Üzüm Çeşitleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Üzüm Çeşitleri, ülkemiz bağcılıkta ister toprak yönünden olsun ister iklim yönünden en uygun şartlara sahiptir. Bu sebeple üzüm yetiştiriciliği yüzyıllardan beri süregelmektedir. Asmanın sulama ihtiyacının az olmasından dolayı hemen hemen her toprak yapısına uyum sağlayan üzüm çeşitleri, dünyanın her yerinde yetiştirilen meyve olmasına yol açmıştır. Dünyada üretim pazarlama açısından büyük önem taşıdığı için birden çok çeşidi yetiştirilmeye başlanmıştır. Üzüm çeşitleri devamlı olarak yetiştiğinden, ihraç edilen üzüm çeşitleri de fazlalık göstermektedir. Üzüm çeşitleri kendi arasında çekirdekli üzüm, çekirdeksiz üzüm olarak ayrılırken, diğer yandan bölgeler arasında da ayrılmıştır.

Üzüm Çeşitleri
  • Hasandede Üzümü: Çankırı, Çorum ve Ankara'da yetişen üzüm çeşididir. Orta Anadolu'da yapılan beyaz şarapların birçoğu Hasandede üzümünün şarabıdır. Kendine özgü aroması ve tatlı doyumu ile sofralık üzüm olarak da kullanılmaktadır. Dömisek ve sek şarabı elde edilir. Orta kalın kabuklu ve beyaz renkli olan Hasandede üzümü, üzüm çeşitleri arasında kısa budanır.
  • İzabella Üzümü: Karadeniz sahili kesimlerinde özellikle de Rize'den Samsun'a kadar olan, ağaçlara sarılmış şekilde bulunan en fazla rastlanılan bir çeşittir. İzabella mantarı hastalıklara dayanıklıdır. Çilek kokulu ve ekşi bir üzümdür. Siyah renkli ve kalın kabuklu bir üzüm çeşididir.
  • Yalova Üzümü: Salkımlar orta boyutta olan üzümler, dalında normal sıklıkta yerini alır. Üzüm taneleri yeşile çalan sarı renktedir. 2-3 çekirdekli olan üzüm, erken oluşarak temmuz ayı içerisinde de toplanılır.
  • Çavuş: Türkiye'nin her yerinde yetişmekte olan bir üzüm çeşitleri arasındadır. Fakat daha çok Bozcaada ve Marmara Bölgesinde görülür. Üzüm taneleri sulu, gevrek ve hoş aromalı olup, erken yetişen bir meyvedir. Ayrıca çekirdeklerinin kolay ezilmesi ile de çok sevilen bir çeşittir. İri taneli ve verimli bir üzüm olup, kısa budanır. Taneleri beyaz renkte ve ince kabukludur.
  • Ata Sarısı: Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetişen çok iri, beyaz sofralık, yuvarlak taneli bir üzümdür. Orta mevsimde olgunlaşarak kısa budama isteyen üzüm çeşitleri arasında yerini almaktadır.
  • Ugni Blanc: İtalya cinsi üzüm çeşitlerinden biridir. Diğer üzümlere bakarak bu tür daha geç olgunlaşır. Fakat geç olgunlaşmasıyla beraber, salkımları kuvvetlidir. Açık renkli şarap yapımında kullanılır. Asitli olmasından dolayı diğer şaraplara nazaran alkol oranı daha fazladır.
  • Tarsus Üzümü: Mersin ve Adana bölgelerinde yetişen, piyasaya erken çıkan yerli üzümlerdendir. Erken çıkması nedeniyle ihraç edilen üzümler arasındadır. Verimi ve oncaların gelişmesi iyidir. Bekletilince tanelenme yaparak, sofralık özelliğini olumsuz yönde etkiler. Kısa budanmalıdır.
  • Müşküle: Geyve ve İznik civarlarında yetişen sofralık bir türdür. Omcaları kuvvetli geliştiğinden kaliteli ürün alınmaktadır. İhraç edilen gıdalar arasında yer almaktadır. Beyaz renkli olup, kalın kabukludur.
  • Narince: Amasya ve Tokat yörelerinde görülen bu çeşit, bağların yarısından fazlasını oluşturmaktadır. Ülkemizde görülen çeşitleri arasında en kaliteli Dömisek ve sek şaraplarında kullanılır. Narince verimli bir üzüm olup, karışık olarak budanır. Orta kalın kabuklu ve beyaz renkli bir üzümdür.
  • Sultani Çekirdeksiz Üzüm: Ege Bölgesindeki bağların yarısından fazlasını oluşturan sultani üzümü, dünyaca da meşhur kurutmalık üzümü olarak bilinir. Sofralık türünü olarak bilinen sultani çekirdeksiz üzüm, beyaz renkli ve ince kabukludur. Üzüm tanelerinin salkımla bağı güçsüz olduğu için, pazarlara ulaştırılırken tanelenme yapılır. Omcaları kuvvetli geliştiği için, karışık budanma esnasında fazla göz bırakılmalıdır.
  • Sergi Karası Üzümü: Gaziantep civarında yetişen üzümün verimi iyi ve gelişmesi kuvvetlidir. Kırmızı şaraplık üzüm çeşidi olarak bilinir. İri taneli ve gösterişli durduğundan kurutmalık ve sofralık üzüm olarak da değerlendirilmektedir.
Görüldüğü gibi üzüm çeşitleri çok türlüdür. Daha da sayamayacağımız birbirinden farklı üzüm çeşitleri bulunmaktadır. Bu durum bize ülkemizin üzüm yönünden ne kadar zengin olduğunu göstermektedir. Üzüm çeşitleri ister kuru ister yaş olsun her türlü tüketime uygundur. Dilerseniz üzüm çeşitlerinden üzüm hoşafı da yapıp, faydalarından yararlanabilirsiniz.

Üzüm Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yeşil Üzümün Faydaları Nelerdir?

Yeşil Üzümün Faydaları Nelerdir?

Kurt Üzümü Fidanı Türleri ve Özellikleri

Kurt Üzümü Fidanı Türleri ve Özellikleri

Goji Üzümü Nasıl Kullanılır?

Goji Üzümü Nasıl Kullanılır?

Üzüm Türleri Nelerdir?

Üzüm Türleri Nelerdir?

Bektaşi Üzümü Faydaları Nelerdir?

Bektaşi Üzümü Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kokulu Üzümün Faydaları Nelerdir?

Kokulu Üzümün Faydaları Nelerdir?

Güncel

Siyah Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Siyah Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bornova Misketi Nedir?

Bornova Misketi Nedir?

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Sofralık Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Sofralık Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Çekirdeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Çekirdeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6