Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

Kuru Üzüm Faydaları

Kuru üzüm, içerisindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde sindirimi kolaylaştırarak bağırsakların çalışmasını destekler. Aynı zamanda kabızlık şikâyeti çekenlerin tedavisinde kuru üzüm tavsiye edilir. Kuru üzümün vücuda birçok etkisi ve faydası bulunmaktadır. Özellikle sağlık açısından vücuda enerji vererek kan dolaşımının hızlanmasını ve kansızlık şikâyeti olan kişilerin tüketmesi önerilir. Çünkü kuru üzüm, vücutta kan yapan hücrelerin çoğalmasını sağlar. Aynı zamanda kalori bakımından düşük olan kuru üzüm, kilo vermek isteyen ve tatlı krizi çeken kişiler için oldukça faydalıdır.


Antioksidan Etkiye Sahiptir

Kuru üzüm, fenoller bakımından zengin bir besin kaynağı olup antioksidan etkiye sahiptir. Kuru üzümde bulunan fenoller, oksijene bağlı olarak oluşan hücre yapılarındaki tahribata karşı direnç göstererek koruma sağlar. Antioksidan etkinin ikiye katlanması için, kuru üzüm yerine yaş üzüm mevsiminde tüketmek daha faydalı olacaktır. Çünkü kurutma esnasında üzümde bulunan antioksidanları oluşturan bileşenlerin etkinliği azalır.

Kemik Sağlığı İçin Önemlidir

Kuru üzüm, kemik sağlığı açısından faydalı olan boron mineralleri bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, boron mineralleri osteoporoza karşı savunma mekanizması geliştirirken, kadınlarda menopoz sonrasında uygulanan bazı östrojen terapilerinde de oldukça etkili ve faydalı olduğu gözlenmiştir.

Göz Sağlığına Faydalıdır

Yapılan bilimsel araştırmalara göre, ülkemizde oldukça yaygın olan "sarı nokta" göz hastalığına karşı günde bir avuç kuru üzüm tüketmek oldukça faydalıdır. Özellikle 50 yaş üzeri kişilerde ortaya çıkan göz hastalıkları için bir avuç kuru üzüm tüketmek, makula dejenerasyonu riskini büyük oranda azaltmaktadır.

Sindirimi Kolaylaştırır

Günümüzde etli yemeklere verilen ağırlık ve lifli gıdaların tüketiminin azalması nedeniyle kabızlık şikâyeti ve sindirim bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Bu şikâyetlerden kurtulmak için, etli yiyeceklere ara vermek ve sindirimin kolaylaşması için günde bir avuç kuru üzüm tüketilmesi oldukça etkilidir. 50 adet kuru üzüm içinde yaklaşık olarak 1 gram kadar besin lifi bulunmaktadır.

Asit Dengeler

Kuru üzüm, içerisinde bulunan magnezyum ve potasyum mineralleri sayesinde vücudun asit dengesinin korunmasını sağlar. Vücudun asit dengesini koruması, romatizma, böbrek taşı, kalp rahatsızlıkları ve gut hastalıklarından korunmayı destekler.

Demir Eksikliğine ve Kan Hücrelerinin Çoğalmasına Yardımcı Olur

Kuru üzüm, kurutulan birçok meyve içinde demir bakımından en zengin kurutulmuş meyvedir. 26 gram kuru üzüm (50 adet) içinde yaklaşık olarak bir kişinin günlük demir ihtiyacının %3'ünü karşılayacak kadar demir bulunmaktadır. Bu nedenle demir anemisi olan kişilerin demir eksikliği tedavisinde de kuru üzüm kullanılır.

Enerji Verir

Günde bir avuç kuru üzüm tüketmek, günün bütün yorgunluğunu, halsizliğini ve stresini atarak kişiye enerji verir.

Diyet Yaparken Kuru Üzüm

Diyet yaparken kuru üzüm oldukça faydalıdır. Çünkü diyet sırasında tatlı krizlerinde ve vücudun şeker ihtiyacını karşılamada yağ oranı düşük olması nedeniyle tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak yüksek kalori ve şeker içerdiğinden tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üzüm Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Hangi Bağda Üzüm Yetişmez

Hangi Bağda Üzüm Yetişmez

Besni Üzümü Türleri ve Özellikleri

Besni Üzümü Türleri ve Özellikleri

Kuru Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Kuru Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Üzüm Çekirdeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzüm Çekirdeği Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir?

Üzüm Hangi Bölgede Yetişir?

Güncel

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?

Frenk Üzümü Faydaları Nelerdir?