Üzüm Aşısı Nasıl Yapılır?
20 Temmuz 2024

Üzüm Aşısı Nasıl Yapılır?

Üzüm Aşısı

Üzüm aşısı, bitkilerin çoğaltılmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, üzüm bitkisinin bir çeşidinden alınan bir göz veya "kalem" adı verilen dal parçası, başka bir bitkinin üzerine konularak tutturulur. Üzüm aşısı, bitkinin verimliliğini, kalitesini ve ömrünü iyileştirmeye yardımcı olur.


Yarma Aşı:

Yarma aşı, genellikle ilkbahar aylarında, Mart ve Nisan ayları arasında yapılır. Aşılama öncesinde, üzüm ağacının çevresindeki toprak çapalanır ve toprak seviyesinde kesilir. Aşı bıçağı yardımıyla üst yüzeyi düzeltilir. Anaç, çok yarılmaması için sıkıca bağlanmalıdır. Aşı keskisi yardımıyla ortadan 3-4 cm ölçüsünde yarılır. Aşılanan ağacın kalemi, altındaki gözün 2 cm altından ve göz dışarıda kalacak şekilde kesilir. Bir tarafı öz, diğer tarafı odun olmalıdır. Kalemin kabuğu, anacın kabuğuyla aynı hizada olmalı ve boşluk kalmamalıdır, ardından bağlanır.

Kakma Aşı:

Kakma aşı, yarma aşıya benzer bir şekilde yapılır. Anaç, toprak düzeyinin üzerinden kesildikten sonra ortasından keskiyle yarılır. Tarafına, iç tarafa doğru küçülen V şeklinde bir yer oluşturulmalıdır. İki gözü olan kalem, yarılan yere tam olarak yerleştirilir. Kalemin bir gözü dışarıda kalacak şekilde kama şeklinde kesilir ve anaçtaki tarafına birbirine değecek şekilde yerleştirilir. Sıkıca ve aralık kalmadan konumlandırılır. Aşı tamamlandıktan sonra rafya yardımıyla bağlanır. Aşılanan yerin üzeri yavaşça tavlı toprak yardımıyla örtülür ve yanına bir destek dikilir.

Göz Aşısı:

Bağlarda en fazla tercih edilen göz aşısı, yongalı göz aşısıdır. Üzüm bağında kullanılan yongalı göz aşısı iki şekilde yapılabilir:

  • İlkbaharda üzüm bağlarına su geldiği zamanlarda yapılan göz aşısıdır.
  • Yaz aylarının sonunda bağın gelişimi durduğu zaman yapılan aşı, durgun göz aşısı olarak bilinir.
Yongalı göz aşısı kullanılırken, genellikle çapı 1-3 cm arasında olan anaçların kullanılması iyi sonuç alabilmek için önemlidir. Bu aşının uygulanması için anaca tam olarak su gelmesi gerekmektedir. Aşılamadan yaklaşık bir gün önce, anacın başının altından keski ile tepesi alınır. Anacın toprağa bitişik ya da toprağın 10-20 cm civarında üzerinden yaklaşık 6-8 cm arasında düz bir yerden yaklaşık 3-4 cm kabuğuyla alınır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, göz parçasındaki kabuk altındaki odunla kabuk arasındaki kısım ile anacın kambiyum denilen kısmının üst üste bitişik olması gerekmektedir. Göz birleştirildikten sonra büyük, sıkı bir materyal ile arada boşluk olmayacak şekilde birleştirilmesi gerekir. Göz aşısından 8-10 gün geçtikten sonra aşılara bakılır, tutmayan aşılar yenilenir. İyice kaynaşan aşıların tırnak kısımları gözün yanından meyilli şekilde kesilir.

Üzüm Aşısının Avantajları

Üzüm aşısının birçok avantajı vardır:
  • Verimliliği artırır.
  • Üzüm kalitesini iyileştirir.
  • Bitkinin ömrünü uzatır.
  • Hastalık ve zararlılara karşı direnci artırır.
  • Genetik çeşitliliği korur.

Üzüm aşısı, bağcılıkta önemli bir teknik olup, doğru uygulandığında üzüm üretiminde büyük faydalar sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Red Globe Üzüm Gereksinimleri

Red Globe Üzüm Gereksinimleri

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Kokulu Üzümün Faydaları Nelerdir?

Kokulu Üzümün Faydaları Nelerdir?

Acai Üzümü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acai Üzümü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çavuş Üzüm Özellikleri

Çavuş Üzüm Özellikleri

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Siyah Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?