Besni Üzümü Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Besni Üzümü Türleri ve Özellikleri

Besni Üzümü: Güneydoğu bölgemizde yer alan Adıyaman'ın Besni ilçesinde üretimi yapılan ve tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur bir üzümdür. Anadolu Yarımadası kültür asmasının anavatanı olarak kabul edilmekte bu bölgede bağcılık ve üzümcülükle uğraşma yaygın ve yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bağcılık işleri çok eski tarihlerden itibaren Besni ekonomisi ve kültüründe önemli bir yer tutmakta olup, ismini Besni ilçesinin adından alan üzüm, değişik türleri vardır. İlçenin genelinde Besni Üzümü olarak bilinen Peygamber Üzümünün, Besni çevresi dikkate alınırsa 5.000 dekarlık bir alanda yetiştiriciliği yapılır. Bu alanda yaş üzüm üretim rekoltesi ise yaklaşık 8.000-10.000 ton civarındadır.

Besni Üzümünün Üretimi: bu üzüm; kesim, taneleme, yağlama ile kurutma evresinden geçmektedir. Diğer adıyla patos denilen potasyum ile zeytinyağının karışımından elde edilen sıvı karışımıyla yağlanarak kurutulur. Karışıma ilave edilen Zeytinyağının asit oranı 3-4, Patos derecesiyse 15 derece suda ortalama 17 derece olacak şekilde ayarlanır. Sıvıdaki bu oranlar genel olması ile üzüm olgunluğu, sağlamlığı ve hava durumuna göre farklılık gösterir.

Besni Üzümünün Faydaları: Üzümün genel olarak faydalarına göz atacak olursak; üzümde bulunan kalsiyum, potasyum ve demir, minerallerinin, kemiklerin gelişmesi ile kansızlığa, halsizliğe, zayıflığa iyi geldiği, ishali tedavi ettiği bilinmektedir. Zayıf olup da kilo almak isteyen ya da rejim yapmak isteyenlere üzüm tavsiye edilir. Çünkü üzüm enerji deposu, Protein ile karbonhidratın membasıdır. A, B1, B2, B6, C vitaminlerinin yanında, demir, fosfat, kalsiyum, fosforik asit, organik asitler ve formik asit mineralleri bulundurur. Bir insandaki kalsiyum ihtiyacının 1/5 ile demirin 1/3'ü üzümden karşılanır. Unutkanlığı azaltan etkileri vardır. Diş çürümesini önler. Üzüm içeriğinde %20 oranında kana karışan şeker bulunur. Bu özelliği nedeniyle Besni üzümü beden ve zihni olarak çalışanlara iyi bir besin kaynağıdır. Üzümün besin türü annenin sütüne benzer. Bol miktarda demir minerali ve kan yapar.

Besni Üzümünün Özellikleri: Ağustos ayının ikinci yarısında olgunlaşan Besni üzümünün salkımı silindir ve konik şeklinde, sık yapılı ve iridir. Tane kabuk rengi yeşil sarı, şekli ise kısa ve oval. Ayrıca ince kabuklu ve 2-3 çekirdeklidir. 10 adedinin ağırlığı:250-700 gram gelir.

Besni Üzümü Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Siyah Kuru Üzüm Kalori Değeri

Siyah Kuru Üzüm Kalori Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Hangi Bağda Üzüm Yetişmez

Hangi Bağda Üzüm Yetişmez

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Üzüm Fidanı Bakımı

Üzüm Fidanı Bakımı

Goji Üzümü Faydaları Nelerdir?

Goji Üzümü Faydaları Nelerdir?

Güncel

Bornova Misketi Nedir?

Bornova Misketi Nedir?

Güncel

Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bektaşi Üzümü Faydaları Nelerdir?

Bektaşi Üzümü Faydaları Nelerdir?

Şizandra Üzümü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şizandra Üzümü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Yaprağı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Yaprağı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Üzüm Faydaları Nelerdir?

Beyaz Üzüm Faydaları Nelerdir?

Goji Üzümü Diyeti Listesi

Goji Üzümü Diyeti Listesi

Üzüm Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Üzüm Cinsleri Türleri ve Özellikleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6