Üzüm Sarması Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Üzüm Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Sarması

Üzüm sarması, özellikle üzüm yaprağından hazırlanan ve büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilen, sofraların baş tacı olan lezzetli bir yemek çeşididir. Üzüm sarması özellikle yaz aylarında üzümün körpecik yaprakları kullanılarak yapılmaktadır. Üzüm sarmasını dilerseniz kıymalı, dilerseniz zeytinyağlı olarak kendi damak zevkinize uygun şekilde pişirebilirsiniz. Eğer kış aylarında üzüm sarması yemek isterseniz, salamura olarak saklayabilirsiniz.

Hamarat hanımlar genellikle kış ayları için her türlü besin maddesini hazırlayarak derin dondurucuda ya da serin ve karanlık bir ortamda muhafaza etmektedir. Üzüm sarması, günlük akşam yemeklerinde tercih edilmesinin yanı sıra düğün yemeklerinde, özel misafirlere, hanımların altın günlerinde, kermeslerde ve daha pek çok özel günde en sık yapılan nefis yemeklerden biridir. Üzüm sarması biraz zahmetli bir iş olsa da piştikten sonra o mükemmel lezzeti herkesi cezbetmektedir.

Üzüm Sarması İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram taze ya da salamura üzüm yaprağı
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • Kaynamış sıcak su
  • Yeterli oranda tuz
  • Limon

Üzüm Sarması Nasıl Yapılır?

Salamura üzüm yaprağı kullanacaksanız mutlaka ılık suyun içerisinde 3-4 saat kadar bekletmek gerekmektedir. Bekleyen üzüm yapraklarını bol su ile yıkadıktan sonra yaprakları ezmeden, çok sıkmadan avuç içinde hafif şekilde sıkın. Taze üzüm yaprağında ise kaynamış sıcak suyun içine taze yaprakları atıp sararıncaya kadar birkaç dakika haşlayın ve ardından soğuk suyun içine atın. Elinizle sıkıp kabın içine alın.

İç harcını hazırlamak için kuru soğanların kabuklarını soyun ve yemeklik olacak şekilde küp küp doğrayın. Daha sonra tavanın içine sıvı yağı ekleyin, üzerine doğranmış kuru soğanı ve dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya başlayın. Soğanların ve fıstıkların rengi pembeleştikten sonra yıkanmış pirinci ilave edin. Tarçın, tuz ve yenibaharı ekleyip karıştırın. Üzerine bir bardak sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin. Harç hazır olunca nane ve kuş üzümünü ekleyin.

Yaprakların sap kısımlarını kopardıktan sonra hazırladığınız harçtan bir miktar içine koyup sigara böreği gibi sarın. Sardığınız üzüm sarmalarını sıra ile tencereye dizin. En üstüne ekşi olması için limon dilimleri ve sıcak su ilave edin. Tenceredeki su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Üzüm sarması piştikten sonra servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Siyah Kuru Üzüm Kalori Değeri

Siyah Kuru Üzüm Kalori Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Goji Üzümü Faydaları Nelerdir?

Goji Üzümü Faydaları Nelerdir?

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Üzüm Ekstresi Faydaları Nelerdir?

Üzüm Ekstresi Faydaları Nelerdir?

Üzüm Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Üzüm Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur?