Üzüm Kurusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Üzüm Kurusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Kurusu

Üzüm kurusu, kendine has lezzeti ve sağlık açısından sunduğu faydalarıyla oldukça sık tüketilen bir gıdadır. Hem taze meyve olarak hem de kurutularak tüketilebilen üzüm, siyah ve sarı renkte çeşitleriyle dikkat çeker. Üzüm kurusu, sağlıklı bir yaşam için önemli vitamin ve mineraller içerir. C, E, K vitaminleri ile yüksek oranda demir içeren üzüm kurusu, ayrıca kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, bakır, çinko, niasin, riboflavin, piridoksin ve tiamin açısından da zengindir. Kalorisi yüksek olmakla birlikte, fazla tüketilmediği takdirde kilo alma problemine neden olmaz. Üzüm kurusu, kuruyemiş olarak tüketilebileceği gibi, özellikle ramazan ayında hoşaf yapılarak da tüketilir.

Üzüm Kurusunun Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sistemi

Üzüm kurusu, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Bir bardak su içerisine bir yemek kaşığı üzüm kurusu eklenip bir gün bekletildikten sonra tüketildiğinde, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkı sağlar. Kronik kabızlık rahatsızlığında oldukça etkili olan üzüm kurusu, zengin lif içeriği sayesinde günlük lif ihtiyacını karşılayarak kabızlık problemini giderir.

Demir Eksikliği

Kurutulmuş meyveler arasında demir açısından en zengin olanı şüphesiz ki üzüm kurusudur. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık tedavisinde destek olarak tüketilebilir.

Kemik Sağlığı

Üzüm kurusu, içerdiği boron minerali sayesinde osteoporoza karşı kemiklerin korunmasına yardımcı olur ve kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Libido Artışı

İçerisinde bulunan amino asitlerin olumlu etkisi sayesinde libido artışı sağlar. Özellikle erkeklerde ereksiyon sorununa olumlu etkileri vardır. Enerji artırıcı özelliği sayesinde cinsel problemlere karşı iyi gelir.

Göz Sağlığı

Üzüm kurusu, antioksidan içeriği ile yaşlılıktan kaynaklanan göz zayıflığı ve katarakt gibi problemlere karşı faydalıdır.

Enfeksiyon Önleyici

Üzüm kurusu, içerdiği polifenolik bileşikler sayesinde enfeksiyon önleyici etkiye sahip olmakla beraber, aynı zamanda ateş düşürücü özelliğe de sahiptir.

Ağız ve Diş Sağlığı

Üzüm kurusu, diş eti iltihabı, diş çürüğü ve zayıf yapılı dişler gibi diş problemlerine içerdiği kalsiyum sayesinde iyi gelir.

Kalp Sağlığı

Koroner kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olan üzüm kurusu, kan sulandırıcı özelliği sayesinde kalp hastalıklarına iyi gelir.

Cilt Sağlığı

Üzüm kurusu, cilde tazelik ve canlılık kazandırır. Cildin siyah noktalardan arınmasını sağlar ve cildin parlamasına yardımcı olur.

Antioksidan Özelliği

Polifenolik antioksidan özelliği ile kanser hücreleri ile savaşma yeteneğine sahip olan üzüm kurusu, serbest radikallere karşı koruma sağlar ve kanser riskini önler.

Asit Dengesi

Magnezyum ve potasyum mineralleri açısından zengin olan üzüm kurusu, asit dengesine katkı sağlar. Bu sayede romatizma, gut ve böbrek taşı problemlerine karşı koruma sağlar.

Üzüm kurusu, sağlık açısından sunduğu çok yönlü faydalarla beslenme düzeninde önemli bir yer tutmaktadır. Düzenli ve dengeli tüketimi, sağlığınıza olumlu katkılar sağlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kelebek

24 Nisan 2024 Çarşamba

Merhaba benim şöyle bir sorum olacaktı. Kurum üzümün faydaları tartışılmaz. Bunu biliyorum. Gerek siyah kuru üzümün kan yapıcı maddeler taşıması gerekse içinde bulundurduğu vitamin, mineral, kalsiyum, magnezyum açısından çok faydalı bunları biliyorum ama çocuklarım sevmiyo ve yemek istemiyor. Bu vitaminleri başka hangi besinde biaraya toplayabilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kelebek,

Çocuklarınızın sağlıklı beslenmesi için endişelenmenizi anlıyorum. Kuru üzümün taşıdığı vitamin ve mineralleri başka besinlerle de sağlayabilirsiniz. Örneğin, kuruyemişler (badem, ceviz, fındık), taze meyveler (elma, muz), yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli), süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir) gibi gıdalar da zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Ayrıca, çocuklarınızın damak tadına uygun farklı tarifler deneyerek kuru üzüm gibi besinleri diyetlerine ekleyebilirsiniz.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Üzümün Faydaları Nelerdir?

Yeşil Üzümün Faydaları Nelerdir?

Üzüm Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Üzüm Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Çekirdekli Kuru Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çekirdekli Kuru Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Üzüm Faydaları Nelerdir?

Beyaz Üzüm Faydaları Nelerdir?

Üzüm İlaçlama Nasıl Olmalıdır?

Üzüm İlaçlama Nasıl Olmalıdır?

Güncel

Üzüm Pestili Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Pestili Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bornova Misketi Nedir?

Bornova Misketi Nedir?

Güncel

Üzüm Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri