Üzüm Yaprağı Sarması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Üzüm Yaprağı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm yaprağı sarması, birçok mutfakta ve ev hanımlarının olmazsa olmazıdır. Üzüm yaprağı sarması birçok kişinin severek tükettiği bu yemek hamarat ellerle yapılınca sofraların renkli görünmesi severek yenilen yaprağın tadını hemen herkes bilir. Yapılışı biraz hamaratlı ellere bakan üzüm yaprağı sarması son derece lezzetli ve görsel olarak da muhteşem bir yemek seçimidir. Ne kadar zahmetli bir yemek olsa da sofralarda keyifle yenilmesi her mutfak hanımını mutlu eder. Bilindiği gibi üzüm yaprağı sarması yaz aylarında asmalardan toplanır kış aylarına hazırlanarak salamura olarak kurulur. Birçok kişinin yaz aylarında hazırlayıp kışa saklanması tabii ki ev hanımlarının tercihi ve damak zevkine kalmıştır. Nasıl seviliyorsa ev hanımları o şekil hazırlığını yapar, salamura olan üzüm yaprağının sarması kışa hazırlığı bol tuzla saklanır ve kış aylarında yapılmadan tuzu giderilerek 1 gün önceden ıslatılarak hazırlanır. Yaz aylarında ise taze toplanmış ekşimsi tadıyla adından çok söz ettiren yaprağın tadı bir başka güzel olmaktadır.

Üzüm yaprağı sarması taze asmalardan toplanılan mis ve yeşil yaprakların yapılan sarmasıyla tadına doyum olunmaz. Tercih meselesi olan bu yemek her toplum aile mutfak hanımları tarafından farklı yapılmaktadır. Bazı zamanlar saatler süren sarmalar mutfak hanımlarını iyice yorarak zahmetle yapılır bu uğraşın ardından bütün ailenin masada yediği güzel bir yemeğin ardından afiyetle kalkılır.

Üzüm yaprağı sarması için gerekli malzemeler
  • Yarım kg taze veya salamura üzüm yaprağı.
  • Yarım kg dana kıyma.
  • Yarım kg pirinç.
  • 1 fincan sıvı yağ.
  • 1 yemek kaşığı biber salçası.
  • 1 tatlı kaşığı karabiber.
  • 1 tatlı kaşığı tuz.
  • 1 demet maydanoz.
  • 1 demet taze nane.
  • 3 adet kuru soğan.
  • 1 baş kuru sarımsak.
  • 1 adet limon suyu.
Üzüm yaprağı sarması nasıl yapılır?

Tercih edilen yaprak ılık suda yıkanarak süzgece konur. Bu arada iç harç hazırlanır, pirinç geniş bir kap içine konur ve yıkanır. Ardından yıkanan pirinç üzerine kıyma eklenir önceden temizlenip doğranan yeşillikler harç içine ilave edilir ve salça baharatlar, kuru soğan doğranır. Üzerine sarımsak eklenerek limon sıkılarak son olarak sıvı yağı eklenir güzelce harç karıştırılır. Üzüm yaprağısarması iç harcı hazır olmak üzere yaprak tek şekilde elde ya da masada açılıp içine hazırlanan harçtan 1 çay kaşığı dolu yaprağa konup sarılır. Bu şekilde aynı işlem yaprak bitene kadar aynı şekilde yapılarak tencereye dizilir. Üzüm yaprağı sarması bitince üzerine bir su bardağı su eklenerek ocağa konarak pişirilir. Yaklaşık 45 dakika pişen yapraklar kişilerin tercihine göre sıcak ya da soğuk servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Üzüm Yaprağı Sarması Yorumları

soru

aynur

06 Nisan 2024 Cumartesi

Üzüm sarması yaprağını çok seviyorum ama daha önce hiç kendim yapmadım. Geçen gün yapmayı denedim. Aslında oldukça güzel oldu ama arada bazıları açılmıştı ve diğerlerini de etkilemişti. Bu şekilde açılmasının nedeni nedir?

Cevap yaz
cevap

Admin

06 Nisan 2024 Cumartesi

Merhaba Aynur Hanım,

Üzüm sarması yaparken yaprakların açılmasının birkaç nedeni olabilir. İlk olarak, yaprakları yeterince sıkı sarmamış olabilirsiniz. Yaprakları sararken iç harcı çok fazla koymamaya ve sıkı bir şekilde sarmaya dikkat edin. Ayrıca, pişirme sırasında tencerenin kapağını kapalı tutarak buharın içeride kalmasını sağlayın. Bu, sarmaların daha düzgün pişmesini ve açılmamasını sağlar. Son olarak, tencerenin dibine birkaç yaprak sererek sarmaların direkt ateşe temas etmesini engelleyebilirsiniz. Umarım bu ipuçları işinize yarar!

Sevgiler,

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Kurt Üzümü Yetiştiriciliği

Kurt Üzümü Yetiştiriciliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Goji Berry Kurt Üzümü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Goji Berry Kurt Üzümü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kurt Üzümü Faydaları Nelerdir?

Kurt Üzümü Faydaları Nelerdir?

Üzüm Budama Nasıl Yapılır?

Üzüm Budama Nasıl Yapılır?

Çekirdekli Üzüm Suyu Faydaları Nelerdir?

Çekirdekli Üzüm Suyu Faydaları Nelerdir?

Üzüm Aşısı Nasıl Yapılır?

Üzüm Aşısı Nasıl Yapılır?

Diyette Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Diyette Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Kokulu Üzümün Faydaları Nelerdir?

Kokulu Üzümün Faydaları Nelerdir?

Sarı Üzümün Faydaları Nelerdir?

Sarı Üzümün Faydaları Nelerdir?

Siyah Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

1 Adet Kuru Üzüm Kaç Kalori?

1 Adet Kuru Üzüm Kaç Kalori?

Siyah Kuru Üzüm Nasıl Tüketilmelidir

Siyah Kuru Üzüm Nasıl Tüketilmelidir

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir?

Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir?

Kuru Üzüm Kalori Değeri

Kuru Üzüm Kalori Değeri

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6