Üzüm Pekmezi
Üzüm pekmezi, doğada yetişen bazı meyvelerden elde edilen ve sağlık açısından oldukça faydalı bir besin maddesidir. Bu meyvelerin başında keçiboynuzu, armut, dut ve üzüm gelmektedir. Özellikle üzüm pekmezi, ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen pekmez türüdür. Üzüm pekmezi, bazı kırsal bölgelerde ev imkanlarıyla kolaylıkla yapılabildiği gibi fabrikasyon olarak da üretilerek ambalajlı olarak satışa sunulmaktadır. Üzüm pekmezi, kahvaltı sofralarında, simit ve helva gibi bazı gıda maddelerinin yapımında yoğun olarak kullanılmaktadır. Tabii pekmezi tahinden ayrı düşünmek pekmeze haksızlık olur. Sağlıklı bir yaşam ve hastalıklardan korunmak için her gün düzenli olarak üzüm pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle hamileler ve çocuklar için pekmezin yeri doldurulamaz. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol bol pekmez tüketilmelidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlanması için kimyasal ilaçlar kullanmak yerine çocuklarda günde 1 tatlı kaşığı, yetişkinlerde ise 2 tatlı kaşığı üzüm pekmezi tüketilebilir. Pekmezin tüketimi kadar, tüketilen pekmezin kalitesi de maksimum faydanın sağlanması için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bilinen markaların ürünlerini tercih etmeye özen gösterin.
Üzüm Pekmezi Nasıl Tüketilmelidir?
- Üzüm pekmezi demir içerir. Bu nedenle de doğru tüketilmesi, pekmezden istenilen faydanın sağlanabilmesi için çok önemlidir. Bunun için sabahları içmek en doğrusudur. Demirin emilimini hızlandırmak için hemen ardından birkaç damla limon suyu da içilebilir. Pekmez içildikten sonra yaklaşık birkaç saat süt ve süt ürünlerinden uzak kalmak en doğrusudur.
- Pekmezi içmekte zorlanıyorsanız ekmek batırarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca pekmez kadar faydalı olan tahin ve cevizle bir arada tüketilmesi çok daha etkili olabilir. Fakat kilo sorununuz varsa tükettiğiniz üzüm pekmezi miktarına dikkat edin. Çünkü hem ekmek hem pekmez size kilo aldırabilir.
- Doğal olarak üretilmiş, içine şeker ve glikoz gibi maddeler katılmamış pekmezi bulmaya çalışın.
- Tüketilecek üzüm pekmezini en iyi koşullarda saklamak gerekir. Bunun için serin yerleri tercih etmek en doğrusudur. Çünkü üzüm pekmezi çok kolay ekşir. Eğer mümkün değilse veya yaz aylarında buzdolabında saklayabilirsiniz.
Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
- En faydalı pekmez türlerinden biri olan üzüm pekmezi iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içerisinde fazla miktarda glikoz bulunur. Glikoz sayesinde pekmez kısa süre içinde enerjiye dönüşür.
- Kan yapımında vücudun ihtiyaç duyduğu hemoglobin takviyesine iyi gelir.
- İştah kaybına iyi gelir.
- Kemik ve iskelet sağlığı için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında rol oynar. Bu nedenle özellikle gebeler, anne karnındaki bebekler ve menopoz evresindeki bayanlar için çok faydalıdır.
- Erken yaşlanma belirtilerini azaltır.
- Kalp ve damar sağlığı için tavsiye edilir. Kalp damarlarının sertleşmesini önler, kan basıncını düzenler ve kalp krizi riskini azaltır.
- Üzüm pekmezi, kilo almak isteyenler için de iyi bir şifa kaynağıdır.
|
İldemir
05 Nisan 2024 CumaMerhaba ben üzüm pekmezi ile bir kase yoğurdu karıştırıp yemeyi çok seviyorum ama bu karışımın insan vücuduna faydalı olan bütün vitaminleri nötürlediğini söylediler doğru mu acaba?
Cevap yazAdmin
05 Nisan 2024 CumaMerhaba İldemir,
Pekmez ve yoğurdu karıştırmak tüketim açısından gayet faydalı olabilir. Pekmez kalsiyum, demir ve potasyum gibi minerallerle doludur, yoğurt ise probiyotikler ve protein açısından zengindir. Bu ikisini birleştirmek genel olarak besin değerini azaltmaz, aksine çeşitli faydaları birlikte almanızı sağlayabilir. Ancak, bazı insanlar demir emiliminin azaltılabileceğini düşünürler. Ancak bu durum, genel beslenme alışkanlıklarınızda önemli bir fark yaratmaz. Yani, bu karışımı severek tüketmeye devam edebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim!