çünkü kuru meyve tüketimi bilhassa gelişim çağında büyük önem taşır. Ülkemizde üretimi ve tüketimi yaygın olan kuru üzüm, adeta bir sağlık deposu olarak da bilinmektedir. Kuru üzüm, doğrudan atıştırmalık olarak tüketilebilir, hoşaf yapılarak içilebilir veya kek ve kurabiyelerde kullanılabilir. Ancak içerdiği yüksek şeker oranı nedeniyle, kilo problemi olanlar için dezavantaj oluşturabilir.

Bünyesinde bol miktarda demir, fosfor, folik asit, magnezyum ve potasyum barındıran kuru üzüm; lif açısından da oldukça zengindir. Ayrıca kalsiyum, sodyum, A ve B1 vitaminleri de kuru üzümde bolca bulunur. Özellikle kış aylarında tüketilmesi sağlık yönünden yararlı görülen gıdalar arasında yer almaktadır. Çünkü vücuda önemli oranda enerji verir. İnsan sağlığı için ne kadar faydalı olduğu araştırmalarla kanıtlanmış olan kuru üzüm, alternatif tıpta da ilaç olarak kullanılmaktadır. Kaliteli bir besin kaynağı olan kuru üzüm, kendi küçük ama marifeti büyük bir besindir. Ayrıca evde rahatlıkla kendi kuru üzümünüzü de yapabilirsiniz. Günde bir avuç kuru üzüm tüketilmesi, uzmanlar tarafından da önemle tavsiye edilmektedir.

Kuru Üzümün Faydaları Nelerdir?

Kabızlık: Kuru üzüm çok eski yıllardan bu yana kabızlık sorunu yaşayanlar için etkili bir ev reçetesidir. Bağırsak hareketlerini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır.

Anemi: Güçlü bir demir kaynağı olan kuru üzüm, kansızlık (anemi) rahatsızlığında en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Kan yapımında yardımcı olur ve yüksek miktarda bakır barındırdığı için kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunur.

Kemik Sağlığı: Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve bor bileşenleri, kuru üzümde fazlasıyla vardır. Kemik erimesini önler ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.

Göz Sağlığı: Kuru üzümdeki antioksidanlar, katarakt gibi pek çok göz rahatsızlığına iyi gelir ve göz yapısını korur.

Hipertansiyon: Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olan kuru üzüm, hipertansiyon rahatsızlığında düşürücü etkisi vardır.

Kanser: Bilhassa kolon kanseri gibi önemli kanser türlerinde koruyuculuğu olan kuru üzüm, antioksidan özelliği sayesinde hücre tahribatını önler.

Kilo Kontrolü: Kalori bakımından yüksek içeriğe sahip kuru üzüm, kilo almak veya kilo vermek isteyenlerin yemek listelerinde de yer almaktadır. Bilhassa diyet yapanlar için, günlük tatlı ihtiyaçlarını karşılar ve uzun süre tokluk hissi sağlar.

Libido: Kuru üzüm içerisindeki yarı-esansiyel olan amino asit, özellikle erkeklerde yaşanan cinsel sorunlara oldukça iyi gelir.

Diş Sağlığı: İçeriğindeki fitokimyasal bileşenler sayesinde, diş çürükleri ve diş eti iltihabı rahatsızlıklarında kuru üzüm oldukça faydalıdır. Sağlıklı ve güçlü dişler için kuru üzüm tüketimi önemlidir.

Karaciğer Sağlığı: Kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olan kuru üzüm, karaciğer sağlığı açısından da etkili ve doğal bir besindir.

Cilt Sağlığı: Kuru üzümdeki "resveratrol" isimli bileşen; cilde dolgunluk verir, hücre yeniler, kırışıklık ve leke oluşumunu önemli ölçüde önler. Cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.

Saç Sağlığı: Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmelerini, düzenli kuru üzüm tüketerek durdurabilirsiniz. Saç diplerini güçlendirir ve kepek oluşumuna engel olur.

Kuru üzüm, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlığımız için birçok fayda sunar. Ancak her besinde olduğu gibi aşırı tüketimden kaçınılmalı ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üzüm Bağı Nasıl Kurulur?

Üzüm Bağı Nasıl Kurulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Çekirdeksiz Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çekirdeksiz Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm İlaçlama Nasıl Olmalıdır?

Üzüm İlaçlama Nasıl Olmalıdır?

Goji Berry Üzümü Nelere İyi Gelir?

Goji Berry Üzümü Nelere İyi Gelir?

Güncel

Kurt Üzümü Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kurt Üzümü Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Üzüm Türleri Nelerdir?

Üzüm Türleri Nelerdir?

Güncel

Sarı Üzümün Faydaları Nelerdir?

Sarı Üzümün Faydaları Nelerdir?