Çekirdeksiz Üzüm Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Haziran 2024

Çekirdeksiz Üzüm Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çekirdeksiz Üzüm

Besin değeri oldukça fazla olan meyvelerin başında üzüm gelmektedir. Üzümün binlerce çeşidi bulunmaktadır. Her birinin farklı lezzeti ve besin değeri vardır. Üzüm, sofralık, kurutmalık, pekmezlik ve şaraplık olarak farklı çeşitlerde yetiştirilmektedir. Üzüm, anavatanı olan Anadolu ve Kafkaslardan, dünya üzerinde farklı coğrafyalara yayılmıştır. Anadolu'ya has olan çekirdeksiz üzüm ise sadece Anadolu'da yetiştirilmektedir.

Çekirdeksiz Üzüm Yetişme Koşulları

Çekirdeksiz üzümün yetişme alanları, toprak isteği ve su isteği birçok üzüm asmasından farklıdır. Her bitki için gerekli olan ihtiyaçlar karşılandığı sürece yaşamaktadır. Çekirdeksiz üzümün yetişmesi için gerekli şartlar oluşturulursa yetişmemesi için bir neden yoktur.

Çekirdeksiz Üzüm Yetişmesi İçin Gerekli Şartlar

İlk olarak iklim koşulları akla gelmelidir. Kış soğuklarına dayanıklı bir bitkidir. Soğuktan etkileneceği zamanlar ilkbaharda görülen geç don olayları ve sonbaharda görülen erken don olaylarıdır. Bu iki dönemde üzüm asması ve meyve zarar görmektedir. Bu iki dönem dikkat edilerek koruyucu önlemler alınmalıdır. Gelişme ve büyüme evresinde günlük ortalama hava sıcaklığı 10 °C olmalıdır. Meyvenin gelişme ve olgunlaşma evresinde ise günlük hava sıcaklığı ortalaması 20 °C ve biraz üzeri olmalıdır. Özellikle olgunlaşma döneminde güneş ışınlarının uzun süreler alınması gereklidir. Çekirdeksiz üzümün ortalama 1300 saat kadar güneş alması gereklidir.

Çekirdeksiz üzüm, yumuşak, derinliği olan su geçirgenliği olan toprakları sever. Köklerini mümkün olduğunca derinlere salmaktadır, bu sebeple toprağın yumuşak ve derinliğinin olması kökleri için çok önemlidir. Toprağın geçirgen olması suyun tabana inmesi, kökler taban suyu ile bitkiyi beslediği için gereklidir. Yıllık en az 600 mm civarında suya ihtiyaç duymaktadır. Kış ve ilkbaharda olan yağışlar çok önemlidir. Bu yağışlardan gelen sular tabana geçeceği için yeterli gelmektedir. Özellikle olgunlaşma döneminde yağış olması meyveye zarar vermektedir.

Genelde bitkiler meyve çekirdeğinden yetiştirilmektedir. Çekirdeksiz üzüm asmasının yetiştirilmesi, meyvenin çekirdeği olmadığı için çelikleme yöntemi ile olmaktadır. Asmalardan alınacak çubuklar su dolu bir kap içerisinde çimlenmesi için bekletilir. Çiller çıkınca üzüm çubuğu uygun bir alana dikilir. Başka bir yol ise aşılama iledir. Aşılama, farklı cins asmalarına yapılarak toprak özelliğinin farklı olmasının önemini de ortadan kaldırmaktadır.

Çekirdeksiz Üzüm Besin Değeri ve Faydaları

Çekirdeksiz üzüm, başta karbonhidrat olmak üzere vitamin ve mineraller içermektedir. İçeriğinde bol miktarda B vitamini bulunmaktadır. Bunun yanında C ve E vitaminleri de içermektedir. Ayrıca potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum ve kükürt minerallerini içermektedir.

Çekirdeksiz üzümün faydaları ise şu şekildedir:

  • İyi bir antioksidandır. Antioksidanlar, kansere sebep olan vücuttaki serbest radikalleri (Oksidan) ortadan kaldırmak için savaşırlar.
  • Beyin fonksiyonlarının daha verimli çalışmasını sağlayarak unutkanlığa çare olur.
  • Sinir sistemini teskin edicidir.
  • Lifli içeriğinden dolayı mide bağırsakları rahatlatır, kabızlığı önler.
  • Lifli oluşundan dolayı hazım geç olduğu için kan şekerini birden değil de yavaş yavaş yükseltir.
  • Demir eksikliğine ve kansızlığa çok iyi gelmektedir.
  • Kanı temizler.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Böbrekte oluşan kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.

Çekirdeksiz üzüm, sağlıklı bir yaşam için önemli bir besin kaynağıdır. Hem lezzeti hem de sağlık açısından sunduğu faydalar, bu meyveyi sofralarımızdan eksik etmememiz gerektiğini gösterir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Siyah Kuru Üzüm Kalori Değeri

Siyah Kuru Üzüm Kalori Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Red Globe Üzüm Gereksinimleri

Red Globe Üzüm Gereksinimleri

Kuru Üzüm Suyu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Üzüm Suyu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Üzüm Faydaları Nelerdir?

Beyaz Üzüm Faydaları Nelerdir?

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri