Adakarası Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Adakarası Türleri ve Özellikleri

Adakarası, asıl yetişme yeri Avşa adası olan bir üzüm türüdür. Şarap üretimi için oldukça yaygın bir kullanım alanı olan bu üzümün enfes bir tadı bulunmaktadır. Siyah bir renk özelliği bulanan bu üzüm ismini renginde dolayı almıştır. Erdek ve Balıkesir yöresinde de yetiştirilmekte olan bu üzümün salkımları kanatlı bir yapıya sahiptir. Üzümler salkımda sık bir şekilde bulunmaktadır ve konik bir yapısı vardır. Anadolu bölgesinde yer alan bazı illerde de yetiştirilmekte olan bu üzümün bakımı pek fazla zahmet istememektedir. İlk bahar aylarında yapraklarını açan adakarası yaz sonlarında meyvesini vermektedir. Ancak yetiştirildiği bölgeye göre üzümün olgunlaşma süresinde değişiklikler meydana gelmektedir. Balıkesir ve Erdek bölgesinde eylül ayının başında yetişmekte olan bu üzüm Anadolu'da eyül ortası ve eylül sonlarında yetişmekte olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra yetiştiği bölgeye göre de kalitesinde farklılıklar gözlemlenir. Ege bölgesinde yetişen adakarasının tadı daha tatlı bir yapıya sahiptir. Diğer bölgelerden ise tadında değişiklikler görülmektedir. Bunun nedeni ise sıcaklıktır. Sıcak bölgelerden daha kaliteli ve iyi bir şekilde yetişen bu üzüm yaz aylarında sofraların vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer almaktadır.

Adakarası özellikleri nelerdir?
  • Genellikle şarap yapımı için yetiştirilmektedir. Avşa adası bu üzümün en iyi şekilde yetiştiği bölgedir. Bunun yanı sıra Erdek ve Balıkesir'de de iyi bir yetişme özelliği göstermektedir.
  • İsmini siyah renginden dolayı alan bu üzümün salkımları kanatlı bir yapıdadır. Salkımlar da bulanan üzümler sık bir şekilde oluşmaktadır. Normal bir salkımda yaklaşık olarak yetmiş beş ile yüz arası üzüm bulunmaktadır.
  • Yetişme bölgesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yaz aylarında sıcak bir iklim özelliği gösteren bölgelerde daha hızlı ve daha kaliteli bir şekilde yetişmektedir.
  • Adakarası asmasının pek fazla suya ihtiyacı bulunmamaktadır. Ancak yeni dikilen asma ağacının bir müddet boyunca düzenli ve dengeli olarak sulanmasında fayda vardır.
  • Bu üzümden elde edilmekte olan şarap açık kırmızı bir renktedir.
  • Anadolu yörelerinde çeşitli yiyecekleri de yapılan bu üzüm sağlık açısından da oldukça yararlı bir özelliğe sahiptir. Meydana gelebilecek her türlü hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Tıp alanında da kullanılmakta olan bu üzümün yetişme mevsimi eylül ayının ilk haftaları olarak bilinmektedir.

Adakarası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Sarı Üzümün Faydaları Nelerdir?

Sarı Üzümün Faydaları Nelerdir?

Kuş Üzümü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuş Üzümü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Üzümdeki Vitaminler Nelerdir?

Siyah Kuru Üzüm Kalori Değeri

Siyah Kuru Üzüm Kalori Değeri

Kırmızı Üzüm Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Üzüm Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bornova Misketi Nedir?

Bornova Misketi Nedir?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

Üzüm Nasıl Kurutulur?

1 Salkım Üzüm Kaç Kalori?dir?

1 Salkım Üzüm Kaç Kalori?dir?

Diyette Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Diyette Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Kara Üzüm Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kara Üzüm Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ayı Üzümü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ayı Üzümü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Üzüm Kaç Kalori?dir?

Goji Berry Üzümü Nelere İyi Gelir?

Goji Berry Üzümü Nelere İyi Gelir?

Çekirdekli Kuru Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çekirdekli Kuru Üzüm Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Türleri Nelerdir?

Üzüm Türleri Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6