Üzüm Fidanı Üzüm fidanı, asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli ve yüksek meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayabilen bu fidan, özellikle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan bölgelerde sağlıklı bir şekilde büyümektedir. Toprak isteği bakımından ise alüvyon nitelikli alanlarda oldukça verimli bir şekilde kök salmaktadır. Her bölgenin kendine has üzüm fidanı çeşidi vardır. Bu hususta kırmızı, yeşil, sarı ve yapısal olarak farklı ebatlara sahip üzüm fidanları mevcuttur. Hassas yapıya sahip bu meyve fidanı doğru koşullar altında yetiştirildiğinde kaliteli ürün verimi sağlar. Farklı cinslere sahip üzüm fidanları aşılama yöntemiyle başka üzümlerde çoğaltılabilir. Üzüm fidanı, bahçede veya derin saksılarda havadar alanlarda yetiştirilebilir niteliktedir. Bu noktada özellikle geniş bir bağ alanı oluşturulmak isteniyorsa toprak analizinin yapılıp mineral takviyesinin gerekip gerekmediği yönünde bilgi alınması üzüm fidanının ömrünün uzun olması için son derece önemlidir. Bahse konu olan bu fidan zirai satış noktalarında kolaylıkla temin edilebilir. Üzüm Fidanının Dikimi Üzüm fidanı dikimi Mart veya Ekim aylarında yapılmaktadır. Gelişmiş asma halindeki üzüm bağından budama sonrasında fidan elde edilebilir. Söz konusu fidanın hastalıklara maruz kalmaması için zirai ilaçlamanın bilinçli bir şekilde uzman kişiler tarafından yapılması önemlidir. Öte yandan güneş gören alanların tercih edilmesi fidanın kalite oranını artırarak hızla büyümesine katkı sağlar. Üzüm Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır? Bağcılık kapsamında değerlendirilen üzüm fidanı bakımı hususunda öncelik, fidanın temin edildiği andan itibaren bir süre su içerisinde bekletilip köklenmesini sağlamaktır. Ardından toprakla buluşturulan bu fidanın bakımı aşamasında diğer bir aşama ise dikim sonrası üzüm fidanının olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için çıta eşliğinde bir dayanak ile tutunmasının sağlanması gerekir. Diğer yandan bu fidanın bulunduğu alandaki toprak üzerindeki iri yapılı taşların ayıklanması ve belirli aralıklarla toprağa çapa yapılması bakım için önemli etkenlerden biridir. Haftalık periyotlar dahilinde üzüm fidanının sulanması gerekmektedir. Bakım için en önemli unsurlardan biri de gübreleme seçeneğidir. Üzüm fidanının filizlenip dal budak salması için organik gübrenin toprağa her ay atılması önem teşkil etmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, gübreleme sonrasında derhal sulama işleminin yapılması yönündedir. Aksi halde üzüm fidanı kurumaya yüz tutar. Ayrıca zararlı haşerelerin zararının önlenebilmesi adına ilaçlama yapılması da önemlidir. Bahsedilen bu bakımların yapılmasının ardından gelişim gösteren üzüm fidanının kök kısımlarına yakın yerlerinde çıkan yan dalların ilkbahar veya sonbahar mevsiminde budama yapılması gerekir. Her mevsim bakıma muhtaç olan üzüm fidanı geliştiğinde de ihmale mahal verilmeden aynı bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Üzüm Fidanı Çeşitleri Üzüm fidanları, çeşitli türlerde ve renklerde olabilir. Kırmızı, yeşil, sarı ve mor üzümler en yaygın olanlardır. Her türün kendine özgü büyüme koşulları, tat profili ve kullanım alanları vardır. Örneğin, kırmızı üzümler genellikle şarap yapımında kullanılırken, yeşil üzümler daha çok taze tüketim için uygundur. Sarı üzümler ise kurutularak kuru üzüm yapımında kullanılabilir. Üzüm Fidanı Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Üzüm fidanı yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:
Üzüm fidanı yetiştiriciliği, dikkatli ve özenli bir bakım gerektirir. Bu temel ilkeler göz önünde bulundurulduğunda, sağlıklı ve verimli üzüm fidanları elde etmek mümkündür. |