uzumler.gen.tr https://www.uzumler.gen.tr Üzüm, Üzüm Türleri ve Özellikleri tr-TR hourly 1 Copyright 2019, uzumler.gen.tr Tue, 25 Apr 2017 00:00:00 +0000 Mon, 18 Feb 2019 00:00:00 +0000 60 Ayı Üzümü Yaprağı https://www.uzumler.gen.tr/ayi-uzumu-yapragi.html Mon, 22 Oct 2018 00:26:11 +0000 Ayı üzümü yaprağı, insan vücuduna bir çok faydası olan bu bitki Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa bölgelerinden yetişmektedir. Ülkemizde ise Kuzey Anadolu bölgesinin taşlık alanlarından yetişmektedir. Bu bitkinin sağlık açısı Ayı üzümü yaprağı, insan vücuduna bir çok faydası olan bu bitki Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa bölgelerinden yetişmektedir. Ülkemizde ise Kuzey Anadolu bölgesinin taşlık alanlarından yetişmektedir. Bu bitkinin sağlık açısından bir çok kullanım alanı bulunmaktadır. İçerisinde bol miktarda antioksidan bulunan bu bitkinin çayı yapılarak da tüketilebilmektedir. Eski dönemlerden beri sağlık alanlarında kullanılan bu bitki fundagiller familyasına aittir. İçerisinde bol miktarda plavnoidler. Tannik asit, ursoluk asit, gallik asit bulunmaktadır. Ayı üzümü ağacının meyveleri kırmızı renk özelliğine sahiptir ve yaprakları yeşil renk yapısına sahiptir.

Ayı üzümü yaprağı faydaları nelerdir
  • Ayı üzümü yaprağı sindirim sisteminde meydana gelmiÅŸ olan rahatsızlıklar için oldukça etkili bir yapıya sahiptir. Sindirim sisteminin iÅŸlevini iyi bir ÅŸekilde yapmasına yardımcı olan bu bitki oluÅŸabilecek rahatsızlıklarında önüne geçmektedir. İdrar yollarından meydana gelmiÅŸ olan enfeksiyonların hızlı bir ÅŸekilde dışarı atılmasına yardımcı olur. Ayrıca idrar söktürücü bir yapısı bulunmaktadır. 
  • Böbreklerde meydana gelmiÅŸ olan taÅŸ ve kum gibi oldukça rahatsızlık verici durumların tedavisi için kullanılabilen bu bitki vücutta toksin atılımını da saÄŸlamaktadır. 
  • Ayı üzümü yaprağı vücutta meydana gelmiÅŸ olan iltihaplanmalara karşı oldukça etkili bir yapıya sahiptir. İçerisinde bulunan maddeler iltihabın kuruyarak vücuttan atılmasına büyük bir fayda saÄŸlar. Bu bitkini çayının yapılarak tüketilmesi iltihabın hızlı bir ÅŸekilde yok olmasında etkilidir. 
  • Bunun yanı sıra baÅŸ aÄŸrısı ve kas aÄŸrısı gibi rahatsızlıklara da oldukça iyi gelen bir yapısı bulunmaktadır. ÇeÅŸitli nedenlerden dolayı oluÅŸabilen baÅŸ aÄŸrısını hızlı bir ÅŸekilde keser. Ayrıca kaslarda meydana gelmiÅŸ olan yırtılma ve kopma gibi durumlarında hızlı bir ÅŸekilde tedavisini yapmaya yardımcı olur. 
  • İçerisinde bulunan maddeler bağışıklık sisteminin güçlü bir yapı kazanması konusunda da oldukça etkili bir yapıya sahiptir. Vücuda etki eden hastalıkların hızlı bir ÅŸekilde vücuttan atılmasına ve vücudun virüs ve bakterilere karşı güçlü bir yapıda olmasına fayda saÄŸlamaktadır.
  • Anne adaylarında ayı üzümü yaprağı tüketmesinden büyük bir fayda vardır. İçerisinde yer almakta olan maddeler kasların kasılmasına fayda saÄŸlayarak doÄŸumun kolay bir ÅŸekilde gerçekleÅŸmesine fayda saÄŸlar. 
  • Bunun yanı sıra cilt içinde oldukça etkili bir yapısı bulunmaktadır. Egzama ve mantar hastalıkların hızlı bir ÅŸekilde geçmesine yardımcı olur. Ayrıca vücutta oluÅŸmuÅŸ olan sivilce ve siyah nokta gibi durumların kaybolması konusunda da oldukça etkili bir yapıya sahiptir. 
  • Ayı üzümü yaprağı kemiklerde meydana gelmiÅŸ olan rahatsızlıkların tedavisi içinde kullanılabilmektedir. Kemiklerin güçlü bir yapı kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca içerisinde bulunan maddeler kasların güçlenmesine de büyük bir fayda saÄŸlar.
]]>
Hamilelikte Kuru Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/hamilelikte-kuru-uzum.html Mon, 22 Oct 2018 06:54:36 +0000 Hamilelikte kuru üzüm, anne adaylarının bir çoğu hamilelik sürecinde beslenme alışkanlığına dikkat etmelidir. Çünkü alınan besinleri artık sadece anne adayı değil karnındaki minik bebeğin alması, gelişimi için son derec Hamilelikte kuru üzüm, anne adaylarının bir çoğu hamilelik sürecinde beslenme alışkanlığına dikkat etmelidir. Çünkü alınan besinleri artık sadece anne adayı değil karnındaki minik bebeğin alması, gelişimi için son derece önemlidir. Her anne adayı yediği ve içtiği besinlere son derece özen göstermelidir. Sağlıklı beslenerek bebeğini kucağına alacağı günü sabırsızlıkla beklemektedir. Hamilelikte kuru üzüm tüketmek hem bebek açısından hem anne açısından oldukça fayda göstermektedir. Anne adayının bir çoğunda demir eksikliği ve vitamin eksikliği olur. 

Bir çok anne adayı hamileliği boyunca doğal beslenmeye çok dikkat etmeli, doğal besinlerin ayrıca faydası olduğu ve içinde bulunan vitamin sayesinde kişi kendisini daha iyi hissedeceği için bolca tüketilmelidir. Hamilelikte yaşanan sorunlar sıkıntıların başında kansızlık, stres, yorgunluk ve iştahsızlık gibi sorunları günlük kuru üzüm tüketerek çözülebilir. Hamilelikte kuru üzüm yenilmesi oluşabilecek sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Kuru üzüm içerisinde bulunan bol lif sayesinde hamilelikte her anne adayının kabızlık sorunu yaşaması olası bir durumdur. Bu gibi durumların yaşanması durumunda ilaç kullanamayan anne adaylarının bir çoğu tüketeceği kuru üzüm sayesinde bu sorununda üstesinden gelecektir.

Hamilelikte kuru üzüm ne kadar faydalıdır Saymakla bitmeyen kuru üzümün faydalarını bilen bir çok anne adayı, düzenli olarak tükettiği üzümle daha sağlıklı bir hamilelik yaşayacaktır. Kuru üzüm içinde bulunan magnezyum sayesinde anne adayının kendisini daha güçlü his edeceği ve alması gereken vitamin ve lif miktarını dengeleyecektir. 

Hamilelikte kullanılan kuru üzüm her üçüncü ay sonrası artacak şikayetlerin önüne geçerek anne adayının daha sakin ve iyi olduğunu gösterecektir. Hamilelikte yenilen kuru üzümün faydaları bebeğini kucağına alan anne adaylarının sonrasında kuru üzümü tüketerekde kan seviyesini yükselteceğini bilmeli ve kuru üzüm yemeye devam ederek sağlığına kavuşmalıdır. 
]]>
Kuru Üzüm Faydaları https://www.uzumler.gen.tr/kuru-uzum-faydalari.html Mon, 22 Oct 2018 16:37:34 +0000 Kuru Üzüm Faydaları, Kuru üzüm içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde, sindirimi kolaylaştırarak bağırsakların çalışmasını sağlar. Aynı zamanda kabızlık şikayeti çekenlerin tedavisinde kuru üzüm tavsiye ed Kuru Üzüm Faydaları, Kuru üzüm içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde, sindirimi kolaylaştırarak bağırsakların çalışmasını sağlar. Aynı zamanda kabızlık şikayeti çekenlerin tedavisinde kuru üzüm tavsiye edilir. Kuru üzümün vücuda bir çok etkisi ve faydası vardır. özellikle sağlık açısından vücuda enerji vererek kan dolaşımının hızlanmasını ve kansızlık şikayeti çeken kişilerin tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü kuru üzüm, vücutta kan yapan hücrelerin çoğalmasını sağlar. Aynı zamanda kalori bakımından da oldukça düşük olan kuru üzüm kilo vermek isteyen ve tatlı krizi çeken kişiler için oldukça faydalıdır. 

Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir

Kuru Üzüm Antioksidan Bir Etkiye Sahiptir. Kuru erik ve kuru kayısı gibi kuru üzümde fenoller bakımından zengin bir besin kaynağı olup antioksidan bir etkiye sahiptir. Kuru üzümde bulunan fenoller, oksijene bağlı olarak oluşan hücre yapılarında oluşan tahribata karşı direnç göstererek korur. Aynı zamanda bu etkinin ikiye katlanması için, kuru üzüm yerine yaş üzüm mevsiminde tüketmek daha faydalı olacaktır. Çünkü kurutma esnasında üzümde bulunan antioksidanları oluşturan bileşenlerin de etkisi azalır. 

Kemik Sağlığı İçin Önemlidir. Kuru üzüm kemik sağlığı açısından faydalı olan boron mineralleri açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, boron mineralleri osteoporoza karşı bir savunma mekanizması geliştirirken, kadınlarda menopoz sonrasında da uygulanan bir takım östrojen terapisinde de oldukça etkili ve faydalı olduğu gözlenmiştir. 

Göz Sağlığına Faydalıdır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, ülkemizde özellikle oldukça yaygın olan "sarı nokta" göz hastalığına karşı günde bir avuç kuru üzüm tüketmek oldukça faydalıdır. Özellikle 50 yaş üzeri kişilerde ortaya çıkan göz hastalıkları için bir avuç kuru üzüm tüketmek, makula dejenerasyonu riskini de büyük oranda azalttığı gözlenmiştir. 

Sindirimi Kolaylaştırır. Günümüzde etli yemeklere verilen ağırlık ve lifli gıdaların tüketiminin azalması nedeni ile ortaya kabızlık şikayeti ve sindirim bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetlerden kurtulmak için, etli yiyeceklere ara vermek ve sindirimin kolaylaşmasını sağlamak için günde bir avuç kuru üzüm tüketilmesi oldukça etkilidir. 50 adet kuru üzüm içinde yaklaşık olarak 1 gram kadar besin lifi bulunmaktadır. 

Asit Dengeler. Kuru üzümün içinde bulunan magnezyum ve potasyum mineralleri sayesinde vücudun asit dengesinin korunmasını sağlar. Vücudun asit dengesini koruması romatizma, böbrek taşı, kalp rahatsızlıkları ve gut hastalıklarından korunmasını sağlar. 

Demir Eksikliğine ve Kan Hücrelerinin Çoğalmasına Yardımcı Olur. Kuru üzüm kurutulan bir çok meyvenin içinde demir bakımından en zengin kurutulmuş meyvedir. 26 gram kuru üzüm (50 adet) içinde yaklaşık olarak bir kişinin günlük demir ihtiyacının %3'ünü karşılayacak kadar demir bulunmaktadır. Bu nedenle demir anemisi olan kişilerin demir eksikliği tedavisinde de kuru üzüm kullanılır. 

Enerji Verir. Günde bir avuç kuru üzüm tüketmek, günün bütün yorgunluğunu, halsizliğini ve stresini atarak kişiye enerji verir. 

Diyet Yaparken Kuru Üzüm, oldukça faydalıdır. Çünkü diyet esnasına tatlı krizlerinde ve vücudun şeker ihtiyacını karşılamasında yağ oranı düşük olması nedeni ile tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak yüksek kalori ve şeker içerdiğinden tüketimine dikkat edilmesi gerekir. 
]]>
Kurt Üzümü Faydaları https://www.uzumler.gen.tr/kurt-uzumu-faydalari.html Tue, 23 Oct 2018 01:06:34 +0000 Kurt üzümü faydaları, kurt üzümün rengi parlak turuncu meyvedir. Diğer adı ile goji berry bitkisidir. Asya, Tibet ve Moğolistan'ın yüksek dağlarında yetişen meyvedir. Tatlı ve sulu yumuşak meyve olduğu için sevil Kurt üzümü faydaları, kurt üzümün rengi parlak turuncu meyvedir. Diğer adı ile goji berry bitkisidir. Asya, Tibet ve Moğolistan'ın yüksek dağlarında yetişen meyvedir. Tatlı ve sulu yumuşak meyve olduğu için sevilerek tüketilir. Kurt üzümün içinde protein, vitamin, demir ve lif oranı fazla olduğu için sağlığa çok faydalıdır. 

Kurt üzümü faydaları şöyle sıralanabilir. 
  • YaÅŸlanmayı geciktirir. 
  • Ömrü uzatır. 
  • Cildi güzelleÅŸtirir. 
  • Anksiyete hastalığına ve depresyon rahatsızlığına iyi gelir. 
  • C vitamin içeriÄŸi fazladır. 
  • Vücut içinde oluÅŸan yağı yakar. 
  • Sindirim sistemini çalıştırır. 
  • Dışkıyı yumuÅŸatır ve kolay dışarı atılmasını saÄŸlar. 
  • Åžeker ve insülin seviyesini düzenler.
  • Kolesterol seviyesini düzenler. 
  • Görme bozukluÄŸuna iyi gelir.
  •  Yüksek ÅŸekeri dengeler. 
  • Vücuda güç, kuvvet enerji verir. 
  • Zayıflamayı saÄŸlar. 
  • Tok hissi oluÅŸturur.
  • Vücut içindeki pis kanı temizler.
  • Cinsel isteÄŸi arttırır.
  • Vücut içinde tümör oluÅŸmasını önler. 
  • Bağırsak içinde enfeksiyon oluÅŸmasını engeller. 
  • DNA'yı korur. 
  • Zeka seviyesini ve hafızayı güçlendirir. 
  • KaraciÄŸeri korur.
  • Vücudu sakinleÅŸtirici özelliÄŸi oluÅŸturur. 
  • Uyku düzeni saÄŸlar.
  • Kurt üzümü faydalarından biride doÄŸurganlığı artırır. 
  • Böbrek taşı ve safra kesesi taşının oluÅŸmasını önler.
Kurt üzümün göze faydası
  • Göz içinde katarak oluÅŸmasını önler. 
  • Görme hızını güçlendirir. 
  • Görme problemini azaltır. 
  • Göz çevresinde oluÅŸan kırışıklığı azaltır. 
  • Göz yaÅŸlanmasını geciktirir. 
  • Göz kuruluÄŸunu önler.
  • Gözde sulanma sorununa iyi gelir.
  • Göz kaşıntısını geçirir.
  • Gözün mikrop kapmasını önler.
  • Kurt üzümü uyku düzeni saÄŸladığı için gözün dinlenmesine yardımcı olur. 
  • Göz hastalıkların oluÅŸmasını önler.
  • Göz içinde oluÅŸan bulanıklığı azaltır. 
]]>
Siyah Kuru Üzüm Kalori https://www.uzumler.gen.tr/siyah-kuru-uzum-kalori.html Tue, 23 Oct 2018 12:13:15 +0000 Siyah kuru üzüm kalori, Siyah kuru üzüm birçok kişinin severek tükettiği bir besindir. çoğu zaman çerez niyetine tüketilen kuru üzüm kalori olarak yüksek olması sebebi ile dozunda tüketilmesi gereken bir besindir. Siyah kuru Siyah kuru üzüm kalori, Siyah kuru üzüm birçok kişinin severek tükettiği bir besindir. çoğu zaman çerez niyetine tüketilen kuru üzüm kalori olarak yüksek olması sebebi ile dozunda tüketilmesi gereken bir besindir. Siyah kuru üzüm içeriğinde vücut için faydalı olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırmaktadır. Birçok hastalığın doğal tedavisinde kuru üzüm kullanılmaktadır. Bu hastalıkların başında kansızlık yani anemi vardır. Kuru üzüm kişide bulunan kansızlığı zaman zaman yok eder vücudun normale dönmesine fayda sağlamaktadır. Kişide kansızlık sebebi ile oluşan devamlı yorgunluk hissi göz kararması, baş dönmesi ve daha birçok şikayet kısa zaman içinde kuru üzüm tüketildiğinde yok olmaktadır. Bu nedenle anemi teşhisi almış kişilerin kuru üzüm tüketmesi tavsiye edilmektedir. Kuru üzüm içeriğinde bol miktarda C vitamini, folik asit, potasyum, demir ve lif içermektedir.

Siyah kuru üzüm kalori olarak yüksek olduğu için yaklaşık 10 tane siyah kuru üzüm bir tabak meyveye eş değer olarak görülmektedir. 1 porsiyon meyve yerine geçen sadece 10 tane siyah kuru üzüm gün içerisinde fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olmaktadır. özellikle kilo kontrolü sağlamaya çalışan kişilerin siyah kuru üzümü kontrollü tüketmelerinde fayda vardır. diyette olan kişiler, diyabet ve şeker hastaları siyah kuru üzümden uzak durması gereken kişilerdir. siyah kuru üzümün vücuda olan faydaları ne kadar saymakla bitmese de kontrolsüz tüketilmesi kilo alımına ve kandaki şekerin yükselmesine de neden olabilmektedir. Siyah kuru üzümün faydaları arasında kalp hastalıkları, kanı temizleme, beyin hücrelerini diri tutma, karaciğer rahatsızlıklarını giderme ve kanser oluşumu riskini düşürmesi yer almaktadır.

Siyah kuru üzümün kalorisinin tam olarak hesaplanabilmesi için tüketilen miktar oldukça önemlidir. Tüketilen miktarın gram olarak hesaplanması kişinin tükettiği siyah kuru üzümün vücuduna vermiş olduğu kalorinin gerçek oranını hesaplamaya yardımcı olacaktır. Aşağıda siyah kuru üzümün kalori oranları gram hesabına göre verilmiştir. Sizde siyah kuru üzüm kaç kalori merak ediyorsanız inceleyebilirsiniz.

Gram hesabı ile siyah kuru üzüm kalori hesaplaması:
  • 15 gram kuru üzüm tüketildiÄŸinde 47 kalori alınmış olarak sayılmaktadır.
  • 30 gram kuru üzüm tüketildiÄŸinde ise 94 kalori vücuda alınmış olur.
  • 50 gram kuru üzüm tüketildiÄŸinde yaklaşık olarak 150 kalori vücuda alınmış olmaktadır.
]]>
Üzüm Hoşafı https://www.uzumler.gen.tr/uzum-hosafi.html Wed, 24 Oct 2018 00:33:02 +0000 Üzüm Hoşafı, Üzüm hoşafı geçmişten günümüze kadar herkesin ağız tadıyla tüketmiş olduğu bir meşrubat türüdür. Üzüm hoşafı soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilir. Osmanlı döneminden günümüze kadar paşa Üzüm Hoşafı, Üzüm hoşafı geçmişten günümüze kadar herkesin ağız tadıyla tüketmiş olduğu bir meşrubat türüdür. Üzüm hoşafı soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilir. Osmanlı döneminden günümüze kadar paşaların içmiş olduğu ve özel misafirlere sunulan bu içecek lezzet bakımından oldukça üstündür. Yapımı da bir o kadar kolay olan bu meşrubat hoşaf olarak tüketildiğinde yemeklerin yanında sindirimi kolaylaştırması amacıyla servis edilebilir. Hoşaf içeriğinde bulunan üzümün taneler ile birlikte ya da sadece suyu içilerek tüketilmektedir. Herkesin ağız tadı farklıdır, üzümün şeker oranı yüksek olduğundan dolayı hoşaf içeriğine şeker koyulması tercih edilmez isterseniz şeker de ilave edebilirsiniz. Bu sizin tercihiniz. Üzüm hoşafı kırmızı üzümün ya da siyah yüzünden yapıldığında hoşafın suyunun rengi daha tatlı bir renk oluşturacak ve hem göze hem de mideye hitap edecektir.

Üzüm Hoşafı Yapımında Kullanılan Malzemeler
  • 1 litre soÄŸuk su
  • 1 buçuk su bardağı toz ÅŸeker(miktarı isteÄŸe baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸtirilebilir)
  • 1 kase dolusu kuru üzüm(sarı üzüm olması tercih edilir)
Üzüm Hoşafı Yapılışı

Üzüm hoşafı yapılışına ilk olarak malzeme listesinde hazır olan hoşafın ana malzemesi kuru üzümleri ayıklayarak başlayalım. Kuru üzümleri ayıkladıktan sonra bir kaba alalım ve o kaba kuru üzümleri koyalım üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Bu şekilde üzümleri 5 dakika sıcak su içinde bekletelim. Üzümler birkaç dakika sonra şişecektir. Sıcak su içerisinde bekletilen üzümler bir süzgeçten geçirilir ve tencereye alınır. Tencere içerisine 1 litre soğuk su eklenir. İsteğe göre şeker ilave edilir. Ben üzüm hoşafı yaparken şeker kullanmıyorum. Üzüm zaten yoğun şeker içeriyor gerek duymuyorum. Tencereye üzümler ve şeker koyulduktan sonra yüksek ateşte üzümler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Üzümler yumuşamaya yakın bir çatal yardımıyla kontrol edilir ve yumuşamış ise ocağın altı kısılır. 5 dakika da bu şekilde kaynatılır. Daha sonra ocağın altı kapatılarak üzüm hoşafı ılık yada soğuk olarak tüketilir. 

Afiyet olsun.
]]>
Sofralık Üzüm Çeşitleri https://www.uzumler.gen.tr/sofralik-uzum-cesitleri.html Wed, 24 Oct 2018 12:36:34 +0000 Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın bir çok bölgesinde yetiştirilen üzüm bir çok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen güzel bir alandır. Üzümler kurutmalık, şaraplık, şıral Sofralık Üzüm Çeşitleri, ülkemizin ve dünyanın bir çok bölgesinde yetiştirilen üzüm bir çok alanda kullanılmaktadır. Üzüm yetiştirmek zahmetli olmasına rağmen güzel bir alandır. Üzümler kurutmalık, şaraplık, şıralık, sofralık olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır. Çeşitlerine göre farklı bölgelerde yetiştirilmektedir. Üzüm çekirdekli ve çekirdeksiz olarak da iki türü vardır. Üzüm sofrada yemelik olarak oldukça lezzetli bir meyvedir. Taze yemenin dışında kurutulmuşu kış aylarının vazgeçilmezlerindendir. Aşure, zerde, kurabiye ve kek yapımında da fazlasıyla kullanılmaktadır. Bunların dışında şarap, sirke ve meyve sularının yapımında da çok kullanılmaktadır.

Sofralık Üzüm Çeşitleri, 
  • Horoz Karası: Siyah ve mavi renkli iri taneli oldukça güzel kokusu olan taneleri uzun olan hem sofralık hemde ÅŸaraplık olan bir üzüm çeÅŸididir. Salkımları oldukça sık ve iridir. Dolgun etli yapısı vardır. Oldukça yüksek verimli bir üzüm çeÅŸididir.
  • Cardinal: Sofralık olan en iri taneli üzümlerden birisidir. Bir tanesi yaklaşık 7-8 gram arasındadır. Kırmızı renkli yuvarlak taneleri vardır. Salkımları seyrek olmakla beraber çekirdekli üzüm çeÅŸitlerindendir. Sofralık olarak üretilen cardinal üzüm yüksek verim veren çeÅŸididir.
  • Ata Sarısı: Sofralık olarak üretilen ata sarısı çok iri taneli olanlardandır. Tanesi yaklaşık 10- 12 gram arasındadır. Beyaz renkli ve ÅŸeffaftır. Az sulu ve çekirdeklidir. Salkımları orta ve büyük olmakla beraber sıkıdır. İri taneli olması da sofralık olma özelliÄŸini çoÄŸaltmaktadır. 
  • Trakya ilkeren: Siyah ve mavi renkli yuvarlak, orta iri taneli çekirdekli bir üzüm çeÅŸididir. Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinde çoklukla yetiÅŸtirilmektedir. Verimi orta olmasına raÄŸmen yüksek fiyatlarla çok gelir saÄŸlayan üzüm çeÅŸididir.
  • Crimson Seedless: Geç olgunlaÅŸan üzüm çeÅŸidi olmakla beraber uzun ömürlüdür. Kırmızı ve koyu pembe renkli, taneleri orta büyüklükte ve oval ÅŸekillidir. Salkımları iri ve sık yapılıdır. Sofralık olarak üretilmekte ve çekirdeksiz üzüm çeÅŸididir. 
  • Narince: Beyaz renkli orta büyüklükte ve kalın kabukludur. Genellikle sofralık ve ÅŸaraplık olarak üretilmektedir. Çekirdekli ve salkımları sık yapılıdır. Oldukça verimlidir. Bazı bölgelerde sadece narince üretimi yapılmaktadır. Özellikle Türkiye'de Tokat ve Amasya'da çoklukla yetiÅŸtirilmektedir.
  • Yalova İncisi: Sarı ve yeÅŸil renkli orta irilikte, yuvarlak ve oval yapılı taneleri vardır. Sofralık olarak üretilmekte salkımları orta sıklıkta ve çekirdekli üzüm çeÅŸididir.
  • Pembe Gemre: Pembe renkli ve iri tanelidir. Salkımları büyük ve orta sıklıkta oldukça verimli bir üzüm çeÅŸididir. Görsel olarak oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Ege Bölgesinde yetiÅŸtirilmektedir.
  • Flama Seedless: Pembe ve kırmızı renktedirler. Salkımları çok büyük deÄŸildir. Tadı oldukça ÅŸekerlidir.  Oldukça canlı bir görünüme sahiptir. 
  • Razaki: Rengi açık yeÅŸildir. Seyrek sıklıkta olmakla beraber neredeyse hiç kokusu bulunmamaktadır. Kokusunun olmamasına raÄŸmen çok tatlı bir üzüm çeÅŸididir. Genellikle Ege Bölgesinde yetiÅŸtirilmektedir.
  • Mevlana: YeÅŸil ve sarı renkli, konik ÅŸekilli, büyük taneli, salkımı seyrek yapılıdır. Taneleri büyük yaklaşık 7 gram kadardır.
  • Hamburg Misketi: Rengi koyu mor, çekirdekli, salkımları büyüktür. Åžekil olarak adından da anlaşıldığı gibi yuvarlak misket ÅŸeklindedir. Tadı oldukça lezzetlidir. Genellikle üzüm suyu yapımında kullanılmaktadır.
]]>
Frenk Üzümü Faydaları https://www.uzumler.gen.tr/frenk-uzumu-faydalari.html Thu, 25 Oct 2018 04:52:49 +0000 Frenk üzümü faydaları; Frenk üzümü günümüzde genel olarak hafif gölgeli olan ortamlarda yetişmektedir. Çalı bitkisi olan bu meyve bahçe bitkisi olarak rahatlıkla yetiştirilebilir. Bu meyve rutubetli ve fazla kuru olan Frenk üzümü faydaları; Frenk üzümü günümüzde genel olarak hafif gölgeli olan ortamlarda yetişmektedir. Çalı bitkisi olan bu meyve bahçe bitkisi olarak rahatlıkla yetiştirilebilir. Bu meyve rutubetli ve fazla kuru olan toprağı sevmemektedir. Bu meyvenin dikimi genellikle sonbaharda yapılması daha çok verim alınmasını sağlamaktır çünkü meyve ilk baharda oldukça erken uyanmaktadır. Kesinlikle sık sık dikilmemelidir çünkü sık dikilen bu meyve iyi mahsul vermemektedir. Frenk üzümünün yaşlı dalları mutlaka budanmalıdır. Köklerinde ise gelişen piç dalları kesip atmak daha sağlıklı olmasına neden olur. Ancak tek çeşit olmayan bu meyve dört çeşit olarak bilinir. 1 büyük kırmızı Frenk üzümü, 2 küçük kırmızı Frenk üzümü, 3 siyah Frenk üzümü, 4 sarı Frenk üzümü olmaktadır. Fakat bunların içerisinde en iyi ve en makbul olanı büyük taneli kırmızı Frenk üzümü olmaktadır. Çünkü bu üzümün faydaları oldukça tesirli ve suyu bol olmaktadır. Bu meyve iyice olgunlaşmadan toplanmamalıdır. Ayrıca çoğu eczaneden aldığımız şuruplarının içerisinde Frenk üzümü bulunmaktadır.

Frenk üzümü faydaları nelerdir

Frenk üzümü faydaları oldukça çok olmaktadır. İçerisinde yüksek miktarda C vitamini ve lif bulundurmaktadır. Bu nedenle kişilerde metabolizmayı hızlandırmaya ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bol miktarda Frenk üzümü tüketmek kişilerde oluşabilecek böbrek taşlarından koruyarak oluşumunu engellemektedir. Uzmanların tavsiye ettiği Frenk üzümü sağlığımıza oldukça faydalı bir meyvedir ancak ülkemizde bulunması oldukça zordur. 
  • Oldukça iÅŸtah açıcı özelliÄŸine sahiptir.
  • Böbrekteki taÅŸların düşmesinde oldukça faydalıdır.
  • İdrar söktürücüdür.
  • KaraciÄŸerdeki oluÅŸan ÅŸiÅŸliÄŸi indirir
  • Frenk üzümü hazmı kolaylaÅŸtırır.
  • BoÄŸaz hastalıklarında, bademcik iltihabı gibi hastalıklardan kurtarmaktadır.
  • Vücudu rahatlatıcı bir etkisi vardır.
  • Vücutta birikmiÅŸ olan suyun atılmasını saÄŸlamaktadır.
  • Kalp hastalıklarından korur.
  • Frenk üzümü faydalarından biride kuru öksürüğe iyi gelmesidir.
  • Vücutta oluÅŸan iltihaplanma durumunda iltihabın sökülmesi için oldukça faydalıdır.
]]>
Üzüm Fidanı https://www.uzumler.gen.tr/uzum-fidani.html Thu, 25 Oct 2018 15:12:24 +0000 Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özellikle yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı olan bölgele Üzüm Fidanı, Asma şeklinde yetiştirilmeye elverişli olan meyve verimi sağlayan bir fidan türüdür. Birçok iklim ve toprak türüne uyum sağlayan bu fidan özellikle yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı olan bölgelerde sağlıklı bir şekilde büyümektedir. Toprak isteği bakımından ise alüvyon nitelikli alanlarda oldukça verimli bir şekilde kök salmaktadır. Her bölgenin kendine has üzüm fidanı çeşidi vardır. Bu hususta kırmızı, yeşil, sarı ve yapısal olarak farklı ebatlara sahip üzüm fidanları mevcuttur. Hassas yapıya sahip bu meyve fidanı doğru koşullar altında yetiştirildiğinde kaliteli ürün verimi sağlar. Farklı cinslere sahip üzüm fidanları aşılama yöntemiyle başka üzümlerde çoğaltılabilir. Üzüm fidanı, bahçede veya derin saksılarda havadar alanlarda yetiştirilebilir niteliktedir. Bu noktada özellikle geniş bir bağ alanı oluşturulmak isteniyorsa toprak analizinin yapılıp mineral takviyesinin gerekip gerekmediği yönünde bilgi alınması üzüm fidanının ömrünün uzun olması için son derece önemlidir. Bahse konu olan bu fidan zirai satış noktalarında kolaylıkla temin edilebilir.

Üzüm fidanı yetiştirilmesi Mart veya Ekim ayında yapılmaktadır. Gelişmiş asma halindeki üzüm bağından budama sonrasında fidan elde edilebilir. Söz konusu fidanın hastalıklara maruz kalmaması için zirai ilaçlamanın bilinçli bir şekilde uzman kişiler tarafından yapılması önemlidir. Öte yandan güneş gören alanların tercih edilmesi fidanın kalite oranını arttırarak hızla büyümesine katkı sağlar.

Üzüm Fidanı Bakımı

Bağcılık kapsamında değerlendirilen üzüm fidanı bakımı hususunda öncelik fidanın temin edildiği andan itibaren bir süre su içerinde bekletilip köklenmesini sağlamaktır. Ardından toprakla buluşturulan bu fidanın bakımı aşamasında diğer bir aşama ise dikim sonrası üzüm fidanının olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için çıta eşliğinde bir dayanak ile tutunmasının sağlanması gerekir. Diğer yandan bu fidanın bulunduğu alandaki toprak üzerindeki iri yapılı taşların ayıklanması ve belirli aralıklarla toprağa çapa yapılması bakım için önemli etkenlerden biridir. Bununla birlikte haftalık periyotlar dahilinde üzüm fidanının sulanması gerekmektedir. Bakım için en önemli unsurlardan biri de gübreleme seçeneğidir. Üzüm fidanının filizlenip dal budak salması için organik gübrenin toprağa her ay atılması önem teşkil etmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey gübreleme sonrasında derhal sulama işleminin yapılması yönündedir. Aksi halde üzüm fidanı kurumaya yüz tutar. Ayrıca zararlı haşerelerin zararının önlenebilmesi adına ilaçlama yapılması da önemlidir. Bahsedilen bu bakımların yapılmasının ardından gelişim gösteren üzüm fidanının kök kısımlara yakın yerlerinde çıkan yan dalların ilkbahar veya sonbahar mevsiminde budama yapılması gerekir. Her mevsim bakıma muhtaç olan üzüm fidanı geliştiğinde de ihmale mahal verilmeden aynı bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir.
]]>
Üzüm Budama https://www.uzumler.gen.tr/uzum-budama.html Fri, 26 Oct 2018 13:11:40 +0000 Üzüm budama; üzüm bağında doğru ve zamanında budama, hem üzümün hem kalitesini hem verim rekoltesini arttırmak amacı ile yapılmaktadır. Zamanında ve uygun şekilde budanmayan üzüm bağında verim kaybının olması Üzüm budama; üzüm bağında doğru ve zamanında budama, hem üzümün hem kalitesini hem verim rekoltesini arttırmak amacı ile yapılmaktadır. Zamanında ve uygun şekilde budanmayan üzüm bağında verim kaybının olması da kaçınılmaz olacaktır. Üzüm yetiştiriciliği bilgi, beceri ve tecrübe gerektiren bir iştir ve üzüm budama işi toprak verimliliğinden iklim şartlarına kadar bir çok konuya hakim olmamızı da gerektirir. Üzümün cinsine ve iklim şartlarına uygun budama, bitkinin size azami düzeyde ürün vermesini sağlaması açısından üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutmaktadır. Üzüm budamanın asıl amaçlardan biriside, asmanın gelişimini dengelemek ve verimi arttırmak olduğu da söylenebilir. Genel anlamda bilgi ve tecrübe gerektiren üzüm budama konusu, bir çok kişinin tecrübeye dayalı olarak yaptığı, fakat bilimsel metotlarının pek fazla bilinmediği bir gerçektir.

Üzüm budamanın amacı ve budama biçimleri

Üzüm budamanın asıl amacı ise, asmanın ürün veren çubuklarının asma üzerinde ve asmalar arasında dengeli olarak ve belli bir sayıda dağıtıp yerleştirmek, toprak işleme, ilaçlama ve hasat dönemleri için kolaylık sağlamak, asma üzerindeki yaprak ve salkım oranını dengede tutmak ve bunun uzun süre korunmasını sağlamaktır. Üzüm budama yapılış zamanına göre, kış budaması ve yaz budaması olarak iki şekilde yapılmaktadır. 

Kış budaması; üzümler hasadı sonrası asmalarda yaprakların dökülmesinden taze gözlerin sürmesine kadar geçen dönemde yapılmaktadır. Orta Anadolu gibi don tehlikesi bulunan bölgelerde budama daha geç, Ege ve Akdeniz gibi ılıman iklime sahip don tehlikesi bulunmayan bölgelerde ise daha erken yapılır. Kış budaması sırasında dikkat edilmesi gereken husus, budama sonrası bırakılacak olan dalların gelişme durumudur. Budama sonrası bırakılacak olan dallarının gelişiminin iyi olması, bırakılacak dallarda herhangi bir hastalık belirtisinin olmamasıdır. 

Yaz budaması; asmanın büyüme dönemine uygun olarak, yeni sürmüş tomurcukların alınması, yeni sürgünlerin kısaltılması, yaprakların ve dip sürgünlerinin alınması işlemlerine denir. Üzüm bağında uygulanan başlıca yaz budamaları şunlardır. 

Filiz alma; asmaların yaşlı bölgelerinden çıkan istenmeyen filizlerin ve salkımı olayan sürgünlerin alınması işlemidir. Bu şekilde salkımı olmayan dallar yerine, asmanın gücünün salkım ve dallara gitmesi sağlanır ve ilkbaharla birlikte son salkımların dallarda  görülmesinden hemen sonra yapılır. 

Salkım seyreltme; Üzüm asması üzerinde bulunan fazla salkımların tane tutumundan hemen sonra alınarak seyreltilmesi işlemidir. Salkım seyreltme işlemindeki amaç, tane iriliğinin ve verimin arttırılmasıdır. Salkım seyreltme daha çok salkımı   çok iri ve sıkı salkımlı çeşitlerde uygulanmaktadır.

Yaprak seyreltme; Güneşlenmenin yeterli düzeyde olmadığı sık dikimlerde çubuğun havalanması, hastalık kontrolünün daha kolay yapılması ve salkımların olgunlaşması için salkım çevresinde bulunan olgunlaşmış yaprakların temizlenmesidir. 
]]>
Çekirdekli Üzüm Suyu https://www.uzumler.gen.tr/cekirdekli-uzum-suyu.html Sat, 27 Oct 2018 02:14:07 +0000 Çekirdekli Üzüm Suyu, Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Hasta olan çocuklar da ateş düşürücü olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca bu komposto türü içeceğin faydası sınırlandırılamaz. Çünkü ciddi bir enerji deposu şekli Çekirdekli Üzüm Suyu, Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Hasta olan çocuklar da ateş düşürücü olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca bu komposto türü içeceğin faydası sınırlandırılamaz. Çünkü ciddi bir enerji deposu şeklindedir. Çekirdekli üzüm suyu cildin canlılığını sağlamaktadır. Ciltte hiçbir leke bırakmayacak kadar etkilidir. Ayrıca bu suyu birkaç kullandığınız zaman hem cildiniz hem de bir hastalığınız varsa o rahatsızlıktan kurtulmanız an meselesidir. Aynı zamanda diyet listesinin vazgeçilmez bir içecek türüdür. Zayıflamak için kullanılmaktadır. Fakat olduğundan fazla tüketimi yanlış olabilir. Yani alerjisi olan kişilerin alerjisi yükselebilir. Bu da sağlığınız açısından hiç iyi olmaz. Çünkü ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu yüzden çok sık kullanmayın. Vücuttaki mikropları vücudumuza girmesine izin vermez. Burun tıkanıklığını açar. Bu yüzden çekirdekli üzüm suyu sağlık sorunlarına birebirdir. Ayrıca cildi güneş yanıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 

Çekirdekli Üzüm Suyu Faydaları 

İçerisinde C vitamini bulundurmaktadır. Ve bu da kasların güçlenmesini sağlar. Bağışıklık sistemini de düzenler. Kişinin hastalıklara karşı mücadele eden insanların kullanacakları arasındadır. Listenin en başında yer alır. Kılcal damarlardaki kalp atışını düzenler. Sindirim sistemine yardımcı olur. Yorgunluğa iyi gelir. Göz altı damarlarının oluşmasını engeller. Baş ağrısına iyi gelir. Unutkanlığı olan kişilerin vazgeçilmez bir meyvesidir. Bu yüzden sağlık bakımından sınırlandırmak çok zor olacağı için oldukça zengindir. Hazımsızlığı giderir. Görme yeteneğinizi güçlendirir. Bu da sizin yaşamınızı olumlu yönde etkiler. Kanser gibi hastalıkların tedavisinde olumlu sonuç almıştır. Ve kullanmakta fayda olduğu için rahatsız olan kişilerin kullanması iyi olacaktır. Doktorlarında diyet yapan kişilere önerdiği bilinmektedir. Aynı zamanda bu meyvenin minerali oldukça yüksektir. Kullanılması da faydalı olacaktır. 
]]>
Kuş Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/kus-uzumu.html Sat, 27 Oct 2018 02:46:42 +0000 Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzümleri kurumuş şekildedir. Bunlarda yeşil mor, siya Kuş üzümü, koyu renkli, çekirdeksiz ve küçük üzümdür. Kuş üzümü yıllardır mutfaklarda güzel yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. Esasen kuş üzümleri kurumuş şekildedir. Bunlarda yeşil mor, siyah, kırmızı renklerde üzüm bulunmaktadır. Ama en fazla kullanılan siyah ve kırmızı kuş üzümlerdir. Beyaz kuş üzümü ise kırmızı kuş üzümünden türemiştir. Aynı şekilde pembe kuş üzümleri de beyaz ve kırmızı karışımından da meydana gelmektedir. Kuş üzümü mutfaklarda çoğu zaman ağır yemeklerde kullanılırken, aynı zamanda tatlı ve tatlı çeşitlerinde de kullanılmaktadır. 

Kuş üzümü tarihçesi

Kuş üzümü Uzakdoğu, Avrupa ülkelerinde ve Kuzey Amerika'da yetiştirilir. Kuş üzümünün yaklaşık olarak 500-600 yıl önce ortaya çıktığı ve Amerika gibi bir büyük ülkede yasak meyve olarak bilinmektedir. Yasak konulmasının sebebi ise çam ağaçlarına zarar vermesi nedeniyle 1900'lü yılların başına kadar yasaklanmıştır. Kuş üzümü tam anlamıyla serbest ekilip biçilmiyor. Hâlâ yasaklar birçok ülkede mevcuttur.

Kuş üzümü çeşitleri

  • Kırmızı kuÅŸ üzümü: SaÄŸlık açısından birçok faydası olan kırmızı kuÅŸ üzümü, aÄŸrı, kırık ve burkulmalara karşı da son derece faydalıdır. Aynı zamanda bağırsaklar için bir temizleme görevi görmektedir. Özellikle c vitamini eksikliÄŸinden kaynaklanan birçok problemi önler ve cilt saÄŸlığı için de maske ÅŸeklinde kullanılabilir. 
  • Siyah kuÅŸ üzümü: Bu kuÅŸ üzümünün öksürüklere karşı yaralı gelmektedir. AteÅŸi düşürüp idrar söktürücü özelliÄŸe sahiptir. Özellikle siyah kuÅŸ üzümü aÄŸacının kabukları, basura karşı iyi geldiÄŸi söylenmektedir. Siyah kuÅŸ üzümü sıcak suyla karıştırılıp içildiÄŸi zaman soÄŸuk algınlığını gidermektedir. 
Kuş üzümü faydaları

  • KuÅŸ üzümü bayanların istedikleri ve bakımları için önemsedikleri vücut güzelliÄŸi, tırnak güzelliÄŸi, cilt güzelliÄŸi ve bir çok güzellikler için en ideal bir bitki türüdür. Aynı zamanda cilt için protein desteÄŸi saÄŸlar, estetik görünüm kazandırır ve cildin pürüzsüz ve saÄŸlıklı kalmasını saÄŸlayıp vücut için de gerekli olan bir besin kaynağı niteliÄŸindedir. 
  • Özellikle siyah kuÅŸ üzümünün ölümcül bir hastalık olan kanser tedavisi için kullanılmaktadır. Yapılan araÅŸtırmalara göre fareler üzerinde denenmiÅŸ olan kuÅŸ üzümü, farelerdeki kanser hücrelerini yok ettiÄŸini tespit etmiÅŸlerdir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olduÄŸu zamanlarda hastalıklar kol gezer. Ama bu konuda kuÅŸ üzümünün devreye girmesiyle beraber bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 
  • Tansiyon ve kolesterol gibi hastalıkları dengede kalmasında etkin rol oynamaktadır. 
  • Bağırsakların yeteri kadar çalışmaması kabızlığa ve diÄŸer saÄŸlık sorunlarına neden olurken, kuÅŸ üzümü kullanımı ile birlikte bağırsakları yumuÅŸatır ve kabızlığı da ortadan kaldırmaktadır. Bu problemlerle karşı karşıya kalanlar için bir ÅŸifa kaynağıdır. 
  • KuÅŸ üzümü aynı zamanda balgam söktürücü özelliÄŸiyle de bilinmektedir. Balgamları kolayca söküp atmaktadır. 
  • KuÅŸ üzümü damar tıkanıkları için bire bir ÅŸifa özelliÄŸi taşımaktadır. Damar hastalıklarında kullanılan kuÅŸ üzümü bir çok tedavi özelliÄŸi taşımaktadır. 
  • KuÅŸ üzümü kan basıncı için çok etkilidir. Kan basıncındaki yüksekliÄŸi indirip dengede tutmasını saÄŸlamaktadır. Bu yüzden kullanımına özen göstermek gerekir.
]]>
Siyah Kuru Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/siyah-kuru-uzum.html Sat, 27 Oct 2018 22:48:50 +0000 Siyah Kuru Üzüm, siyah üzüm yüzyıllardan günümüze hem beslenme hem de sağlık kelimeleri ile her zaman birlikte kullanılmaktadır. Siyah kuru üzüm yalnızca lezzeti ile değil, aynı zamanda besin değeri oldukça yüksek olan en Siyah Kuru Üzüm, siyah üzüm yüzyıllardan günümüze hem beslenme hem de sağlık kelimeleri ile her zaman birlikte kullanılmaktadır. Siyah kuru üzüm yalnızca lezzeti ile değil, aynı zamanda besin değeri oldukça yüksek olan en sağlıklı besin maddesinden bir tanesidir. Tam bir sağlık deposu olan siyak üzüm her mevsim kuru olarak bulunurken, mevsiminde ise yaş olarak bolca tüketilmelidir. Aslında siyah kuru üzümün taze siyah üzümden hiç bir farkı bulunmamaktadır. Özellikle siyah kuru üzüm yapılan pek çok araştırma sonucunda insan sağlığı açısından oldukça yararlı olan en sağlıklı besin maddesidir. Siyah kuru üzüm kalp sağlığı için oldukça yararlıdır. Özellikle kalp hastalıkları tedavisinde ve kalp riskine karşı korunmak için siyah kuru üzüm yemeleri tavsiye edilmektedir. Kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen siyah kuru üzüm özellikle kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde çok faydalıdır. Ayrıca içeriğinde mevcut olan meyve asitleri ile lifli yapısından dolayı mideye herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına ve böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

Siyah Kuru Üzüm Nasıl Tüketilmelidir,

Eğer siyah üzümün içindeki bulunan çekirdeğinin gücünden yararlanmak istiyorsanız, raf ömrü kesinlikle bir yılı geçmemiş olması gerekmektedir. Siyah kuru üzümü ağzınıza aldıktan sonra içindeki çekirdekleri dişleriniz ile kesinlikle kırmayı, çünkü sert bir yapıda olan çekirdek diş yapısına zarar verebilir. Mümkünse evde rondodan geçirdikten sonra ya da havanda dövdükten sonra tüketmeye özen göstermelisiniz. Ezerek hazır hale getirdiğiniz siyah kuru üzümden sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa ya da sadece sabah, akşam olmak üzere tüketebilirsiniz. Kullanılan siyah üzümün çekirdeklerinin özellikle büyük olmasına dikkat etmelisiniz. Aslında siyah kuru üzümün bütün faydası içinde bulunana çekirdekten gelmektedir. Gün içinde 20-25 adet siyah üzüm tüketebilirsiniz. Özellikle kansızlık rahatsızlığına iyi gelen kuru üzüm içeriğinde barındırdığı vitaminler mineraller, demir bakımından oldukça zengindir. Mümkün mertebe çocuklarımıza siyah kuru üzüm yemelerine alıştırmalıyız. Sağlık için bu kadar destekleyici ve faydalı olan siyah üzümü her gün düzenli olarak hem çocuklarımızın hem de sevdiklerimizin tüketmeye özen göstermeliyiz. 
]]>
Goji Üzümü Diyeti https://www.uzumler.gen.tr/goji-uzumu-diyeti.html Sun, 28 Oct 2018 20:44:35 +0000 Goji Üzümü Diyeti; Goji üzümü, Tibet'in Himalaya bölgesinde yetişen oldukça tatlı ve sulu bir çilek türüdür, asıl adı Goji Berry dir. Bölgelere göre isim değişikliği de yaşamaktadır. Ülkemizde bunun adına zayı Goji Üzümü Diyeti; Goji üzümü, Tibet'in Himalaya bölgesinde yetişen oldukça tatlı ve sulu bir çilek türüdür, asıl adı Goji Berry dir. Bölgelere göre isim değişikliği de yaşamaktadır. Ülkemizde bunun adına zayıflama çileği yada goji üzümü de denmektedir. Goji üzümü, içeriği ile ilgili lifli bir yapıya sahiptir. Lifli bir yapıya sahip olan yiyeceklerin vücuttaki hazmı biraz daha geç olduğu için, vücudumuza aldığımız diğer yiyeceklere göre daha uzun süre tokluk hissi yaratırlar, bu nedenle zayıflamada gojinin de önemi büyüktür. Goji genellikle kurutulmuş halde kullanılmaktadır, kurutulduğu zaman tıpkı kuru üzüm görüntüsüne sahip olur, hatta bazen kuru üzümden ayırt etmek biraz zor olur. Kırmızı parlak bir rengi vardır, tat olarak ise biraz vişneye biraz da yaban mersinine benzemektedir. Goji üzümü, her ne kadar kilo verdirmesi ile meşhur olsa da, hiç bir zayıflama çayı gibi diyetsiz pek de işe yaramaz, goji üzümünü tüketirken yanında mutlaka bir diyet yapmanız gerekmektedir. Goji üzümünü isterseniz kuru halde tüketebilir, isterseniz de çay gibi demleyerek tüketebilirsiniz. Goji üzümünün kendine has bir diyeti yoktur. Şimdi vereceğim goji üzümü diyeti, herhangi bir yaptığınız diyetin yanında destek olarak yapabileceğiniz, diyeti destekleyici ve kilo vermeyi hızlandırıcı bir listedir.

Goji Üzümü Diyeti
  • Sabah kahvaltısında, yediÄŸiniz kahvaltılık gevreklerin içerisine kurutulmuÅŸ goji üzümü ilave edip tüketebilirsiniz.
  • YediÄŸiniz yarım yaÄŸlı yoÄŸurdun içerisine de 10-15 adet kadar kuru goji üzümü atıp tüketebilirsiniz, bu ÅŸekilde yoÄŸurdun içerisinde tükettiÄŸiniz zamanlarda yoÄŸurdun kalsiyum deÄŸerini de arttırmış olursunuz.
  • Sıcak suyun içerisine bir avuç kadar goji üzümü atıp, yumuÅŸayınca kadar bekledikten sonra bu ÅŸekilde üzüm gibi de yumuÅŸacık bir ÅŸekilde tüketebilirsiniz. Bu ÅŸekilde de acıkmanızı geciktirecektir.
  •  Yine bir avuç kadar goji üzümünü bir cezve içerisinde, herhangi bir bitki çayı gibi kaynatarak çay gibi de tüketebilirsiniz. Bu ÅŸekilde çay gibi tüketeceÄŸiniz goji çayından gün içerisinde rahatlıkla 4-5 bardak kadar içebilirsiniz.
]]>
Ayı Üzümü Çayı https://www.uzumler.gen.tr/ayi-uzumu-cayi.html Mon, 29 Oct 2018 13:24:39 +0000 Ayı Üzümü Çayı, ayı üzümü Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika Bölgesinde yetişen meyvedir. Dağlarda ve doğal tarım alanında yetişir. İlkbahar ayında ayı üzüm meyvesi olgunlaşmaya başlar. Rengi küçük ve kırmızıdır. Şif Ayı Üzümü Çayı, ayı üzümü Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika Bölgesinde yetişen meyvedir. Dağlarda ve doğal tarım alanında yetişir. İlkbahar ayında ayı üzüm meyvesi olgunlaşmaya başlar. Rengi küçük ve kırmızıdır. Şifalı meyve olarak bilinir. Dış görünüş olarak yaban mersinine benzer. Ayı üzümü yabancı ülkeden Türkiye'ye ithal edilir. Ayı üzümü içinde hydroguines içeriği olduğu için ilaç yapımında ve kozmetik ürün içinde kullanılır. Ayı üzümü meyvesi sağlığa faydalı olduğu kadar yaprağı da faydalıdır. Bitkisel çay olarak tüketimi sağlanır. Yaz ayında ayı üzüm yaprağı toplanıp kurutulur. Bitki çayı olarak yaz ve kış ayında tüketilir. 

Ayı üzümü çayı en az günde 3 bardak tüketilmelidir. Sabahları aç karına içilmesi sindirim sistemini harekete geçirir ve kısa sürede zayıflamayı sağlar. Ciddi sağlık sorunları olan ve hamile bayanlar ayı üzümü çayı tüketmeden önce doktor kontrolü sağlayıp öyle tüketilmelidir. Ayı üzüm çayı hazırlarken 1 litre soğuk suyun için bir tutam ayı üzümü yaprağı koyulur ve kaynamaya bırakılır. Demlendikten sonra süzülür ve içilir. İsteğe göre içine bal, zencefil veya karanfil ilave edilebilir. Başka bitki çayları ile de karışım yapılabilir. 

Ayı üzümü çayın vücuda faydaları
  • Bağışıklık sistemini çalıştırır. 
  • BoÄŸazı yumuÅŸatır. Balgamı söker. 
  • YaÅŸlanmayı geciktirir. Cildi güzelleÅŸtirir.
  • Kabızlık sorununa iyi gelir ve idrarı söker. 
  • BöbreÄŸi çalıştırır ve temizler.
  • Vücut içindeki toksini atar. İltihap sorununa iyi gelir. 
  • BaÅŸ aÄŸrısına iyi gelir. 
  • Bağırsak içindeki enfeksiyonu temizler. 
  • Hızlı kilo vermeyi saÄŸlar.  
  • Bulaşıcı hastalığa karşı koruma saÄŸlar. 
  • Vücut direncini saÄŸlar. 
  • Karın aÄŸrısı, sancı ve krampa iyi gelir. 
]]>
Şizandra Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/sizandra-uzumu.html Tue, 30 Oct 2018 02:52:33 +0000 Şizandra üzümü; Şizandra üzümünün diğer üzümlerden farkı renginin kırmızı olmasıdır ve ayrıca normal üzümlerden biraz daha küçük olmasıdır. Bu meyve genellikle Çin veya Japonya'da yetiştiği bilinmektedir. Meyvesini Şizandra üzümü; Şizandra üzümünün diğer üzümlerden farkı renginin kırmızı olmasıdır ve ayrıca normal üzümlerden biraz daha küçük olmasıdır. Bu meyve genellikle Çin veya Japonya'da yetiştiği bilinmektedir. Meyvesinin tarif edilemeyecek bir tada sahip olduğu söylenmektedir. Eski çin imparatorları ülke yönetmekten stres ve yorgunluk içerisinde olduklarından ve şizandra üzümünün bu duruma iyi geldiğini bildikleri için sürekli bu meyveden yerlermiş. Bugün ki makalemizde şizandra üzümünün faydaları ve yan etkileri hakkında bilgi vereceğiz.

Şizandra üzümünün faydaları;
  • Åžizandra üzümü içerisinde lignan barındırır. Bu lignanlar karaciÄŸerin hareketlerine iyi gelir. Ayrıca bu lignanların insan bağışıklılık sistemini güçlendirme özelliÄŸi de var olduÄŸu bilinir.
  • Astımın ÅŸiddetini azaltma ve hatta astımı tedavi etme özelliÄŸine sahiptir.
  • Dikkat bozukluÄŸunu önler ve konsantrasyonu saÄŸlar.
  • Görmeyi ve duymayı geliÅŸtirir.
  • Uykusuzluk sorununa iyi gelir. Geceleri uykusuzluk çeken insanlar için ÅŸizandra üzümü birebir bir çözüm olabilmektedir.
  • Yorgunluk ve stresi giderme özelliÄŸine sahiptir.
  • Solunumu iyileÅŸtirir ve solunumun daha iyi yapılmasını saÄŸlar.
Şizandra üzümünün yan etkileri;

Şizandra üzümü bir çok yararı olmasına rağmen bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Şizandra üzümünü yememesi olan kişiler peptik ülser, epilepsi ve yüksek beyin basıncı olan kişilerdir. Bu hastalıklara sahip olan kişiler şizandra üzümü yerler ise ortaya kötü sonuçlar çıkabilir.
]]>
Beyaz Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/beyaz-uzum.html Tue, 30 Oct 2018 05:13:37 +0000 Beyaz Üzüm, Üzüm meyvesi yapısı ve renkleri itibariyle üçe ayrılır. Üzümlerde tat bakımından değerlendirme yapacak olursak eğer beyaz üzüm en ekşi üzüm türü, kırmızı üzüm beyaz üzümden biraz daha tatlı olacak, si Beyaz Üzüm, Üzüm meyvesi yapısı ve renkleri itibariyle üçe ayrılır. Üzümlerde tat bakımından değerlendirme yapacak olursak eğer beyaz üzüm en ekşi üzüm türü, kırmızı üzüm beyaz üzümden biraz daha tatlı olacak, siyah üzüm ise beyaz ile kırmızı üzüm arasında orta ayarda bir tat oluşturacaktır. Fakat genellikle en çok tüketilen üzüm beyaz üzüm olmaktadır. Tabi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ekşi sevenler beyaz üzüm, tatlı sevenler siyah üzüm tüketmektedir. Üzüm sağlık oldukça önemli bir yere sahiptir. Beyaz üzüm yenilmenin yanı sıra kozmetik alanında kullanımı sağlanmakta ve cilt yapısında birçok etkisi olmaktadır.

Beyaz üzüm faydaları:
  • Beyaz üzüm bol miktarda vitamin içerdiÄŸinden dolayı saÄŸlık açısından faydaları saymakla bitmez. Bu üzümün içeriÄŸinde var olan vitaminler enerji vermektedir.
  • Üzüm migren rahatsızlığı olan kiÅŸilerde tüketilmesiyle migren rahatsızlığın giderilmesinde etkili olacaktır. Beyaz üzüm migren tedavisinde suyunun sıkılmasıyla tüketildiÄŸi takdirde migrenin önüne geçecektir.
  • SaÄŸlık açısından oldukça önemlidir. İçermiÅŸ olduÄŸu vitaminlerden dolayı özellikle yaÅŸlılarda görülen kiÅŸilerde unutkanlık yani alzheimer adı altında belirti gösteren problemlerin önüne geçer.
  • Hazımsızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir. Hazımsızlık problemi yaÅŸayan kiÅŸilerin gün içerisinde bir bardak taze üzüm suyu tüketmesi bu problemin önüne geçecektir. Aynı ÅŸekilde beyaz üzümün suyu deÄŸil kendisi tüketildiÄŸinde de aynı etki gösterecektir.
  • Bayanlarda sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardan meme kanserini önemli derecede azalttığı söylenmektedir. Günlük tüketilen bir bardak doÄŸal beyaz üzüm suyu meme kanserinin en aza indirilmesinde etkili olacaktır.
  • Üzüm göz bebeÄŸinin saÄŸlığını önemli derecede korur. Beyinde gerileme problemi, gözlerde görme problemleri gibi rahatsızlıkların önüne geçecektir.
  • Kolesterol rahatsızlığı olan kiÅŸilerin beyaz üzüm tüketmelerinde fayda olacaktır. Beyaz üzüm tüketmek kolesterol dengesini saÄŸlayacaktır.
  • Böbrek rahatsızlığı olan kiÅŸilerde kullanıldığında ürik asit miktarının dengelenmesi ile böbreklerdeki baskıya azalacağından kullanımı uygun görülür. Bu sayede böbrekler bir nebzede olsa rahatlar.
Beyaz üzüm en etkili mikrop öldürücüler arasında ilk sırayı almaktadır. Beyaz üzümün antibakteriyel ve antiviral etkisinden dolayı mikroplarla savaşmada etkisi oldukça fazladır. Üzüm karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde karaciğerin temizlenmesine yardımcı olarak enfeksiyonların giderilmesine önemli derecede etki sağlamaktadır. Düzenli olarak gün içerisinde bir bardak doğal üzüm suyu tüketilmesi bütün vücut problemlerini ortadan kaldıracaktır. Beyaz üzüm belirtilenlerin yanı sıra kabızlığı giderir cilt rahatsızlıklarında kullanımında fayda sağlamaktadır, cildin parlak bir yapıya sahip olmasında ve ciddi olan kırışıklıkların giderilmesinde önemli derecede etki sağlar. Herkesin beyaz üzüm tüketmesi son derece önemlidir.
]]>
Üzüm Çekirdeği Tozu https://www.uzumler.gen.tr/uzum-cekirdegi-tozu.html Tue, 30 Oct 2018 15:30:36 +0000 Üzüm çekirdeği tozu, üzüm çekirdeklerinde elde edilmekte olan bu tozun insan sağlığına katmış olduğu faydadan dolayı bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Üzümün içerisinde bulunan etken maddeler ö Üzüm çekirdeği tozu, üzüm çekirdeklerinde elde edilmekte olan bu tozun insan sağlığına katmış olduğu faydadan dolayı bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Üzümün içerisinde bulunan etken maddeler özellikler vücutta bulunan kan miktarını arttırmaktadır. Kan yapma özelliği bulunan üzüm, kansızlık sorunu yaşayan kişilerin tedavisi için uzmanlar tarafından da sürekli olarak tavsiye edilmektedir. İnsanoğlunun eski zamanlardan beri hastalılarının tedavisine çare araması sonucu faydası keşfedilen bu besinin fayda sağladığı en büyük rahatsızlıklar arasında damarlarda meydana gelmekte olan variste bulunmaktadır. Bir çok uzman bu tür rahatsızlıkların tedavisinde bu bu tozu kullanmaktadır. Tıp alanında da bir çok hastalığın tedavisi için kullanılan üzüm çekirdeği tozu çeşitli besinlerin içerisine katılarak da tüketilebilir. 

Üzüm çekirdeği tozu faydaları
  • Damarlarda meydana gelebilecek rahatsızlıklar için son derece etkili bir çözümdür. 
  • Cinsel istikrarsızlık yaÅŸayan kiÅŸiler için uzmanlar tarafında tavsiye edilmektedir. İçerisinde bulunan maddeler cinsel hormonları uyararak cinsel istek oluÅŸumuna fayda saÄŸlar. 
  • Bağışıklık sisteminin güçlü bir yapı kazanmasına da fayda saÄŸlamaktadır. Böylelikle vücuda etki edebilecek rahatsızlıklara karşı etkili bir savaÅŸ açar. Bunun yanı sıra meydana gelmiÅŸ olan rahatsızlığın hızlı bir ÅŸekilde vücutta atılmasını hızlardırmaktadır. 
  • Sindirim sisteminde oluÅŸabilecek rahatsızlıkların tedavisi amacı ile de kullanılır. Sindirim sisteminin iyi bir ÅŸekilde iÅŸlevini yapmasına yardımcı olan üzüm çekirdeÄŸi tozu kabızlık ve ishal gibi rahatsızlık verici durumların düzelmesinde de oldukça etkili bir özellik taşımaktadır. 
  • Kan yapma özelliÄŸi bulunan bu çekirdek tozunun özellikle kansızlık sorunu yaÅŸayanlar için kullanılması tavsiye edilmektedir. KaraciÄŸerin kan üretmesine yardımcı olur. Hepatit türü virüsler karaciÄŸerin iltihaplanmasından dolayı meydana gelmektedir. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan hepatit hastalığı insan hayatını tehdit etmekte olan bir hastalıktır. Bu tür hastalıkların tedavisi içinde kullanılabilen bu çekirdek tozu karaciÄŸerde meydana gelmiÅŸ olan iltihaplanmanın geçmesine yardımcı olmaktadır. 
  • Zayıflamış olan kan damarlarının yapısını güçlendirme de oldukça faydalıdır. Ayrıca damarlarda meydana gelebilecek her türlü rahatsızlığa karşı tedavi edici bir yönü bulunmaktadır. 
  • İçerisinde bulunan yüksek miktardaki E vitamini sayesinde serbest radikallerin etkisiz kalmasına yardımcı olur. 
  • Kalp ve kalp damarları hastalıkları içinde oldukça faydalıdır. Kalbin iÅŸlevini bir ÅŸekilde yapmasın yardımcı olan bu meyve çekirdeÄŸi kalbin dinlenmesine de fayda saÄŸlamaktadır. 
  • Mide organında meydana gelebilecek gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavisi amacı ile kullanılmakta olan üzüm çekirdeÄŸi tozu mide asidini düzenlemektedir. 
  • Ayrıca eklem bölgelerinde meydana gelebilecek kireçlenmelere karşı büyük bir faydası bulunmaktadır. Vücutta oluÅŸmuÅŸ olan ÅŸiÅŸlik ve kızarıklık gibi durumlarında ortadan kalmasına fayda saÄŸlamaktadır. 
]]>
Üzüm Çekirdeği Yağı https://www.uzumler.gen.tr/uzum-cekirdegi-yagi.html Wed, 31 Oct 2018 06:34:24 +0000 Üzüm Çekirdeği Yağı, Üzüm asmagiller familyasından olup ilkbahar aylarında çiçek açan ve yaz aylarında yetişen bir meyvedir. Her ülkede rahatlıkla bulunan üzümün ana vatanı kesin olarak bilinmemektedir. Üzümün bir çok Üzüm Çekirdeği Yağı, Üzüm asmagiller familyasından olup ilkbahar aylarında çiçek açan ve yaz aylarında yetişen bir meyvedir. Her ülkede rahatlıkla bulunan üzümün ana vatanı kesin olarak bilinmemektedir. Üzümün bir çok türü vardır, ama en çok bilineni ise kırmızı üzüm, beyaz üzüm, ve siyah üzümdür. Üzüm herkesin severek tükettiği bir meyvedir. 

Üzüm bir çok alanda kullanılır. Genel olarak yemeklik, sofralık ve şaraplık üzümler kullanılır. Bu üzümlerin içinde en çok faydalı olanı ise çekirdekli siyah üzümdür. Çekirdekli siyah üzümün vücudumuz için bir çok faydası vardır. Bu çekirdekli siyah üzümün çekirdeği öğütülerek ve yağı çıkartılarak kullanılır. Saymak ile bitiremeyeceğimiz kadar çok faydası bulunmaktadır. Üzüm çekirdeği yağı nasıl kullanılır, faydaları nelerdir öğrenelim.

Üzüm Çekirdeği Yağının Kullanılışı

Cilt için: Bu yağ çok etkili bir yağdır. Bu yüzden ilk kullandığınız zaman çok az miktarda kullanın. Elinize biraz damlatarak cildinize daireler şeklinde masaj yaparak kullanın ya da eğer düzenli olarak kullandığınız bir nemlendirici var ise ona damlatarak kullanabilirsiniz.

Günlük yaşam için kullanılışı: Üzüm çekirdeği yağını günde iki defa yemeklerden yarım saat önce veya sonra bir tatlı kaşığı olarak tüketebilirsiniz.

Saç için kullanılışı: Saçınız için bu yağı kullanırken bir tatlı kaşığı üzüm çekirdeği yağını koyalım. Sonra üzerine bir tatlı kaşığı da zeytin yağı koyalım. Saç diplerine masaj yaparak uygulayalım. Yarım saat bekletip saçlarımızı yıkayalım.

Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları 
  • Güçlü bir antioksidan kaynağıdır, vücudu zararlı maddelere karşı korur
  • Gözü katarak oluÅŸumuna korur ve göz altında oluÅŸmuÅŸ morlukları önler.
  • Damarları saÄŸlamlaÅŸtırarak varis oluÅŸumunu önler. Bunun yanında da kalp krizi riskini azaltır.
  • Deri sarkmasını önler, bu sayede yüzde kırışıklık oluÅŸumunu engeller.
  • Cildi güzelleÅŸtiriyor ve ciltteki lekeleri giderir.
  • Yüksek tansiyonun düşürür. KaraciÄŸer rahatsızlıklarına tedavi edici özelliÄŸi vardır.
  • Mide bulantısına iyi gelir. Özellikle hamilelik döneminde midesi çok bulunanlara iyi gelir. 
  • Böbrekteki taşı ve kumu dökmeye yardımcı olur.
  • Saç dökülmesini azaltır ve saç diplerini kuvvetlendirir.
  • Saçların çabuk ve kısa sürede uzamasını saÄŸlar.
  • Son derecede iyi bir nemlendiricidir. Kafa derisini de nemlendirir.
  • Saçta kepek oluÅŸumunu önler.
  • Egzama gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Cildi nemlendirir, kuru cilde sahip olanlar için tavsiye edilir.
  • Kolesterolü düşürür, tansiyonu düzenler.
  • Kabızlığı önler ve bağırsakları yumuÅŸatır.
  • Bu yağın kansere karşı koruma özelliÄŸi de vardır. Özellikle kolon kanseri, göğüs kanseri, akciÄŸer ve mide kanserine karşı korur.  
]]>
Goji Berry Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/goji-berry-uzumu.html Wed, 31 Oct 2018 21:44:07 +0000 Goji berry üzümü, ülkemizde kurt üzümü olarak bilinmektedir. Karadeniz Bölgelerindeki gibi nemli ortamlarda ve yumuşak iklimlerde yetişmektedir. Dünyadaki en yüksek C vitamini içeren antioksidan yönünde çok zengin bir Goji berry üzümü, ülkemizde kurt üzümü olarak bilinmektedir. Karadeniz Bölgelerindeki gibi nemli ortamlarda ve yumuşak iklimlerde yetişmektedir. Dünyadaki en yüksek C vitamini içeren antioksidan yönünde çok zengin bir meyve çeşididir. Goji berry küçük yumuşak ve kırmızı meyveleri olan bir çalı görünümündeki bitki türüdür. Çin gibi gelişmiş ülkelerde goji berry üzümünden yapılmış ilaçlar böbrek ve karaciğer tedavisinde ayrıca kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için kullanılan ve aynı zamanda kanı temizlemek için kullanıldığı kanıtlanmıştır. Büyümek için gerekli besinleri çok iyi enzimleyen geniş bir kök sistemi vardır. 

Goji berry üzümü nelere iyi gelir

Goji berry üzümü  kiraz ve yaban mersini andıran ekşimtrak bir tada sahiptir. Daha çok dünya ülkelerinde kullanılan bu meyve türü daha çok kurutularak ihraç edilen bu meyvenin ülkemizde taze olanını bulmak pek mümkün değildir. Goji berry üzümünün ömrü uzattığı kuvvet verdiği ve ayrıca zayıflattığı söylenmektedir. Bu meyve portakaldan yüzlerce kat daha fazla C vitamini içerdiği bilinmektedir. İçerisinde vücudumuz için gerekli olan magnezyum, potasyum, kalsiyum, selenyum, fosfor ve germanyum olduğu kanıtlanmıştır. Germanyum denen bu madde kansere karşı korumaktadır. Büyüme hormonu salgıladığı ve cinsel iktidarsızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Bu meyve aynı zamanda antibakteriyel özelliğe sahiptir.Löseminin bütün kanser çeşitlerine karşı doğal doğal bir birleşik olduğu söylenmektedir. 

Doğal bir sakinleştirici olduğu bilinen bu bitki hafızayı güçlendiren ve yağlı karaciğer hastalığına iyi gelen bir meyve türüdür. Goji berry üzümü tüm kanser tümörlerinde yapılan bir araştırmada hücre yenilenmesi olduğu göstermiştir. Aynı zamanda bu meyvenin içeriğinde bulunan polisakkaritler ve serbest radikaller sayesinde kişinin yaşlanması gecikir. Tüm dünyada bir sorun haline gelmiş olan obezite hastalığı için goji berry bitkisi kullanılmaya başlanmıştır. Kilo vermek isteyen kişiler goji berry üzümünü her gün yemek ögúnlerinden  önce birer avuç tüketerek kilo vermektedirler. Çünkü bu meyve kişinin sindirim sistemini  düzene koyduğu ve tokluk hissi verdiği için kişi kilo vermeye başlar.Fakat fazla kullanılması halinde müshil etkisi yaratmaktadır. Günlük 50 gramı geçmemek şartıyla tüketilebilir. Bu miktarı aşan kişilerde kalp çarpıntısı olabilmektedir. 

Goji berry üzümü kullanırken dikkat etmesi gereken kişiler 
  • Kronik hastaların dikkatli kullanması gerekir. 
  • Goji berry fazla kullanmak İshale neden olur. 
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
  • Diyabet ya da ÅŸeker hastası olanlar
  • Yüksek tansiyonu olanlar
  • Polene karşı alerjisi olanlar
  • Hamileler Selenyum oranı yüksek olduÄŸundan kaçınılması gereken kiÅŸilerin başında gelmektedirler.
  • Uyku sorunu olanlar gece geç vakitte tüketmemelidirler.
]]>
Kurt Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/kurt-uzumu.html Thu, 01 Nov 2018 19:48:01 +0000 Kurt üzümü, Çin'de yüzyıllardır tıbbi amaçlı bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Goji berry olarak da bilinen kurt üzümü, ülkemizde son birkaç yıldır popülerliği artmış olan bitkiler arasın Kurt üzümü, Çin'de yüzyıllardır tıbbi amaçlı bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Goji berry olarak da bilinen kurt üzümü, ülkemizde son birkaç yıldır popülerliği artmış olan bitkiler arasındadır. Özellikle kilo verdirme üzerindeki etkileri bakımından bilinen kurt üzümü birçok hastalığın tedavisinde de oldukça önemli bir yere sahiptir.

Kurt üzümü faydaları

  • Kilo problemi olanlar için oldukça etkili zayıflama saÄŸlayan bir bitkidir. Elbette diÄŸer ürünler gibi tek başına kullanılarak kilo vermeyi düşünmek doÄŸru deÄŸildir. Kurt üzümü vücuda özel bir diyet ve egzersizle birleÅŸtirilerek kullanıldığında zayıflamaya yardımcı olabilir.
  • Kurt üzümü vücutta serbest radikallerle mücadele oranını arttırır. BilindiÄŸi gibi serbest radikaller birçok hastalığa davetiye çıkarır. En önemlisi de kanser oluÅŸumunu hızlandıran serbest radikallerin vermiÅŸ olduÄŸu zararlı etkiyi azaltmak için kurt üzümünden yararlanılabilir.
  • Kurt üzümü kalp ve damar saÄŸlığını korur. Kanda biriken kötü kolesterole karşı olumlu etkileri olan kurt üzümü, içeriÄŸinde büyük oranda besin lifi bulundurmaktadır. Kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkisi olan kurt üzümü kan akışını hızlandırır. Kanı temizleyici etkisinden yararlanılabilir.
  • Anti aging etki yaratan kurt üzümü, cildi erken yaÅŸlanmaya karşı korur. Serbest radikaller sebebiyle hızlı ÅŸekilde yaÅŸlanmaya meyilli olan cilt için kurt üzümü kullanılabilir. Antioksidan bakımından da zengin içeriÄŸe sahiptir.
  • Göz saÄŸlığı üzerinde etkisi büyük olan kurt üzümü, A vitamini ve beta karoten gibi önemli vitaminler sayesinde göz saÄŸlığını destekler. YaÅŸ ilerledikçe kurt üzümü tüketimine ağırlık verilerek göz hastalıklarından korunma saÄŸlanabilir.
  • Uyku problemine maruz kalan kiÅŸiler bu problemi kurt üzümüyle çözümleyebilir. Kurt üzümü kaliteli ve kesintisiz bir uyku uyumak için yatılmadan bir iki saat önce tüketilebilir.
  • Gripten korunmak ya da grip belirtilerini azaltmak için faydalı olan kurt üzümü, bu rahatsızlık için günde iki defa süte ilave edilerek içilebilir.
  • Vücutta genel saÄŸlığa ciddi anlamda katkı saÄŸlayan kurt üzümü yaÅŸamı uzatmak için tüketilebilir. Vücutta farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan zararlı maddeler yaÅŸam kalitesini düşürür. Bu maddeleri bloke etmek için kurt üzümü tüketilebilir.
  • Enerjiyi arttırıcı etkisi olan kurt üzümü, özellikle sporla ve ağır aktivitelerle uÄŸraÅŸan kiÅŸiler tarafından tüketilebilir. Hastalıklardan sonra iyileÅŸme sürecin, hızlandırır.
  • Kurt üzümü kan basıncını düşürücü özellikte bir bitkidir. Kan basıncını düzenlemek ve inme, kalp krizi gibi riskleri azaltmak için kurt üzümünden yararlanılabilir.
  • Kurt üzümü cinsel isteÄŸi arttırır. Kanda testosteron hormonunu arttırıcı etkiye sahiptir.
  • Kan ÅŸekerini dengeleyen kurt üzümü, insülin direncini kontrol etmek için düzenli tüketilmesi gereken bitkiler arasındadır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.
  • OluÅŸabilecek tümörlerin büyümesini önler.
  • Kemoterapi tedavisi nedeniyle yaÅŸanan yan etkileri azaltmak ya da hafifletmek için kurt üzümünden yararlanılabilir.
  • Kurt üzümü kan deÄŸerlerini arttırıcı etkiye sahiptir. Kemik iliÄŸi yetmezliÄŸi için kullanılabilir.
  • KaraciÄŸer saÄŸlığını destekler.
  • Özellikle gebelik döneminde çoÄŸu gebenin maruz kaldığı sabah mide bulantıları ve kusmaları için kurt üzümünden yararlanılabilir. Ancak gebelik dönemi için kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Kurt üzümü üreme fonksiyonu üzerinde de olumlu etki bırakır. DoÄŸurganlığı arttırdığı bilinen kurt üzümü kadın ve erkeklerde geliÅŸen kısırlık için tedavi amaçlı kullanılabilir.
  • Kas ve kemik saÄŸlığını kuvvetlendiren bitki, büyüme hormonunu destekler. Kas geliÅŸimi için önemli olan kalsiyumun vücutta depolanmasına yardımcı olur.
  • Solunum yolu iltihabı ve hastalıkları için faydalıdır. AkciÄŸer iltihabı, astım, bronÅŸit gibi hastalıklarda önleyici etkiye sahip olan bitki sayesinde nefes alış veriÅŸi kolaylaÅŸabilir. Çekirdeksiz Kuru Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/cekirdeksiz-kuru-uzum.html Fri, 02 Nov 2018 02:45:08 +0000 Çekirdeksiz kuru üzüm; potasyum ve karbonat ile yıkanıp kurutulmasından elde edilir. Yıkanıp kurutulan çekirdeksiz kuru üzüm zeytin yağı ile yaÄŸlanarak canlı ve parlak bir görünüme kavuÅŸur. Çekirdeksiz
    Çekirdeksiz kuru üzüm; potasyum ve karbonat ile yıkanıp kurutulmasından elde edilir. Yıkanıp kurutulan çekirdeksiz kuru üzüm zeytin yağı ile yağlanarak canlı ve parlak bir görünüme kavuşur. Çekirdeksiz kuru üzümün vücut için sayısız faydaları vardır. Özellikle çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. Çocuklara ceviz ile birlikte yedirildiğinde son derece sağlıklı ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık olacaktır. Özellikle Doğu bölgelerinde özellikle bayramlarda komposto olarak yapılır ve ikram edilir. Ayrıca çekirdeksiz kuru üzüm hamur işlerinde de oldukça tercih edilen bir kuru yemiştir.  Özellikle kek ve kurabiyeler de sıkça kullanılmaktadır. 

    Çekirdeksiz kuru üzümün faydaları; 

    Çekirdeksiz kuru üzüm bağışıklık sistemini güçlendirir, kan yapıcı özelliği vardır, içerisinde bol miktarda potasyum, magnezyum ve mineraller vardır.  Sindirim sistemi içinde oldukça faydası vardır. Çünkü kabızlığın önlenmesine yardımcıdır. Göz sağlığı içinde birçok faydası olan çekirdeksiz kuru üzüm özellikle sarı nokta olarak bilinen bu hastalığa iyi gelmektedir. Ayrıca vücudun asit dengesini korumaya yardımcı olur. Asit dengesinin korunmasında romatizma, böbrek taşı, kalp hastalıkları ve gut hastalıklarına karşı koruma sağlar.

    Çekirdeksiz kuru üzümün zararları;  

    Çekirdeksiz kuru üzüm de diğer tüm kuru yemişler ve gıdalar gibi yenilen miktara dikkat edilmesi gereken bir besindir.  Özellikle kilo problemi, şeker hastalığı olanların yedikleri miktara çok dikkat etmeleri gerekir. Çünkü çekirdeksiz kuru üzümün içerisinde bol miktarda şeker bulunmaktadır.
    ]]>
    Üzüm Çekirdeği Kremi https://www.uzumler.gen.tr/uzum-cekirdegi-kremi.html Fri, 02 Nov 2018 11:50:45 +0000 Üzüm çekirdeği kremi, piyasada bir çok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın olarak kullanılmayan ve faydaları hakkında çok bilgiye sahip olunmayan Üzüm çekirdeği kremi, piyasada bir çok bitki ve besin içerikli kremler mevcuttur. Her birinin farklı farklı özellikleri ve yararları vardır. Toplumda yaygın olarak kullanılmayan ve faydaları hakkında çok bilgiye sahip olunmayan üzüm çekirdeği kreminin ilginç ve şaşırtıcı faydaları vardır. Yurt dışında oldukça yaygın ve üzüm üretimi yapılan ülkelerde hemen hemen her markette görmek mümkündür. Ödem atıcı ve kilo verdirici özelliği üzüm çekirdeği kremini oldukça çekici kılmaktadır. Bu krem bitkisel bir iksir olarak kabul edilebilir. Herkesin cildi kendisi için değerlidir. Cilde faydaları sayılamayacak kadar şaşırtıcı ve fazla olan bu krem cildin derisine direk olarak nüfus etmektedir. Hemen kabul eder ve etkisini hızla gösterir. Üzüm çekirdeği kremi içerdiği birçok mineral ve vitamin sayesinde cildin haricinde kişi vücudunun çeşitli organları üzerinde de etkisini göstermektedir. Genel anlamda üzümün faydaları zaten bilinir. Çekirdeği de bir o kadar faydalı olsa da yenilmek üzere çekirdekli üzüm pek tercih edilmez. Üzüm çekirdeği kremi tamamen doğal olduğu sürece etkisini vücut üzerinde oldukça gösterebilir.

    Üzüm çekirdeği kremi faydaları neledir
    • Cilde hızla etki eder ve pürüzsüz bir görünün kazandırır.
    • Cilt derisini dirileÅŸtirir ve yaÅŸlanmayı geciktirir.
    • Kırışıklık ve ince çizgileri oldukça azaltır ve gözle görünmeye zor hale getirir.
    • Cildi dış etkilerden korur ve aynı zamanda besleyerek bakımını yapar.
    • Ödemleri yok etmeye yarar ve beraber kilo verdirici özelliÄŸe sahiptir.
    • Nezle ve soÄŸuk algınlığına iyi geldiÄŸi bilinir.
    • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
    • Kalp ve kanser hastalıklarına iyi gelir.
    • HalsizliÄŸi gidermekte etkisi vardır.
    • Kan damarlarını güçlendirir ve zayıflayanları onarır.
    ]]>
    Ayı Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/ayi-uzumu.html Sat, 03 Nov 2018 06:41:28 +0000 Ayı Üzümü, gerek yurt içi gerek yurt dışında yetişmekte olan şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Yurt dışında Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika da yetişirken ülkemizde ise Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. A Ayı Üzümü, gerek yurt içi gerek yurt dışında yetişmekte olan şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Yurt dışında Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika da yetişirken ülkemizde ise Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Ayı üzümü koyu kırmızı renge sahip bir bitkidir. Ayı üzümü kendisine benzeyen bitkilerle karıştırılabiliyor. Yaban mersini, hoca yemiş ağacı gibi bitkilere benzemektedir. Dikkat edilmesi gereken husus yaban mersini mor renge sahip ayı üzümü ise koyu kırmızı renge sahiptir. hoca yemiş ağacı bodur dediğimiz ağaç boyunda yetişir ayı üzümü ise yerde sürünerek yetişen bir bitkidir. Bir çok şifalı bitki gibi ayı üzümünün de insan sağlığına faydaları vardır. Bir tek meyvesinde değil yapraklarının da faydaları bulunmaktadır.

    Ayı Üzümünün FaydalarıÖncelikle idrar yolları enfeksiyonu-iltihabı, mesane iltihabı gibi hastalıklara faydası vardır.

    • BaÅŸ aÄŸrısı, bağırsak rahatsızlıkları, böbrek iltihapları, prostat gibi bir çok rahatsızlıklar da etkilidir
    • İdrar sökücü ve vücuttan fazla toksinleri atmaya yardımcı olur.
    • Kuvvet vericidir ve ishal rahatsızlığını kesme etkisine sahiptir.
    • Göz hastalıklarına da faydası olan bu bitki göz yorgunluÄŸuna, miyop, gece körü halk arasında (tavuk karası) olarak bilinen hastalıklara da faydası vardır.
    • Varis ve hemoroid (basur) hastalıklarına da etki eder.
    • Alt ıslatma problemi olan kiÅŸilerde etkilidir.
    • Bayanlarda beyaz akıntıyı keser ve düşük yapma riskinde de faydası olduÄŸu bilinmektedir.
    • Åžeker hastalarına da faydası vardır.
    • Yara ve yanıklarda da kullanılabilir.

    Ayı Üzümü Çayı; Bitki çaylarını hazırlarken yaptığımız hataların başında suyla birlikte bitkileri de kaynatmamızdır. 2 tatlı kaşığı ayı üzümünü demliğe koyarak üzerine kaynar suyu ekleyerek 4-5 dakika dinlendirdikten sonra tüketebiliriz. Fazla tüketimi mide bulantısı ve baş dönmesi gibi yan etkilerde yapabilir.  

    ]]>
    Üzümün Faydaları https://www.uzumler.gen.tr/uzumun-faydalari.html Sat, 03 Nov 2018 12:57:50 +0000 Üzümün faydaları, üzüm ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen meyve çeşitlerinden bir tanesidir. Ilıman iklimi seven her yerde yetiştirilebilir. Farklı bir tadı ayrı bir aroması bulunan üzümün içerisinde bulunan etkin minera Üzümün faydaları, üzüm ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen meyve çeşitlerinden bir tanesidir. Ilıman iklimi seven her yerde yetiştirilebilir. Farklı bir tadı ayrı bir aroması bulunan üzümün içerisinde bulunan etkin mineral ve vitaminlerden yararlanılması için kullanılması tavsiye edilir. Sağlık açısından oldukça faydalıdır. Üzümünün tüketilmesinin dışında kozmetik alanlarında bakım amaçlı içeriğinden istifade edilir. Üzümün tüketilmesi ile vücuda bol miktarda enerji girer. Ayrıca içerisinde yüksek olan oranda bulunan protein bol miktarda lif özelliği sayesinde oldukça faydalıdır. Üzümün faydaları içerisinde bulunan maddeler ile gerçekleşir. Folatlar, pantotenik tiamin, E vitamini, C vitamini K vitamini, riboflavin isim verilen birçok madde barındırır. Ayrıca içerisinde bulunan bol miktarda potasyum, kalsiyum, bakır, sodyum, Manganez, magnezyum, çinko, protein açısından zengin olması tüketilmesi ile birlikte vücuda bu maddelerin girmesini sağlar. Yani şifa deposudur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlar. Şimdi üzümün faydalarını sizlerle paylaşalım. Ancak her şeyin fazlasının zarar olabileceği gibi üzümün de fazla tüketilmesi yarar dan çok zarar teşkil edebilir. Bu sebepten dolayı öğün içerisinde  orta boy bir salkım üzüm yenilmesi yeterli olacaktır.

    Üzümün faydaları nelerdir
    • Üzüm tüketilmesi ile migren hastalığının giderildiÄŸi belirtilmektedir. Migrenin oluÅŸturduÄŸu aÄŸrıların giderilmesinde üzüm suyunun son derece etkili olduÄŸu kanıtlanmıştır. 
    • Üzüm faydaları içerisinde alzheimer hastalığına iyi geldiÄŸi bilinmektedir. İçerisinde bulunan maddeler ile birlikte beyinin saÄŸlıklı ÅŸekilde görevlerini yerine getirmesine fayda eder. 
    • Üzüm tüketilmesi ile birlikte içerdiÄŸi lif miktarı sayesinde hazımsızlık probleminin giderilmesine fayda saÄŸlar. Ayrıca ÅŸiÅŸlik problemini giderir.
    • Meme kanserinde son derece etkili olduÄŸu belirtilir. Bir salkım üzüm tüketilmesi veya üzüm suyunun içilmesi kanser sebebiyle meydana gelen meme tümörlerinin azalmasına fayda eder.
    • Üzüm faydaları içerisinde göz saÄŸlığı hakkında faydaları kanıtlanmıştır. Görme problemlerin giderilmesinde son derece etkilidir. içerisinde bulunan glutein ve zeaksantin maddeleri sebebiyle göz hastalıklarının oluÅŸmasına engel olur. 
    • Üzümün tüketilmesi ile birlikte kolesterol seviyesinde azalma saÄŸlanır ve  kolesterol miktarı yüksek olan kiÅŸilerin günlük üzüm tüketmesi kolesterol miktarının dengede kalmasına fayda saÄŸlar. 
    • Üzüm faydaları içerisinde böbrek hastalıkları üzerinde inanılmaz etkisi olduÄŸu belirtilir. İçerisinde bulunan ürik asit sayesinde böbrek saÄŸlığının korunmasına fayda saÄŸlar. Görevini saÄŸlıklı ÅŸekilde yerine getirmesine etki eder. 
    • Astım problemleri üzerinde inanılmaz faydalıdır. KiÅŸide bulunan astım ataklarının giderilmesi için kullanılması tavsiye edilir. Günde bir salkım üzüm tüketilmesi astımın oluÅŸturduÄŸu nefes daralması problemini yok eder. 
    • Vücut içerisinde bulunan enfeksiyon, bakteri sebeple meydana gelen hastalıkların tedavisinde son derece etkilidir. Antibakteriyel ve Antiviral özelliÄŸi sayesinde bu oluÅŸumların giderilmesine fayda saÄŸlar. 
    • Ayrıca çocuk felci Herpes simplex gibi enfeksiyon sebeple meydana gelen hastalıkların etkisini azaltır. 
    • Üzümün faydaları arasında kabızlık problemlerin giderilmesi üzerinde etkileri kanıtlanmıştır. İçerisinde bulunan yüksek lif miktarı sayesinde kabızlığı giderir. Ayrıca içerisindeki poliyoz ve organik asit  bakımından zengin olması sebebiyle tüketilmesi vücut içerisinde müshil etkisi yaratmasına sebebiyet verir. Buda kabızlık sebebiyle oluÅŸan kilolarında azalmasına fayda saÄŸlar. 
    • Cilt saÄŸlığı üzerinde inanılmaz faydası bulunmaktadır. İçerisinde bulunan yüksek oranda C vitamini sayesinde cildin gerekli bakımını uygular. Ayrıca içerisinde bulunan fitokimyasal ve antioksidan özellik sayesinde ciltte bulunan yara, tahribat, kaşıntı, kızarıklık gibi problemlerin giderilmesinde etkilidir. Deri saÄŸlığı üzerinde faydaları saymakla bitmez. Cildi]]> Frenk Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/frenk-uzumu.html Sun, 04 Nov 2018 10:42:05 +0000 Frenk üzümü, anavatanı Fransa ve Belçika olan, kırmızı parlak kabuklu küçük taneli üzüm benzeri bir meyvedir. Bol rutubeti ve serin yerleri sever. BektaÅŸi üzümü ailesinden gelen bu meyve salkımlar halinde yetiÅŸir. Tadı hafi Frenk üzümü, anavatanı Fransa ve Belçika olan, kırmızı parlak kabuklu küçük taneli üzüm benzeri bir meyvedir. Bol rutubeti ve serin yerleri sever. BektaÅŸi üzümü ailesinden gelen bu meyve salkımlar halinde yetiÅŸir. Tadı hafif tatlı acı lezzette olup, bol suludur. Taze olarak tüketildiÄŸi gibi, salatalarda, meyve suyu olarak, yoÄŸurtla birlikte, keklerde, kreplerde, pasta ve bisküvi yapımında kullanılır. Ülkemizde yaz aylarında yetiÅŸen bu meyve, yılın diÄŸer dönemlerinde baÅŸka ülkelerden ithal edilir.

      Frenk üzümü kış geldiğinde yapraklarını döker, bazı türleri ise her zaman yeşil kalabilir. Saçak köklere sahip olan bitki fazla derinlere inmez. Zayıf dallara sahiptir. Dipten her yıl sürgün verir. Yarı saydam olan kırmızı kabuğun içinden meyvenin çekirdeği bile görünür. Frenk üzümü kendine has bir lezzete sahiptir. Ancak zamanından önce olgunlaşmadan toplanmaması gerekir. Aksi halde acı tadından dolayı yenemez. Frenk üzümü türleri arasında en fazla tercih edilenleri dört çeşittir. Bunlar Büyük kırmızı frenk üzümü, küçük kırmızı frenk üzümü, sarı frenk üzümü ve siyah frenk üzümüdür. Bunlar arasında en fazla büyük taneli kırmızı olan meyveler tercih edilir. Bu tür frenk üzümü bol sulu olur ve şurup üretiminde kullanılır.

      Frenk üzümü faydaları nelerdir
      • Frenk üzümü iÅŸtah açıcı etkisine sahiptir. Aynı zamanda hazmı kolaylaÅŸtırır.
      • İdrar söktürücü etkisiyle böbrek taşı ve kumu dökmeye yardımcı olur. Ayrıca yapılan araÅŸtırmalar günde bir bardak bu meyvenin suyunu içildiÄŸi takdirde böbrek taşı taşı oluÅŸumunun önlenebileceÄŸini belirlemiÅŸtir.
      • Vücuda rahatlık hissi verir
      • Sindirim sisteminde oluÅŸan iltihapları giderir.
      • Kandaki fazla suyun boÅŸaltılmasını saÄŸlar, ayrıca vücutta ödem oluÅŸumuna engel olur.
      • KaraciÄŸer sorunlarına iyi gelir, sarılığı geçirir
      • Romatizmal aÄŸrıları dindirir
      • Siyah frenk üzümü suyunun tüketilmesi kalp hastalığına yol açan belirteçlerin düzeylerinde düşmeye neden olur.
      • Besin deÄŸeri yüksek olduÄŸu için diyetlerde frenk üzümü tüketilmesi önerilir. 
      • Frenk üzümü yapraklarıyla hazırlanan çay, gut hastalığının ve romatizmanın belirtilerini hafifletir.
      • BoÄŸaz hastalıklarında, ses kısıklığında uzmanlar frenk üzümü tüketilmesini önerirler.
      • Frenk üzümü suyu gargara olarak kullanılırsa, ağızda ve boÄŸazda oluÅŸan iltihapları, diÅŸ eti kanamalarını tedavi edici etkiye neden olur. Gargara suyu hazırlamak için frenk üzümü kurusu ya da yaprakları kullanılabilir. Bunları kısa bir süre kaynatarak, beÅŸ dakika kadar demlemeniz gargara suyu için yeterli olur.
      • Frenk üzümü suyu boÄŸmaca öksürüğü içinde faydalıdır. Bunu çay olarak ta hazırlayabilirsiniz. Biraz balla tatlandırarak çayı ılık olarak içmelisiniz.
      Frenk üzümü zararları var mı

      Frenk üzümü iştah açan bir meyvedir. Bu yüzden kilo vermeye çalışanlar için sakıncalı olabilir. Daha az yemeye çalışırken, meyvenin iştah açıcı özelliği nedeniyle kilo vermekte zorlanabilirler. Bunun dışında frenk üzümünün belirlenmiş kesin bir zararı bulunmamaktadır.
      ]]>
      Gebelikte Kuru Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/gebelikte-kuru-uzum.html Sun, 04 Nov 2018 21:41:34 +0000 Gebelikte Kuru Üzüm, hamilelik süresince çok tüketilen besin arasında yer alır. Hamilelikte kuru üzüm tüketimi anne sağlığına ve bebek sağlığına faydalı olur. Kuru üzüm kuru olarak veya komposto olarak tüketilebilir. Kuru Gebelikte Kuru Üzüm, hamilelik süresince çok tüketilen besin arasında yer alır. Hamilelikte kuru üzüm tüketimi anne sağlığına ve bebek sağlığına faydalı olur. Kuru üzüm kuru olarak veya komposto olarak tüketilebilir. Kuru üzüm içinde demir, vitamin ve lif olduğu için hamile bayanın tüketmesi doktor kontrolünde tüketimi onaylanmıştır. Kuru üzüm tüketimi gebelik süresince vitamin desteği sağlar. Üzüm içinde B vitamin ve mineral olduğu için bir çok sağlık sorunların oluşmasına engel olabilir. Hamilelik döneminde vücut enerjisi düştüğü için halsizlik, yorgunluk ve sürekli uyuma isteği oluşur. Bu nedenle kuru üzüm tüketimi bedene enerji etkisi sağlar. Gebelikte kuru üzüm tüketimi 1 avuçtan fazla yenilmemelidir. Kuru üzüm içinde antioksidan özelliği olduğu için sağlık için faydalı olur ve vücudun temel ihtiyacını karşılayabilir. Hamilelik döneminde kuru üzüm tüketimi yapılmalıdır. 

      Gebelikte kuru üzümün faydaları
      • Kansızlık sorununa iyi gelir. 
      • Vücudu ısıtır. 
      • Kabızlığı önler. 
      • Sindirim sistemini çalıştırır. 
      • İştahı açar.
      • DiÅŸ saÄŸlığını korur. 
      • Kanser hastalığın oluÅŸmasını önler.
      • Kardiyovasküler hastalığını önler. 
      • Vücuda enerji verir. 
      • BebeÄŸin geliÅŸimini saÄŸlar.
      • BebeÄŸin kemik geliÅŸimine faydalı olur. 
      • BebeÄŸin zeka geliÅŸimini saÄŸlar.
      • Halsizlik sorununa iyi gelir. 
      • Uyku düzeni saÄŸlar.
      • Bağışıklık sistemini harekete geçirir.  
      ]]>
      Üzüm Ekstresi https://www.uzumler.gen.tr/uzum-ekstresi.html Sun, 04 Nov 2018 23:37:47 +0000 Üzüm ekstresi, bilindiği üzere üzümün insan sağlığına vermiş olduğu faydalar saymakla tüketmez. Hemen hemen oluşabilecek bir çok hastalığın tedavisi için kullanılabilen üzümü çeşitli şekillerde tüketmek mümkü Üzüm ekstresi, bilindiği üzere üzümün insan sağlığına vermiş olduğu faydalar saymakla tüketmez. Hemen hemen oluşabilecek bir çok hastalığın tedavisi için kullanılabilen üzümü çeşitli şekillerde tüketmek mümkündür. İlkbahar aylarında yapraklarını açan üzüm asması yaz ortalarında meyvesini vermektedir. Bir çok çeşidi bulunan üzümün çeşitli içecekleri de yapılmaktadır. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan üzümün yaz aylarında tüketimi oldukça fazladır. Üzümden elde edilen içeceklerin yanı sıra çeşitli yiyecekleri de yapılmaktadır. Anadolu da genellikle kurutularak tüketilmektedir. 

    Üzüm ekstresi faydaları
    • Vücutta meydana gelebilecek aÄŸrıların giderilmesi için oldukça yararlıdır. AÄŸrıların hızlı bir ÅŸekilde geçmesine fayda saÄŸlayan bu meyve ekstresi özellikle baÅŸ aÄŸrısına iyi gelmektedir. 
    • İçerisinde bulunan maddeler vücut derisinde meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı oldukça faydalıdır. Özellikle virüs ve bakterilerin neden olduÄŸu mantar hastalıklarına mükemmel bir fayda saÄŸlamaktadır. Eklem aÄŸrıları içinde kullanılabilen üzüm ekstresi eklem kireçlenmesini önlemek amacı ile de kullanılmaktadır. 
    • Göz saÄŸlığı için de oldukça faydalı bir besindir. İçerisinde bulunan maddeler gözün görme iÅŸlevini daha iyi bir hale getirmektedir. Bu meyve ekstresini özellikle bilgisayar başında çok duranların kullanması tavsiye edilmektedir. Gözün dinlenmesine fayda saÄŸlamasının yanı sıra gözde meydana gelebilecek rahatsızlıkların oluÅŸmasına da engel olmaktadır. 
    • Tansiyon ÅŸikayeti olanlar için oldukça faydalı bir besindir. Bunun yanı sıra iyi kolesterolü yükselterek kötü kolesterolü düşürmektedir. 
    • YaÅŸlılık belirtileri olarak sayılan cilt kırışıklıkları için harika bir faydası bulunmaktadır. İçeresinde bulanan maddeler cildin hem parlak hem de genç bir yapıda kalmasına fayda saÄŸlamaktadır. Bunun yanı sıra gergin bir cilt sahibi olmak için tüketilebilen en yararlı besinler arasında yeri korumaktadır.
    • Kan damarlarında meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı oldukça faydalı bir yapısı olan üzüm ekstresi cinsel sorunların çözümü içinde kullanılabilmektedir. 
    • Kalp saÄŸlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle kalp krizi gibi tehlikeli durumların oluÅŸma ihtimalini azaltmaktadır. Bunun yanı sıra kalp bölgesinde meydana gelebilecek her türlü rahatsızlık için kullanılabilmektedir. 
    • Åžeker hastalarının bu meyve ekstresini tüketmesi de oldukça faydalıdır. 
    • Vücut derisinde meydana gelebilecek morarma ve sivilce gibi durumların hızlı bir ÅŸekilde tedavisini yapmaktadır. Bunun yanı sıra vücutta oluÅŸabilecek ÅŸiÅŸlik ve ödem gibi durumlar içinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. 
    ]]>
    Siyah Üzüm Kaç Kalori https://www.uzumler.gen.tr/siyah-uzum-kac-kalori.html Mon, 05 Nov 2018 13:37:50 +0000 Siyah üzüm kaç kalori, Siyah üzüm potasyum, demir ve folik asit bakımından çok zengin bir meyvedir. Antioksidan ve lif içeriÄŸi oldukça yüksektir. Vücut saÄŸlığı bakımından çok büyük faydaları bulunmaktadır. YÃ
    Siyah üzüm kaç kalori, Siyah üzüm potasyum, demir ve folik asit bakımından çok zengin bir meyvedir. Antioksidan ve lif içeriği oldukça yüksektir. Vücut sağlığı bakımından çok büyük faydaları bulunmaktadır. Yüksek kolesterol ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kalp dostu olan siyah üzüm kalpte bulunan ritim bozukluklarını, sindirim sistemine ve nefes darlığına karşı çok faydalıdır. Siyah üzüm kanı sulandırdığı için kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Özellikle kabuğunda bulunan minerallerin kalbe karşı çok büyük etkileri bulunmaktadır, kanın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca cilde parlaklık verir ve yaşlanma etkilerini azaltmaktadır. Vücutta bulunan virüs ve bakterilere karşı vücudun direncini arttırmaktadır. 10 adet siyah üzüm 1 porsiyon meyve yerine tüketilebilmektedir.

    Siyah üzüm kaç kaloridir

    Sağlık açısından çok büyük faydaları olan siyah üzümün kalori miktarı çok yüksek değildir. Siyah üzüm kaç kalori; bir salkım siyah üzüm yaklaşık 260 gramdır ve 184 kaloriye karşılık gelmektedir. Bir porsiyon siyah üzümde 150 gramdır ve 106 kaloriye karşılık gelmektedir. Bir salkım küçük kara üzüm yaklaşık 75 gramdır ve yaklaşık 53.3 kaloriye karşılık gelmektedir. Bir gram siyah üzüm yaklaşık 0.7 kaloriye karşılık gelmektedir. Kuru siyah üzüm genellikle atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Kuru siyah üzümden yapılan hoşaf da her derde deva niteliğinde ve lif bakımından oldukça zengin bir meyvedir. 

    Sağlık bakımından bir çok faydası bulunmaktadır ve faydası saymakla bitmez. Ayrıca kuru siyah üzümde sıklıkla tüketilmektedir. Kilo vermek isteyenler ve formunu sürekli korumak isteyen kişiler rahatlıkla siyah üzümün hem kurusunu hem de tazesini rahatlıkla tüketebilirler. Özellikle sporcuların ve spor yapan kişilerin tükettikleri besinler arasında siyah kuru üzüm yer almaktadır. Başlıca nedenleri arasında vücuda çok enerji vermesidir. Siyah üzümün vücuttaki yağları yakıcı özelliği sayesinde diyetisyenlerin diyet programlarında tavsiye ettikleri bir meyvedir. Metabolizmayı hızlandırarak, yağ emilimini azaltır siyah üzümün kalp ve damar hastalıklarına karşı çok yararlı özellikleri bulunmaktadır. Fakat akşam saatlerinde çok fazla tüketildiği zaman bol miktarda vitamin ve mineral içerdiği için kilo almanıza neden olabilir. 

    Belli miktarlarda düzenli olarak tüketildiği zaman sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olmaktadır. Diyet yaparken, kilo vermek isteyen kişiler kalorisi yüksek besinlere yer vermemeleri gerekir. Uzmanlara göre siyah üzümün içerisinde bol miktarda şeker ve karbonhidrat bulunmaktadır, buda fazla tüketildiği zaman kilo alımına sebep olabilmektedir.

    Siyah üzüm besin değerleri nelerdir
    • 22.13 gram Karbonhidrat  
    • 0,95 gram Protein 
    • 0,51 gram  YaÄŸ
    • 2,97 gram Lif  
    • 6 mg Sodyum
    • 517.5 mg  Potasyum  
    • 51 mg Kalsiyum 
    • 21 mg Vitamin A  
    • 7.05 mg Vitamin C  
    • 1,25 mg Demir  
    ]]>
    Kokulu Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/kokulu-uzum.html Mon, 05 Nov 2018 18:05:41 +0000 Kokulu Üzüm, Yaprak döken, 15 metreye kadar yükselebilen ve oldukça hızlı büyüyen bir üzüm çeşididir. Ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde ve  1600 metre rakıma kadar yaygın olarak görülür. Kendine has kokusu v Kokulu Üzüm, Yaprak döken, 15 metreye kadar yükselebilen ve oldukça hızlı büyüyen bir üzüm çeşididir. Ülkemizde özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde ve  1600 metre rakıma kadar yaygın olarak görülür. Kendine has kokusu ve tadı bulunan meyveleri oldukça yüksek oranda  şeker ihtiva eder. Ekşi ve çilek kokulu bir üzümdür. kalın kabuklu ve siyah renklidir. Esas olarak şiralık olmasının yanı sıra sofralık olarak da değerlendirilmektedir. Olgun meyveleri %6-16 oranında glikoz içerir. Bu yüzden şeker hastalarının aşırı tüketmemesi gerekir. Sarıcı gövdeleri ile yakındaki ağaçlara yad çalılara tutunarak yaşamaya çalışır. 

    Kokulu Üzümün Faydaları

    Kokulu üzüm sağlık açısından birçok yararı bulunur. Kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcı olur. Kan şekerini dengelemesi, kalp sağlığının korunması, öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını geliştirmesi, B1 vitamini içermesi bunların başlarında gelir. Ayrıca kokulu üzüm, yaşlanmayı geciktirir. Vücuttaki yağların erimesine yardımcı olur, bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Antioksidan deposudur. 

    Özellikle Karadeniz bölgesinde nemli iklimlerde yetişen kokulu kara üzümün kabuğunda bolca yer alan resveratrol maddesi, üzümün yetişmesini sağladığı gibi, antioksidan, antikanserojen aktivite göstererek insan vücudunda kanserli doku oluşumunu ve gelişimini engellemektedir.

    Kokulu üzüm kuru ve yaş olarak tüketilebilir. Özellikle hasat mevsimi sırasında kurutulup, kış aylarında vücudun yüksek enerji ihtiyacını karşılamak üzere tüketilir. Ayrıca pekmez, marmelat ve reçel yapılmak üzere uzun vadeli de değerlendirilmektedir. Taze yapraklarından dolma yapılarak, geleneksel Türk mutfağında yer alır. Başta astım olmak üzere, üst solunum yolları enfeksiyonlarında yararlıdır. Akciğerlerde nem oranını artırarak solunuma yardımcı olur. Kalp krizi riskini düşürür, kanın pıhtılaşmasını engeller. Bunun yanında zengin demir içeriği nedeniyle sağlığımıza birçok yaralı etkisi bulunmaktadır.
    ]]>
    Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/uzum.html Mon, 05 Nov 2018 23:04:34 +0000 Üzüm, tazesi ve kurusuyla herkesin severek yediği meyvelerden biridir. Ülkemizde de hemen her bölgede yetişir. Üzüm kütüklerde ve asmalarda yetiştirilen, üzümgiller familyasından olan bir meyvedir. Asmanın meyvesi üzümdür. Ş Üzüm, tazesi ve kurusuyla herkesin severek yediği meyvelerden biridir. Ülkemizde de hemen her bölgede yetişir. Üzüm kütüklerde ve asmalarda yetiştirilen, üzümgiller familyasından olan bir meyvedir. Asmanın meyvesi üzümdür. Şarap dahil pek çok alkollü içeceğin temel malzemesi üzümdür. Üzüm suyuyla pekmez, sirke, şarap, şıra ve ispirto yapılır.

    Üzüm yetiştiriciliği hemen her toprak için uygundur. Ancak üzüm bakımı biraz zorludur. Üzüm hastalıkları kalitenin ve verimin düşmesine neden olur. Anavatanı Anadolu'dan Kafkasya'ya kadar uzanan üzümün tarihçesi M.Ö. 5000 yıllarına kadar iner. Meyveler arasında türleri en fazla olan üzümdür. Yaklaşık on bin türü olduğu bilinmektedir. Anadolu'da bu türlerin yaklaşık 1200 kadarının yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm türleri temelde çekirdekli ve çekirdeksiz olarak ayrılır. Türlere göre farklı büyüklüklerde, renkte ve şekilde olur. Ülkemizde yetişen üzüm türlerinin en önemlileri razaki, kürt, misket, çavuş, müşküle, çekirdeksiz, keçi memesi, yapıncak üzümlerdir.

    Rivayetlere göre ilk asma Anadolu'da kuzeydoğu tarafında bulunmuştur. Bağcılık için başlangıç Anadolu'da medeniyetin başladığı M.Ö 40. yüzyıl olarak kabul edilir. Hititler bu dönemde bağcılık yaparak, şarap üretiyorlardı. Bağcılık alanında Bizanslılar ve Romalılarda oldukça ileri düzeydeydi. Osmanlılarda şarap yapımında kullanılan üzümler ise, şarabın yasaklanmasıyla pekmez, şıra yapımında ve meyve olarak değerlendirilmiştir.

    Ülkemizde yetiştirilen üzüm türleri

    Ülkemizin farklı bölgelerinde değişik evsafta üzüm türleri yetiştirilir. Bu üzümler farklı amaçlar için kullanılır. Özellikle kurutmalık üzümler ülkemizin ihracatında önemli bir yere sahiptir. Kullanım amacına göre yetiştirilen üzümler ise;
    • Åžaraplık üzümler (Öküzgözü, boÄŸazkere, narince vs.)
    • Sofralık üzümler (Çekirdeksiz, sultani, çavuÅŸ vs.)
    • Şıralık üzümler (Papazkarası, kalacik karası, çalkarası, merlot vs.)
    • Kurutmalık üzümler (Besni, sultani çekirdeksiz, çekirdeksiz vs.)
    Üzüm üretiminde ülkemizde en verimli olan bölge Ege bölgesidir. Daha sonra Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri gelmektedir. Bahar ayları geldiğinde budanmaya başlayan asmalar yaza hazırlanır. Bazı bölgelerde sofralık üzüm yetiştiriciliği yaygın iken, bazı yörelerde de şarapçılık için üzüm yetiştiriciliği yaygındır. Yaz döneminde olgunlaşan üzümler Eylül, Ekim aylarında hasat edilir.

    Üzümün faydaları nelerdir

    İçeriğinde A, C, E, B2 ve B1 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum gibi minerallerle üzüm antioksidan özellikleri bulunan bir meyvedir. Anti kanserojen etkisi de vardır. Üzüm çekirdeği de antioksidan fenolik bileşenler içerir. Kurutulmuş üzümde protein ve karbonhidrat bakımından zengin olduğu gibi, kalsiyum, fosfat, demir ve vitaminlerce zengin bir içeriğe sahiptir.

    Üzüm düşük oranda yağ ve protein içerir: Üzüm içeriğiyle bedensel gelişimde yaşanan sorunların giderilmesinde, saç ve cilt iltihaplarında oldukça faydalıdır. Karaciğer hastalıklarına, böbrek rahatsızlıklarına, madensel tuz eksikliğine, ateşli hastalıklara iyi gelir. Üzüm kalorisi yüksek bir meyvedir. Ancak hem düşük yağ oranına sahiptir, hem de protein oranı düşüktür.

    Stresi azaltmak için üzüm tüketmelisiniz: Antioksidan ve demir bakımından zengin olan üzüm, vücut yorgunluğunu giderir ve unutkanlığa iyi gelir. Alınan C vitamininin etkisini de arttırır. Kan yapıcı etkisi olan üzüm kansızlık çekenler için iyi bir alternatiftir. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Stresin azaltılmasına da yardımcı olur.

    Üzüm kolesterolü dengeler: Kalp ve damar sağlığında üzüm uzmanların tavsiye ettiği bir besindir. Kalp krizi riskini azaltır. Kolesterol yüksekliği olanların üzümle kolesterolü dengelemesi mümkündür. İyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolü düşürür. Damar yapısını güçlendirir, dam]]> Bektaşi Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/bektasi-uzumu.html Tue, 06 Nov 2018 14:16:21 +0000 Bektaşi üzümü, iltihap yok edici etkisiyle, idrar söktürücü, safra kesesini temizleyici, kanı temizleyen etkisiyle sağlığın korunmasında önemli  meyveler arasındadır. Küçük taneli olan bektaşi üzümü fosfor, bakır ve p Bektaşi üzümü, iltihap yok edici etkisiyle, idrar söktürücü, safra kesesini temizleyici, kanı temizleyen etkisiyle sağlığın korunmasında önemli  meyveler arasındadır. Küçük taneli olan bektaşi üzümü fosfor, bakır ve potasyum bakımından da zengindir. Sayısı kırkı aşan türleriyle bu meyveyi çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz.Taze olarak, jöle, komposto, reçel, çaylara aroma verecek şekilde hazırlayarak bu meyvenin faydalarından sizlerde yararlanmaya başlayabilirsiniz. Bektaşi üzümü halk arasında frenk üzümü, kurt üzümü diye de bilinir. Moğolistan, Hindistan ve Tibet bölgesinde yoğun şekilde tüketilen bu meyve oralarda Goosebery, Amla adıyla bilinir. Ülkemizinde pek çok yöresinde yetişen bektaşi üzümü oldukça zengin bir C vitamini kaynağıdır. Lezzet olarak üzümü andıran tadı biraz ekşidir. Haziran ayının gelmesiyle olgunlaşan meyvelerin sarı kırmızı küçük taneleri şifa açısından çok kıymetlidir.

    Bektaşi üzümü oldukça verimlidir. Hemen her toprak yapısında yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak en verimli topraklar yumuşak yapılı, suyun bol olduğu yerlerdir. Özellikle ılıman iklimde kendiliğinden de yetişir. Çin tıbbında alternatif tedavi alanında çok kullanılan bu meyve farklı renkleri ve tadıyla her yaştan kişinin tüketimine uygundur. Bektaşi üzümünün ağaçlarının boyu bir metreyi geçmez. Üzüme benzese de, yaprakları tüylüdür. Ağaçlar oldukça bereketli olup, salkımlar halinde meyve verir. Bu meyvenin en önemli özellikleri arasında bir salkımda çok sayıda renge sahip üzümün olmasıdır. Bu nedenle bektaşi üzümünün görselliği çok fazladır. Bu özelliği nedeniyle pastacılık alanında süslemelerde tercih edilir.

    Bektaşi üzümü faydaları

    Bektaşi üzümü ayurveda tedavisinde kullanılmaktadır. Antioksidan etkisi yüksek olan meyvede portakalın on katı C vitamini bulunur. Ayrıca B kompleks vitaminleri, A vitamini, demir, fosfor, kalsiyum zenginidir. Kansere karşı koruyuculuğu vardır. Sağlık alanından pek çok faydası sayılabilir. Bunlar arasında;

    Bektaşi üzümü saç bakımı: Saçların uzamasına yardımcı olan bu meyve, aynı zamanda saç rengini oluşturan pigment hücrelerini arttıran etkiye sahiptir. Bu nedenle saçların beyazlaşmasını geciktirir, hatta beyazların tekrar renklenmesini sağlar. Bektaşi üzümünden elde edilen yağ bu amaçla çok kullanılmaktadır. Ayrıca meyvenin suyunu saçlara sürmek, taze olarak tüketmekte aynı etkiyi yapar.

    Bektaşi üzümü gözlere faydalıdır: Görme yeteneğini güçlendiren, gözdeki miyop, göz tansiyonu, katarakt gibi sorunlara engel olan bektaşi üzümü, antioksidan etkisi ve A vitamini içeriğiyle, uzmanlar tarafından gözler için tavsiye edilmektedir.

    Bektaşi üzümü yaşlılık karşıtıdır: Bu meyve kemik sağlığına çok faydalıdır. Vücutta kalsiyumun etkin şekilde kullanılmasını sağlar. Protein mekanizması üzerinde de etkilidir. Bu sayede hücre gelişiminde, kas gelişiminde önemli etkiler yapar ve sizleri yaşlılığa karşı korumaya alır.

    Adet dönemi sorunlarına iyi gelir: Bektaşi üzümü hem adet düzensizliklerini gidermede, hem de bu dönem etkili olan krampları azaltmada faydalıdır.

    Bektaşi üzümü diyabete ve kalp hastalıklarına faydalıdır: Kan şekerini düşüren bu meyve, aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür. Hafif diüretik etkisiyle yağların çözünerek idrarla dışarıya atılmasını sağlar. Bektaşi üzümü idrar yolu enfeksiyonlarına, rahim ağzı iltihabına iyi gelir, zayıflamada önemli bir destek sağlar. Kalp kaslarını güçlendirir, kalbin kan akımını düzenler, kolesterol birikimini azaltır. Hücrelerin oksijenden en iyi şekilde yararlanmasını sağlar.

    Sindirim sorunlarına iyi gelir: Bektaşi üzümü bağırsak hareketlerini arttırarak, kabızlığa çözüm olur. Günümüzde yaygın olan kolon kanserine karşı koruyucudur.

    Bektaşi üzümü enfeksiyonlarla savaşır: Antibakteriyel etkisi güçlü olan bu meyve enfeksiyonlardan koruyucu etki gösterir. Bağışıklık sist]]> Goji Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/goji-uzumu.html Tue, 06 Nov 2018 22:06:05 +0000 Goji üzümü, kurt çileği olarak da bilinen, ülkemizde henüz yeni yeni tanınmaya başlayan bir meyve türüdür. Kırmızı, turuncu renkte bir meyvedir ve keskin bir tada sahiptir. Sağlık bakımından da inanılma faydala Goji üzümü, kurt çileği olarak da bilinen, ülkemizde henüz yeni yeni tanınmaya başlayan bir meyve türüdür. Kırmızı, turuncu renkte bir meyvedir ve keskin bir tada sahiptir. Sağlık bakımından da inanılma faydaları vardır. Besin değeri bakımından oldukça yüksek bir meyvedir. Goji üzümü, mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Sodyum ve diyet lifi bakımından mükemmel bir kaynaktır. C vitamini içeriği fazla olduğundan en iyi antioksidanlar arasında olduğu bilinir. Özellikle Çin'de çok uzun yıllardır tıbbi amaçlı goji üzümünden yararlanılmaktadır.

    Goji üzümü faydaları nelerdir

    • Goji üzümü faydaları arasında en bilindik olanı kansere karşı iyi gelmesidir. Meyve kanseri önleyici etkiye sahiptir. Vücutta serbest radikallerle mücadele edebilmek için tüketilebilir. Düzenli tüketimi saÄŸlandığında pek çok kanser hastalığına karşı iyi gelir.
    • Kardiyovasküler saÄŸlık açısından da önemli bir yere sahiptir. Kolesterolün düzenlenmesini saÄŸlar. İçeriÄŸinde bol miktarda diyet lifi barındıran bitki, kalp krizi olasılığını en aza indirir. Kanın temizlenmesi içinde etkili bir meyvedir. Damar tıkanıklığına karşı koruyucu etki yaratır. Kan dolaşımını arttırır ve hücrelerin yeterince oksijen almasına yardımcı olur.
    • Serbest radikallerin neden olduÄŸu erken yaÅŸlanmaya karşı cildi korur. Ciltte serbest radikallerin yol açtığı olumsuzlukları engeller.
    • Göz saÄŸlığına katkıda bulunur. A vitamini içeriÄŸi göz saÄŸlığı bakımından faydalıdır. Gözde katarakt oluÅŸumunu engeller. YaÅŸa baÄŸlı geliÅŸen göz problemlerine karşı iyi gelir.
    • Uyku problemi olan kiÅŸiler için alternatif bir meyvedir. Uyku kalitesini arttırarak uyku sorununa karşı iyi gelir.
    • Grip rahatsızlığında kullanılabilir. Gribe karşı sütle karıştırılarak tüketildiÄŸinde faydalı olur. Grip için günde iki defa tüketildiÄŸinde vücudun direncini arttırır.
    • AkciÄŸer saÄŸlığına katkıda bulunur. AkciÄŸer iltihabı için kullanıldığında faydalı olur. İçeriÄŸinde yer alan C vitamini solunum yolu enfeksiyonlarının iyileÅŸmesine yardımcı olur.
    • Astım için goji üzümü kullanılabilir. Mükemmel bir antioksidan olan meyve, astım dahil olmak üzere solunum yolunda geliÅŸen pek çok rahatsızlığa karşı iyi gelir.
    • İçeriÄŸinde yer alan vitamin ve mineraller genel vücut saÄŸlığına katkıda bulunur. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini saÄŸlayarak pek çok hastalığın önünü keser.
    • Kalsiyum içeriÄŸi sayesinde diÅŸ ve kemik saÄŸlığına katkı saÄŸlar. Çocuklarda iskelet sisteminin geliÅŸmesine ve kuvvetlenmesine yardımcı olur. HoÅŸ bir tada sahip olduÄŸu için çocuklar kolaylıkla tüketebilir.
    • Kas saÄŸlığı için faydalı olan goji üzümü zayıflamaya da katkıda bulunur. Kaslarda biriken fazla yağın yakılmasını saÄŸlar.
    • Zihin saÄŸlığına destek olur. Merkezi sinir sistemi saÄŸlığını korumak için düzenli tüketilebilir.
    • Stres azaltıcı etkisi bulunmaktadır.

    Goji üzümü zararları nelerdir

    Sağlık için alternatif bir meyve olan goji üzümü bazı durumlarda yan etkilere sebep olabilir. Kan inceltici ilaçlarla birlikte alındığında yan etkilere maruz kalınabilir. Bu nedenle bu tür ilaçlarla birlikte alınmamalıdır. Aynı şekilde şeker hastalığı için kullanılan ilaçlarla birlikte goji üzümü kullanılmamalıdır. Aşırıya kaçılarak tüketildiğinde yüksek tansiyonu olumsuz etkileyebilir. Polen alerjisi bulunanlarda goji üzümü yan etkilere sebep olabilir. Ciltte döküntü, kızarıklık ve göz kaşıntısına sebep olabilir. Aşırı tüketim nedeniyle enerjiyi arttırabilir. Bu durumda konsantrasyon bozukluğu, huzursuzluk gibi durumlar yaşanabilir.

    Goji üzümü kan akışını arttırıcı etkiye sahiptir. Aşırı tüketildiÄŸinde kan akışını anormal ÅŸekilde arttırabilir. Bu nedenle de özellikle yaÅŸlılarda hemofiliye sebep olabilir. BaÅŸ dönmesi yaÅŸanabilecek bir diÄŸer yan etkidir. Aşırı tüketim sebebiyle baÅŸ dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi sindirim sıkıntıları yaÅŸanabilir. İçeriÄŸinde oldukça fazla selenyum barındırdığı için gebelerde fetüs geliÅŸimini olumsuz]]> ÇavuÅŸ Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/cavus-uzum.html Wed, 07 Nov 2018 15:12:25 +0000 ÇavuÅŸ Üzüm, Ãœlkemizin iklim ve toprak yapısı baÄŸcılık için uygun ÅŸartlara sahip olduÄŸundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeÅŸidinin yetiÅŸtiriciliÄŸi asırlardan beri yapılır.&n ÇavuÅŸ Üzüm, Ãœlkemizin iklim ve toprak yapısı baÄŸcılık için uygun ÅŸartlara sahip olduÄŸundan, bazı türleri bazı bölgelere özgü olmakla birlikte, üzümün her çeÅŸidinin yetiÅŸtiriciliÄŸi asırlardan beri yapılır. Ã‡avuÅŸ Üzüm, Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde, Karabük il merkezi ile SafranboluÂ’ da bazı köylerde yetiÅŸtirilmektedir. Ayrıca Marmara, İç Anadolu ve DoÄŸu Anadolu Bölgelerinde de yetiÅŸtirilmektedir. 

    Kaliteli ve sofralık bir üzüm olan çavuş üzüm, kendine has hoş kokusu, kabuğunun ince olması, tane içindeki çekirdeğinin az ve çekirdek içinin boş olması nedeniyle yemesi kolay bir türdür.

    Sofralık üzüm kralı olarak lanse edilen bu Ã§avuÅŸ üzüm, kendine verilen bu adı gerçekten hak etmektedir. Ancak bu adın nasıl verildiÄŸine dair iki rivayet bulunmaktadır. Bunlardan birincisi;  rütbesi çavuÅŸ olan birinin bu üzümü tanıtması veya aşı kalemleri göndermesi ile bu isim verilmiÅŸtir. DiÄŸer görüş ise üzümün çok kaliteli ve üst derecede bir ürün olmasından dolayı üzümlerin çavuÅŸu anlamında Ã§avuÅŸ üzüm adı verilmiÅŸtir.

    Çavuş Üzüm Özellikleri

    Bu üzümün; Safranbolu ÇavuÅŸu, Yuvarlak ÇavuÅŸ, Pembe ÇavuÅŸ ve Bozcaada ÇavuÅŸu gibi türleri vardır. Kendine kısır olduÄŸu için baÄŸ tesisi kurmada, mutlaka tozlayıcı çeÅŸitlerle baÄŸ kurma yapılır. Tozlayıcısı olarak Kardinal, Hamburg Misketi, Çiftlik türleri kullanılabilir. Orta erkenci, türdür. VerimliliÄŸi orta derecedir. ÇavuÅŸ üzümüne kısa budama uygulaması yapılır. Floksera nedeni ile 1103P, 5BB, S04 gibi anaç türlere aşılama yapılarak çoÄŸaltılır. 

    Çavuş üzümünün kendine has bazı özellikleri şunlardır:

    • Orta erkenci çıkan asma üzüm türüdür
    • Karışık ve kısa budama uygulanır.
    • Üzümün tane rengi yeÅŸil-sarı, hafif oval, çok iri taneli olup, tane ağırlığı 8-10 gram gelir. 1-3 adet çekirdeÄŸi vardır, çok sulu ve ince kabukludur.
    • Salkımı iriliÄŸi ortalama 450-500 gramdır.
    Çavuş Üzümünün Faydaları
    • Mineral deposudur.Demir, Kalsiyum, fosfor, potasyum bulunmaktadır. Bol ÅŸeker vardır.
    • Sindirim sistemini düzenler. Kabızlığa iyi gelmektedir.
    • Kireçlenmeye, iltihaplanma ve alerjiye karşı kullanılmaktadır.
    • YaÅŸlanmayı geciktirir,cilde iyi gelir, cildi parlak ve taze tutar. Kansızlığa iyi gelmektedir.Kansız olan hastalar kurutulmuÅŸ olarak tükete bilmektedir.
    • Vücudun direncini artırır.Vücuttaki yaÄŸların erimesine yardımcı olur.
    • ÇavuÅŸ üzümü suyunun kansere iyi geldiÄŸi ve kullanıldığı bilinmektedir.
    • Damar tıkanıklığına iyi gelir,kalp krizi geçirmeyi engellemektedir.
    • İçinde bulunan mineraller sayesinde böbrek ve kara ciÄŸeri onarır.
    • Görme bozukluÄŸuna, dikkat eksikliÄŸine yardımcı olur,kanı sulandırır.
    • Anne sütü yetersiz kaldığında anne sütü yerine kullanılır.
    ]]>
    Üzüm Pekmezi https://www.uzumler.gen.tr/uzum-pekmezi.html Thu, 08 Nov 2018 01:06:48 +0000 Üzüm pekmezi; Pekmez doğada yetişen bazı meyvelerden yapılan bir şifa kaynağı bir besin maddesidir. Bu meyvelerin başında keçiboynuzu, armut, dut ve üzüm gelmektedir. Özellikle üzüm pekmezi Ülkemizde en çok üre Üzüm pekmezi; Pekmez doğada yetişen bazı meyvelerden yapılan bir şifa kaynağı bir besin maddesidir. Bu meyvelerin başında keçiboynuzu, armut, dut ve üzüm gelmektedir. Özellikle üzüm pekmezi Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen pekmez türüdür. Üzüm pekmezi bazı kırsal bölgelerde ev imkanlarıyla kolaylıkla yapılabildiği gibi fabrikasyon olarak da üretilerek ambalajlı olarak satışa sunulmaktadır. Üzüm pekmezi, kahvaltı sofralarında, simit ve helva gibi bazı gıda maddelerinin yapımında yoğun olarak kullanılmaktadır. Tabi pekmezi tahinden ayrı düşünmek pekmeze haksızlık olur. Sağlıklı bir yaşam ve hastalıklardan kurtulmak için her gün düzenli olarak üzüm pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir. Daha çok hamileler ve çocuklar için pekmezi yeri doldurulmaz. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol bol pekmez tüketilmelidir. vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlanması için kimyasal ilaçlar kullanmak yerine çocuklarda günde 1 tatlı kaşığı, yetişkinlerde ise 2 tatlı kaşığı üzüm pekmezi içilebilir. Pekmezin tüketimi kadar tüketilen pekmezi kalitesi de maksimum faydanın sağlanması için büyük önem taşımaktadır. Bunun için bildiğiniz markalar tercih etmeye özen gösterin.

    Üzüm pekmezi nasıl tüketilmelidir
    • Üzüm pekmezi demir içerir. Bu nedenle de doÄŸru tüketilmesi pekmezden istenilen faydanın saÄŸlanabilmesi için çok önemlidir. Bunun için sabahları içmek en doÄŸrusudur. Demirin emilimini hızlandırmak için hemen arkasından birkaç damla limon suyu da içilebilir. Pekmez içildikten sonra yaklaşık birkaç saat süt ve süt ürünlerinden uzak kalmak en doÄŸrusudur.
    • Pekmezi içmekte zorlanıyorsanız ekmek batırarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca pekmez kadar faydalı olan tahin ve cevizle bir arada tüketilmesi çok daha etkili olabilir. Fakat kilo sorununuz varsa tükettiÄŸiniz üzüm pekmezi miktarına dikkat edin. Çünkü hem ekmek hem pekmez size kilo aldırabilir.
    • DoÄŸal olarak üretilmiÅŸ, içine ÅŸeker ve glikoz gibi maddeler katılmamış pekmezi bulmaya çalışın.
    • TüketeceÄŸiniz üzüm pekmezini en iyi koÅŸullarda saklamak gerekir. Bunun için serin yerleri tercih etmek en doÄŸrusudur. Çünkü üzüm pekmezi çok kolay ekÅŸir. EÄŸer mümkün deÄŸilse veya yaz aylarında buzdolabında saklayabilirsiniz.  
    Üzüm pekmezini faydaları nelerdir
    • En faydalı pekmez türlerinden biri olan üzüm pekmezi iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içerisinde fazla miktarda glikoz bulunur. Glikoz sayesinde pekmez kısa süre içinde enerjiye dönüşür. 
    • Kan yapımında vücudun ihtiyaç duyduÄŸu hemoglabin takviyesine iyi gelir. 
    • İştah kaybına iyi gelir. 
    • Kemik ve iskete saÄŸlığı için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında rol oynar. Bu nedenle özellikle gebeler, anne karnındaki bebekler ve menopoz evresindeki bayanlar için çok faydalıdır.
    • Erken yaÅŸlanma belirtilerini azaltır. 
    • Kalp ve damar saÄŸlığı için tavsiye edilir. Kalp damarlarının sertleÅŸmesini önler, kan basıncını düzenler ve kalp krizi riskini azaltır. 
    • Üzüm pekmezi kilo almak isteyenler için de iyi bir ÅŸifa kaynağıdır. 
    ]]>
    Sarı Üzümün Faydaları https://www.uzumler.gen.tr/sari-uzumun-faydalari.html Thu, 08 Nov 2018 10:57:19 +0000 Sarı Üzümün Faydaları, Üzüm çok eski yıllara dayanan meyvelerden biridir. Üzüm çeşitleri saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Sarı üzüm çeşidi binlerce olan üzümlerden biridir. Üzüm üretimi ülkemizde daha Sarı Üzümün Faydaları, Üzüm çok eski yıllara dayanan meyvelerden biridir. Üzüm çeşitleri saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Sarı üzüm çeşidi binlerce olan üzümlerden biridir. Üzüm üretimi ülkemizde daha çok ana doluda olmakla birlikte, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgemizde yetişmektedir. Sarı üzüm vitamin ve mineraller bakımından çok zengin meyvedir. Sarı üzüm meyve olarak yendiği gibi kurutularak tüketilmesi oldukça faydalıdır. Kurutulmuş üzüm, kansızlık olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Üzümden pekmez, şarap, sirke, pestil gibi çeşitli değişik ürünler elde edilmektedir. Üzüm meyvesi kendisi küçük ama insana olan faydaları oldukça büyüktür. Üzüm ağacı meyvesinin yanı sıra yaprak sarma ve sarma konserve olarak tüketilmektedir. Sarı üzüm kanser hastalıklarına iyi gelmektedir. Üzümün faydaları oldukça fazladır. 

    Sarı Üzüm Faydaları

    • Sarı üzüm, içinde bulunan mineraller sayesinde börek ve kara ciÄŸeri onarma özelliÄŸi vardır. Üzüm damar tıkanıklığını önler ve kalp krizi korkusunu ortadan kaldırır.
    • Sarı üzümün çekirdeÄŸiyle yenmelidir. ÇekirdeÄŸinde antioksidandır ve kanser rahatsızlığına iyi gelmektedir.
    • Üzüm tüketimi diyet yapanlar için önerilir. Üzüm ÅŸekerli olduÄŸu için yüksek kalori ve düşük yaÄŸ oranı bulunmaktadır.
    • Üzümde B1 ve B2 vitamini bulunduÄŸu için romatizma hastalığına faydası oldukça fazladır.
    • Sarı üzüm hücreleri yenileme özelliÄŸi olduÄŸu için yaÅŸlanmayı geciktirir, cilde parlaklık ve canlılık verir. Ciltte oluÅŸan güneÅŸ yanığında kullanılmaktadır.
    • Üzüm çekirdeÄŸi kullanılarak kiÅŸide odaklanma ve çocuklarda aşırı hareketliliÄŸin önüne geçer.
    • Üzüm kanın sulanmasını saÄŸlar, görme bozukluklarını önler.
    • Üzüm suyu kansere iyi geldiÄŸi gibi migren tedavisi için oldukça fazla tüketilmektedir.
    • Sindirim sistemini düzenler. Yemeklerden sonra meyve olarak tüketilmelidir. Kabızlık rahatsızlığına iyi gelmektedir.
    • Üzüm suyu hastalıklara karşı iyi gelmekle beraber anne sütüne eÅŸdeÄŸer sayılmaktadır. Annenin sütü yetersiz olduÄŸunda anne sütü yerine bebeklere verilmektedir. Üzüm suyu çocuÄŸun geliÅŸmesine çok faydalıdır.
    • Sarı kuru üzüm sigara ve alkolün zararlı etkilerini azalttığı gibi beyin fonksiyonlarını güçlü çalışmasını saÄŸlar.
    • Üzüm kozmetik alanında, bakım ürünleri olarak kullanılmaktadır.
    ]]>
    Üzüm Asması https://www.uzumler.gen.tr/uzum-asmasi.html Fri, 09 Nov 2018 02:28:24 +0000 Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizleri sunduğu en güzel bitkilerden birisi olan üzüm asması, e Üzüm Asması, Ülkemizde dört mevsimin tam anlamıyla yaşanıyor olması, meyve ve sebze çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın bizleri sunduğu en güzel bitkilerden birisi olan üzüm asması, efsanelere konu olmuş, mitolojik resimlerde, frekslerde ve yer mozaiklerinde süsleme olarak kullanılmıştır. 

    Bu şekilde kullanımı üzüm asmasının geçmişte de önem verilen tadına doyum olmayan bir meyve olmasının yanında; prenses meyvesi olduğu Kız Kalesi efsanelerinde bahsedilir. Üzüm Asması, Anavatanı Anadolu ve Kafkasya bölgesidir. Kayıtlar M.Ö 5000 yıllarına kadar gitmektedir. Besin değeri oldukça yüksek olan üzüm; glikoz, potasyum ve lif yönünden zengindir.

    Üzün Asması Toprağı nasıl olmalıdır Üzüm asması yumuşak dokulu derin toprakları sever, bu nedenle kökler derinlemesine gider. Daha çok yağışsız ve kurak yerlerde yetişen üzüm asması su tutma kapasitesi fazla topraklarda daha iyi yetişir. Yerli asmalar kireçli topraklara kendini adapte etmiş ve kirece karşı dayanıklıdır. İthal asmaları yetiştirirken toprak seçimine dikkat edilmelidir. 

    Üzüm asması yetiştirmek için seçilen topraklar, su geçirir olmak kaydıyla killi topraklarda oldukça iyi verim alınır. Kumlu, killi topraklarda verim orta seviyededir. Bu topraklar üzüm kalitesi (kantite) bakımından yüksek besin içeriğine sahiptir.

    Şaraplık asma yetiştirmek için kalkerli topraklar seçilir. Fakat bazı ithal asma üzümleri bu topraklarda yetişmez bu nedenle bilmediğiniz tür için toprak analizi yaptırmanız gerekir. Bununla birlikte humuslu topraklarda asma üzümü iyi olmaz faka yüzde beş on oranında toprakta humus bulunması istenir.

    Toprağı hazırlama; Üzüm asmasının ömrü 40 yıldır, bu nedenle bağın titizlikle tesviye yapılarak temizliğinin yapılması gerekir. Unutmayın bakarsanız bağ bakmazsanız dağ olur. Toprağın sert olduğu yerlerde krizma (40 cm. derin işleme) işleme yapılır. Krizma işlemi sonbaharda yapılır, 40 cm derinlik açan pulluklar kullanılır. Krizma işlemi ile fidan dikimi arasında 2 - 3 aylık bir zaman geçmelidir. 

    Üzüm asması dikimi; krizma yapılmış bağ; baharın düzeltilerek makina ile aralarına girilecek aralık ve uzunlukta çukur açılır.  her  Arazi düz ise doğu batı yönünde; eğimli ise yağmur sularını tutmak için eğime dik olarak hazırlanır. Ekime başlanır, düz bir sıra üzerinde her 2 m.'ye işaret konur. Bir kürek yardımı ile işaretlenen yerler bir kürek boyu açılır. Yanmış çiftlik gübresi ile kum karışımı çukurun dibine konur. Üzerine budanmış asma fidanı dikilir. 10 cm. dışarıda kalacak şekilde dikim yapılır, fidanın etrafı kapatılır, can suyu verilir. Diğer sıra için 2,5 m. ara verilir aynı işlem tekrarlanır.

    Üzüm asmasının gübreleme ve sulaması; Çiftlik gübresi daha toprağın sürülme aşamasında, azotlu gübreler ise baharda toprağın işlenmesinden önce verilir. İstenirse ikinci azotlu gübre nisan mayıs aylarında verilir.  İhtiyacına göre yeterli seviyede su verilmelidir özellikle temmuz ağustos aylarında suyu eksik edilmemelidir.
    ]]>
    Çekirdeksiz Üzüm ÇeÅŸitleri https://www.uzumler.gen.tr/cekirdeksiz-uzum-cesitleri.html Fri, 09 Nov 2018 06:22:52 +0000 Çekirdeksiz Üzüm ÇeÅŸitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiÅŸtiriciliÄŸinde önemli yere sahiptir. Çekirdeksiz üzüm çeÅŸitlerinin olgunlaÅŸma zamanını yer, anaÃ
    Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri, Yurdumuzda iklimin ve toprak özelliklerinin çok olması sebebiyle, çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğinde önemli yere sahiptir. Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinin olgunlaşma zamanını yer, anaç, ekoloji ve yetiştirme koşulları gibi birçok faktör etkilemektedir. Bu sebeple her yöre de tek bir hasat vermesi zordur. Yurdumuzda yetiştirilen çekirdeksiz üzüm çeşitlerinin yanı sıra dünyada da çeşitli üzüm yetiştiriciliği yapan pek çok ülke vardır. Dünyada genellikle ticari değerleri yüksek üzümler yetiştirilmektedir. Özellikle de üzüm ticaretinde çekirdeksiz üzüm çeşitlerine olan ilginin artması ile ticariler artmıştır.

    Çekirdeksiz Üzüm Çeşitleri
    • Samancı Çekirdeksiz Üzümü: Salkımları konik, seyrek ve orta büyüklüktedir. Üzüm taneleri ise, iri ve elips ÅŸeklinde açık renklidir. Üzüm taneleri sert, az sulu ve çok gevrektir. Samancı çekirdeksiz üzüm karışık budanması gereken bir çeÅŸittir. Ülkemizde genellikle AÄŸustos ayı gibi olgunlaÅŸmaktadır.
    • Sultani Çekirdeksiz Üzüm: Ege Bölgesindeki baÄŸların yarısını oluÅŸturan sultani çekirdeksiz üzüm, dünyada meÅŸhur üzümler arasında yerini almaktadır. Sofralık olarak da adlandırılan bu üzüm, kurutmalık açısından oldukça kaliteli bir üründür. Üzüm tanelerinin salkımla baÄŸlantıları zayıf olduÄŸundan ötürü, pazarlara ulaşıncaya kadar tan elenme yapar. Omcaları kuvvetli olduÄŸu için, budama esnasında fazla gözler bırakılmalıdır. İnce kabuklu ve beyaz renkli olan üzümler, karışık olarak budanmalıdır.
    • Crimson Seedless: Genç mevsimde olgunlaÅŸan çekirdeksiz bir üzüm çeÅŸididir. Kırmızı renkli olup, taneleri sert ve gevrektir. Bu tür üzümün en önemli sorunu yetersiz rengi ve üzüm tanelerinin küçük olmasıdır. Üzüm salkımlarının güneÅŸ görmesi için asmalar uzun budanmalı ve telli terbiye sistemi uygulanmalıdır.
    • Black Emerald: Erken olgunlaÅŸan, çekirdeksiz, siyah ve küçük taneli üzümlerdir. Salkımları konik ÅŸeklinde, orta sıkı özellikte olup, yaklaşık 500 gram ağırlığındadır. Üzüm tanelerinin eti serttir. Bu üzüm çeÅŸidinin en önemli problemi aşırı tane tutumlarıdır. Tanelerin doÄŸal ağırlıkları 3 grama yakındır.
    • Fantasy Seedless: Siyak renkli çekirdeksiz üzüm çeÅŸidinden biri olan bu üzüm, orta derecede verimlidir. Üzüm taneleri oldukça iyi, sert meyveli ve ince kabukludur. OlgunlaÅŸtığında nefis bir tada sahip olan fantasy Seedless, asmalarının aşırı geliÅŸmesi ile oldukça hassas bir yapıdadır. Bu sebeple yaz budamalarına önem verilmeli ve asmalar uzun uzun budanmalıdır.
    • Ruby Seedless: Çekirdeksiz görünümü güzel ve kırmızı renkli üzüm çeÅŸididir. Üzüm taneleri çatlamaya dayanıklı, oval ve küçüktür. Bu çeÅŸidin en önemli sorunu, tanelerin tane sapı ile birlikte dökülmesidir. Asmaları kuvvetli geliÅŸen ruby Seedlessin budama yöntemi ortadır.
    ]]>
    Üzüm Ağacı https://www.uzumler.gen.tr/uzum-agaci.html Fri, 09 Nov 2018 10:13:54 +0000 Üzüm Ağacı, Üzüm ağacının çeşitleri binler le ifade edilmektedir. Üzüm ağacının meyvesi üzümdür. Üzüm dünyanın en eski meyve türlerinden biridir. Türkiye üzüm ağacı çeşitliliği bakımından ve üz Üzüm Ağacı, Üzüm ağacının çeşitleri binler le ifade edilmektedir. Üzüm ağacının meyvesi üzümdür. Üzüm dünyanın en eski meyve türlerinden biridir. Türkiye üzüm ağacı çeşitliliği bakımından ve üzüm yetiştiriciliğinde en iyi durumdadır. Dünya üzerinde üzüm yetiştiriciliği, elverişli bağcılık kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Üzüm ağacının meyvesi üzüm olduğu kadar yaprağı çok faydalı ve sarma yapmakta kullanılır. Sarma sofralarımızın vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Türkiye de, Ege, Marmara, Akdeniz ve Güney doğu Anadolu üzüm ağacı çeşidi ve üzüm çeşitliliğinde başta gelen bölgelerimizdir. Tekirdağ ilimizde bağcılık araştırma merkezi bulunmaktadır.

    Üzüm Ağacı Faydaları

    Üzüm ağacı, üzüm meyvesi ve yaprağı bakımından çok önemlidir. Üzümde A, B,B2 VE C vitamini bulun maktadır. Vitamin deposu olan üzüm, kurutmalık, şaraplık, pestil,  pekmez, konservelik olarak tüketildiğinden yılın her dönemi beslenmede kullanılmaktadır. Üzüm ağacından elde edilen üzümün, çekirdeksiz üzüm, çavuş üzümü, oda karası, ak üzüm, Bornova misketi, Hamburk misketi, horoz karası, müşküle, misket gibi üzüm çeşitlerimiz bulunmaktadır. Üzüm yüksek şeker içermektedir bu nedenle kalori değeri yüksek meyvelerimizdendir. Yemesi oldukça keyiflidir, beğenilerek yenen meyvedir. Demir ve kalsiyum bakımından zengindir. Üzüm karaciğer hastalığına, kansızlık hastalığına, iyi gelir. Tansiyonu kontrol altında tutar, böbrekler ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, kanın temizlenmesini sağlar. Vücuda kuvvet verir, sarılığa karşı iyi gelir, ishal rahatsızlığını keser. Hemoroid rahatsızlığına iyi gelmektedir. 

    Üzüm Ağacı Kullanım Alanları

    Üzüm ağcının yapraklarından çok beğenilen, sofraların vazgeçilmezi olan sarma yemeği yapılmaktadır. Yaprak sarması, zeytin yağlı, etli ve yaprak sarması konservesi yapılarak tüketilir. Üzüm ağacı yaprağı çok lezzetli ve besin değeri yüksek, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır.     

    ]]>
    Üzüm Bağı https://www.uzumler.gen.tr/uzum-bagi.html Fri, 09 Nov 2018 16:54:37 +0000 Üzüm bağı, daha sağlıklı ve iyi üzüm alabilmek için üzüm bağına gereken önemi vermek gerekir. Yani üzüm bağı kurmak isteyen bir kişi için dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Gelişigüzel kurulacak bağ Üzüm bağı, daha sağlıklı ve iyi üzüm alabilmek için üzüm bağına gereken önemi vermek gerekir. Yani üzüm bağı kurmak isteyen bir kişi için dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Gelişigüzel kurulacak bağ hem sürüldüğü zaman hem de hasat zamanında çok zahmetler verir. Belki bir çoğumuzda üzüm bağı var ya da görmüşüzdür. Üzüm bağının düzgün şekilde oluşturulduğu ve sırasına göre fidanlar dikildiğini görüyoruz. Amaç görsel olarak güzel olmasını sağlamak ve bakımı da kolay olsun diye bu şekilde yapılmıştır.         

    Üzüm bağı nasıl kurulur

    • Üzüm bağını kurmadan önce iklime çok dikkat edilmelidir. Rastgele bir üzüm bağı oluÅŸturulmaz. Üzüm bağı oluÅŸturmak için yazları kurak, kışları ise ılık geçen bölgelerde iyi geliÅŸmektedir. Yani GüneydoÄŸu, Ege, İç Anadolu gibi bölgelerimizde üzüm iyi yetiÅŸtiÄŸi için üzüm bağı kurulabilir. Ama Karadeniz bölgemizde üzümün olgunlaÅŸma uzun süre olduÄŸu ve yeteri kadar güneÅŸ görmediÄŸi için pek fazla tercih edilmemektedir.
    • Üzüm bağını kurmadan önce hangi amaç için kurulacağı çok önemlidir. Ticaret için kurulacak üzüm bağı hangi alanda, ne kadar ölçekte ve hani türdü oluÅŸturulacağı çok önemlidir. Ama ne amaç için kurulursa kurulsun o bölgenin sıcaklığına, iklimine, toprağına ve ekim koÅŸullarına dikkat etmek gerekir.
    • Üzüm bağının kurulacağı toprak asidik ve bazal olmayacak ÅŸekilde hazırlanması gerekir. Toprak koÅŸullarını iyice hazırladıktan sonra üzüm bağına gereken ÅŸekilde baÅŸlanabilir. Ama bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi olmayan kiÅŸi bilen bir kiÅŸiden ya da profesyonel uzmandan yardım alabilir.
    • Üzüm bağını oluÅŸtururken üzüm fidanlarının belirli sıraya göre dizmeli ve her alanda yeteri kadar boÅŸluk olduÄŸundan emin olduktan sonra iÅŸlemimize devam ediyoruz. Bunun yeteri kadar düzgün olduÄŸuna emin olmak gerekir.
    • Üzüm bağının mümkün mertebede ilkbahar mevsiminde oluÅŸturulmalıdır. Aynı zamanda donma tehlikesinin de ortadan kaldırmış olunur.
    • Üzüm bağını kurduktan sonra öylece bırakmak olmuyor. Yeteri kadar bakım yapılmalıdır. Yıl boyunca gözlemlenmeli, böceklerden, hayvanlardan gibi tehlikeli haÅŸerelerden korumak gerekir.
    • Üzüm lezzetlerinin iyi olması için hava koÅŸularının göz önünde bulundurulmalıdır.
    • Üzüm bağının kurmadan önce kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalıdır. Yeteri kadar bilgi sahibi olmadan kuracağımız üzüm bağı belki de geliÅŸme göstermez. 

    Üzüm bağı ile ilgili önemli notlar

    Bu işe girmeden önce risk almak gerekir. Risk almadan kesinlikle bir kademe ilerlemek mümkün değil. Üzüm bağını kurduktan sonra iyi bir mahsul verebilmesi için belki de uzun yıllar gerekecektir. Bekleyip sabretmek gerekir. Yeteri kadar zaman ve para yoksa bu işten uzak durulmalıdır. Çünkü üzüm bağı yapmak uzun zaman ister ve pahalı bir projedir. Üzüm bağının sulanmasında toprağın su ile kaplanmasına izin verilmemelidir. Fazla su üzüm üretimine zarar vermektedir. Yaşlı kesimlerden de bu konu ile ilgili bilgi alınabilir. Çünkü eski devir insanları bu işi yapmış, bilirkişilerdirler. 

    ]]>
    Siyah Üzüm Çekirdeği https://www.uzumler.gen.tr/siyah-uzum-cekirdegi.html Sat, 10 Nov 2018 02:32:36 +0000 Siyah Üzüm Çekirdeği, toplumda sevilerek tüketilen besindir. Siyah üzüm her bölgede kolaylıkla yetiştirilir. Üzüm ve üzümün çekirdeği sağlık için çok faydalıdır. Siyah üzüm çekirdeği içinde antioksidan, Siyah Üzüm Çekirdeği, toplumda sevilerek tüketilen besindir. Siyah üzüm her bölgede kolaylıkla yetiştirilir. Üzüm ve üzümün çekirdeği sağlık için çok faydalıdır. Siyah üzüm çekirdeği içinde antioksidan, protoantosiyanid, E vitamini, C vitamini özelliği olduğu için bir çok ciddi hastalığa karşı vücudu korur ve sağlığa faydalı olur. Üzüm çekirdeği içinde antioksidan özelliğinden dolayı ilaç yapımında da kullanılır. Üzüm çekirdeğin tadı hafif acı olduğu için genellikle üzüm yenildiği zaman atılır. Siyah üzüm çekirdeği tüketimi doktorlar tarafından onaylanmıştır. Üzüm çekirdeği öğütülmüş ve ekstoraktı olarak tüketilebilir. Siyah üzümün çekirdeği tüketilirken yemek yemeden yarım saat önceden yenilmelidir. 1 tatlı kaşığı yenilmesi vücudun günlük temel ihtiyacını karşılar. Kalp ve damar hastalığına faydalı olduğu için günlük siyah üzüm çekirdeği tüketilebilir. 

    Siyah üzüm çekirdeğin faydaları
    • Mide hastalığına iyi gelir. 
    • Ülser ve gastrit oluÅŸmasını önler. 
    • Vücudu radikallerden korur. 
    • Göz saÄŸlığına faydalı olur.
    • Gözü katarak oluÅŸmasından korur. 
    • Damarı güçlendirir ve kalp krizi, felç riskini azaltır. 
    • DNA bozulmasını önler. 
    • Cildi güzelleÅŸtirir. Leke oluÅŸmasını önler. 
    • YaÅŸlanmayı ve kırışıklığı geciktirir. 
    • Romatizma aÄŸrısını giderir. 
    • Vücuda tokluk hissi verir. 
    • Hafızayı güçlendirir. 
    • Zihni açar. 
    • Obezite ve diyabet hastalığı için tedavi saÄŸlar. 
    • Beyine giden oksijeni arttırır. 
    • Beyin damarını güçlendirir.
    • Kabızlığı önler. 
    • Kansızlığa iyi gelir. 
    • Vücudu ısıtır. 
    • Bağımlılığı gidermeye yardımcı olur. 
    • KaraciÄŸeri korur ve hastalık oluÅŸmasını önler. 
    • Basur sorununa faydalı olur. 
    • Tokluk hissi verir. 
    • Beyni çalıştırır ve sinirleri yatıştırır. 
    • Hücreyi yeniler. 
    • Diyet yapan kiÅŸi için zayıflamayı kolaylaÅŸtırır. 
    • Mide bulantısını giderir. 
    • Hamilelikte bebeÄŸin geliÅŸimini saÄŸlar. 
    • Böbrek taşı ve kumun dökülmesini saÄŸlar. 
    • Her türlü kanser riskini azaltır.
    • Siyah üzüm çekirdeÄŸinin faydalarından biride indirim sistemini çalıştırır. 
    ]]>
    Diyette Kuru Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/diyette-kuru-uzum.html Sun, 11 Nov 2018 02:03:33 +0000 Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo vermek isteyen kişiler, tükettikleri besinlerinin kalori miktarların Diyette Kuru Üzüm, Kuru üzüm kişiyi uzun süre tok tutmasından ve açlık hissi vermemesinden dolayı diyet programlarında sıklıkla kuru üzüme yer verilir. Kilo vermek isteyen kişiler, tükettikleri besinlerinin kalori miktarlarına oldukça çok dikkat etmeleri gerekir. Özellikle diyet yaparken tatlı krizlerinde kalorisi düşük şekerli meyveler tüketmeleri gerekir. Bu nedenle diyet uzmanları kilo vermek isteyenlerin tatlı krizlerinde bir avuç kuru üzüm tüketmelerini tavsiye eder. 

    Diyette Kuru Üzüm Miktarı

    100 gram kuru üzümde yaklaşık olarak 49 gram kadar kalori bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 10.7 gram karbonhidrat ve 0.2 gram kadar da yağ bulunmaktadır. Aynı zamanda vücudu dinç tutan 12.3 gram kadar potasyum ve 0.5 gram kadar da protein bulunmaktadır. Bu nedenle sağlığa zarar vermeden düzenli ve kontrolü bir şekilde kuru üzüm ile diyet uygulayabilirsiniz. 2 yemek kaşığı kuru üzümde bulunan besin değerleri ise, yaklaşık olarak bir porsiyon yani bir adet meyve ile eş değerdir. 2 yemek kaşığı kuru üzüm 98 kalori, 133 gram karbonhidrat ve 6 gram kadar da protein içermektedir. Bu nedenle kuru üzümün fazla tüketilmesi fazla karbonhidratın vücuda girmesine ve vücutta yağ depolamasına neden olmaktadır. 

    Diyette Kuru Üzüm Faydaları

    Diyette kuru üzüm oldukça faydalıdır. Çünkü kuru üzüm, kişiyi tok tutarak uzun süre acıkmasını engeller. Aynı zamanda tatlı krizlerinde zararlı tatlılardan uzaklaşmayı sağlar. Kilo vermenin önünde büyük bir engel olan kabızlık şikayetini giderir ve bağırsakların çalışmasını sağlar. Aynı zamanda kandaki asit oranını dengeler ve kolesterolü düşür. Bunun yanı sıra diş ve kemik sağlığına iyi gelerek diyet yaparken vücut direncini arttırır. Kuru üzümü dilerseniz diyet yaparken hoşaf olarak da hazırlayıp suyunu tüketebilirsiniz. Diyette kuru üzüm oldukça faydalı ve etkilidir. Ancak aşırı tüketiminden kaçınılması gerekir. Aksi halde kilo vermek yerine kilo almanıza neden olur. Çünkü kuru üzümün içinde yüksek miktarda enerji, fruktoz ve glikoz içerir. Bunlarda diyette kuru üzüm yiyen kişinin kilo vermesini engelleyen büyük bir problemdir. 
    ]]>
    Üzüm Sarması https://www.uzumler.gen.tr/uzum-sarmasi.html Mon, 12 Nov 2018 00:49:30 +0000 Üzüm Sarması, özellikle üzüm yaprağından hazırlanan sarma büyük küçük herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve sofraların baÅŸ tacı olan lezzetli yemek çeÅŸidinden bir tanesidir. Üzüm sarması özellikle yaz aylarÄ Ãœzüm Sarması, özellikle üzüm yaprağından hazırlanan sarma büyük küçük herkes tarafından en çok sevilerek tüketilen ve sofraların baÅŸ tacı olan lezzetli yemek çeÅŸidinden bir tanesidir. Üzüm sarması özellikle yaz aylarında üzümün körpecik yaprakları kullanılarak yapılmaktadır. Üzüm sarmasını isterseniz kıymalı isterseniz zeytinyaÄŸlı olarak kendi damak zevkinize uygun olarak piÅŸirebilirsiniz. EÄŸer kış aylarında üzüm sarması yemek isterseniz, salamura olarak saklayabilirsiniz. Hamarat hanımlar genellikle kış ayları için her türlü besin maddesini hazırlayarak derin dondurucuda ya da serin ve karanlı bir ortamda muhafaza etmektedir. Üzüm sarması günlük akÅŸam yemeklerinde tercih edilirken, aynı zamanda düğün yemeklerinde, özel misafirlere, hanımların altın gününde, kermeslerde ve daha pek çok özel günde en sık olarak yapılan nefis yemektir. Üzüm sarması biraz zahmetli bir iÅŸ olsa da piÅŸtikten sonra o mükemmel lezzeti herkesi cezbetmektedir. 

    Üzüm Sarması İçin Gerekli Olan Malzemeler
    • 500 gram taze ya da salamura üzüm yaprağı
    • 4 adet orta boy kuru soÄŸan
    • 2 su bardağı pirinç
    • 1 çay bardağı sıvı yaÄŸ
    • 1 paket dolmalık fıstık
    • 2 yemek kaşığı kuÅŸ üzümü
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1 yemek kaşığı nane
    • 1 tatlı kaşığı yenibahar
    • Kaynamış sıcak su
    • Yeterli oranda tuz
    • Limon
    Üzüm Sarması Hazırlanışı, salamura üzüm yaprağı kullanacaksanız mutlaka ılık suyun içerisinde 3-4 saat kadar bekletmek gerekmektedir. Bekleyen üzüm yapraklarını bol su ile yıkadıktan sonra çok sıkmadan yaprakları ezmeden avuç içinde hafif şekilde sıkın. Taze üzüm yaprağında ise, kaynamış sıcak suyun içine taze yaprakları atıp sararıncaya kadar bir kaç dakika haşlayın ve ardından soğuk suyun içine atalım. Elimiz ile sıkıp kabın içine alalım. İç harcını hazırlamak için kuru soğanların kabuklarını soyalım ve yemeklik olacak şekilde küp küp doğrayalım. Daha sonra tavanın içine sıvı yağı ekleyelim, üzerine doğranmış kuru soğanı ve dolmalık fıstıkları ilave edip kavurmaya başlayalım. Soğanların ve fıstıkların rengi pembeleştikten sonra yıkanmış pirinci ilave edelim. Tarçını, tuzunu ve yenibaharı ekleyip karıştıralım. Üzerine bir bardak sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirelim. Harç hazır olunca nane ve kuş üzümünü ekleyelim. Yaprakların sap kısımlarını kopardıktan sonra hazırladığımız harçtan bir miktar içine koyduktan sonra sigara böreği gibi saralım. Sardığımız üzüm sarmalarını sıra ile tencereye dizelim en üstüne ekşi olması için limon dilimleri ve sıcak suyunu ilave edelim. Tenceredeki su kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım ve suyunu çekinceye kadar pişirelim. Üzüm sarması piştikten sonra servis tabağına alalım. Afiyet olsun. 
    ]]>
    Goji Üzümü Çayı https://www.uzumler.gen.tr/goji-uzumu-cayi.html Mon, 12 Nov 2018 08:02:54 +0000 Goji üzümü çayı: Goji çileği olarak da adlandırılan goji üzümü çayı, birçok kişi tarafından da kurt üzümü olarak da bilinir. Ana vatanı Çin olan bu uzakdoğu meyvesi son yıllarda oldukça popüler bir hale gelmesi neden Goji üzümü çayı: Goji çileği olarak da adlandırılan goji üzümü çayı, birçok kişi tarafından da kurt üzümü olarak da bilinir. Ana vatanı Çin olan bu uzakdoğu meyvesi son yıllarda oldukça popüler bir hale gelmesi nedeniyle artık Türkiye'de de yetiştirilmeye başlamıştır. Goji üzümü çayının son günlerde birçok kişi tarafından ismi duyulmuştur. Özellikle de zayıflama üzerindeki olumlu etkileri sayesinde çoğu kişinin kullandığı bu çayı baharatçılardan ve aktarlardan oldukça kolay temin edebileceğiniz. Goji üzümü çayını aynı zamanda internet üzerinden de sipariş edebilirsiniz. Ancak internet üzerinden sipariş edeceğiniz bu meyve çayının güvenilir olup olmadığı konusunda emin olmamızda fayda vardır. Çünkü rağbet gören her üründe olduğu gibi goji üzümü çayının da ticari amaç güden bazı kişiler tarafından sahteleri piyasaya sunulmuştur.

    Goji üzümü çayı kimyasal bileşimi, 

    B1, B6, B12, C ve E vitaminleri açısından oldukça zengin olan goji üzümü meyvesinden hazırlanan çay aynı zamanda kalsiyum, demir, karoten, polisakkaritler, Omega 3 ve omega 6 gibi sağlıklı bileşikler içerir. Bununla beraber antioksidan ve germanyum maddesine sahip olması bakımından birçok hastalık üzerinde kullanılabilir.

    Goji üzümü çayı hazırlanışı, 

    Bir demliğin içerisine 1 su bardağı su ilave edip kaynattıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı goji üzümü çayı ile beraber aynı zamanda 1 adet limon dilimleri ilave edip 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. Goji üzümü çayı kilo problemi olan kişiler tarafından zayıflamak amaçlı tüketilecek ise sabahları aç karnına ve akşam yemeklerinden önce 1 su bardağı olmak üzere günde 2 bardak tüketilebilir.

    Goji üzümü çayı özellikleri; 
    • Goji üzümü çayının zayıflama üzerindeki etkisi birçok kiÅŸi tarafından kanıtlanmıştır. Hızlı yaÄŸ yakıcı özelliÄŸinden dolayı zayıflamak için tüketilebilecek bir meyve çayıdır.
    • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olması sayesinde vücudu birçok hastalığa karşı korur. 
    • Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Tansiyon dengeleyici özelliÄŸe sahiptir. 
    • Antioksidan özelliÄŸi sayesinde vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
    • Kemikler açısından da oldukça olumlu etkisi olan goji üzümü çayı kemiklerin güçlenmesini saÄŸlar. 
    • Birçok bayanın ortak ÅŸikayeti olan selülit problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
    • İltihap önleyici olarak kullanılabilir. 
    • Canlandırıcı etkisi sayesinde cilde tazelik kazandırır. 
    • İçerisinde bulunan germanyum maddesi kanser riskini azaltır.
    • Sinirsel hastalıklara karşı kullanılabilir. 
    • SusuzluÄŸu giderme özelliÄŸine sahip olan goji üzümü çayı kan ÅŸekerinin dengelenmesine saÄŸlayarak ÅŸeker hastalığına iyi gelir.
    • KaraciÄŸer ve gözleri kuvvetlendirici etkiye sahiptir. 
    • Böbrek fonksiyonlarına destek olur. 
    • Dolaşım sistemine katkıda bulunur. 
    • Kolesterol oranının dengelenmesini saÄŸlayan goji üzümü çayı kalbe de oldukça faydalıdır. 
    • Vücuda enerji vererek yorgunluk ve halsizliÄŸe iyi gelir.
    ]]>
    Üzüm Pestili https://www.uzumler.gen.tr/uzum-pestili.html Mon, 12 Nov 2018 17:12:59 +0000 Üzüm Pestili, Üzüm pestili, üzerine badem kırıkları atılan ince yufka gibi olan kurutulmuş meyve ezmesidir. Üzüm pestili çok güzel lezzettir. Zevkle yenen üzümden yapılarak kurutulmuş ezmedir. Yapımı eskilere Üzüm Pestili, Üzüm pestili, üzerine badem kırıkları atılan ince yufka gibi olan kurutulmuş meyve ezmesidir. Üzüm pestili çok güzel lezzettir. Zevkle yenen üzümden yapılarak kurutulmuş ezmedir. Yapımı eskilere dayanan üzüm pestili meyve tadını saklamanın yöntemlerinden biridir. Üzüm pestili üzüm yetiştiriciliğinin çok olduğu bölgelerde yapılır. Marketlerde satışa sunulmaktadır. 

    Üzüm Pestilinin Yapılışı: Pestil yapımı için ayrılan üzümlerin çöpleri çok dikkatli olarak temizlenir, iyice yıkanarak temizlenir. Kaynama işlemini yapmak üzere hazırlanan büyük kazan içerisine pestil yapılacak üzümler boşaltılır. Kaynatılarak elde edilen şıra dikkatli olarak süzülür. Elde edilen şıraya yeteri kadar buğday nişastası ilave edilir ve az ateşte yavaş şekilde bulamaç kıvamını alıncaya kadar karıştırılır. Elde edilen bulamaç düz zeminde serili olarak hazır bekleyen beyaz bez üzerine yufka gibi incecik olacak şekilde serilir üzerine kırılarak hazırlanmış badem kırıkları serpilir. Kurutulmak üzere serilen pestilin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edilmeli. Bir kaç gün içerisinde kurutulan pestil başka bir beyaz bez üzerine ters çevrilerek diğer bezden ayrıştırılır. Ayrışan pestil kare olacak şekilde makasla kesilerek yenmeye hazır hale gelmiş olur üzüm pestili. Üzüm pestili ev dede yapılabilir.

    Üzüm Pestili Tüketimi: Üzüm pestili genellikle içerisine ceviz veya fındık konularak tüketilir. Üzüm pestili tereyağı ile kavrularak üzerine yumurta kırılarak tatlısı yapılır. Tüketilen üzüm pestili vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Üzüm pestili çok önemli enerji kaynağıdır. 

    ]]>
    Bornova Misketi https://www.uzumler.gen.tr/bornova-misketi.html Tue, 13 Nov 2018 00:18:54 +0000 Bornova Misketi, Eski tarihten beri adı bilinen en eski üzüm türü olan Misketle ilgili öğrenilecek çok şey var. Misket şeklinde isimlendirilen bu üzüm 200’den çok üyesi bulunan ve dünyanın belki de ne büyük üzüm türà Bornova Misketi, Eski tarihten beri adı bilinen en eski üzüm türü olan Misketle ilgili öğrenilecek çok şey var. Misket şeklinde isimlendirilen bu üzüm 200’den çok üyesi bulunan ve dünyanın belki de ne büyük üzüm türü olan Muscat’ın ta kendisidir. Misket adının da tanesinin, miskete benzemesiyle alakası yok. Misket adıyla bilinen bu üzüm cinsi eski kaynaklarda Moskhatos olarak geçiyor. Hatta Bodrumlu Herodot tarih kitabı Historia'da Smyrna’nın (İzmir’in) gül ve bal olan kokulu moskhatos üzümünden söz etmesiyle MÖ 5. yüzyılda Bornova misketinin en eski üzüm adlandırmasına sahip olma onurunu Anadolu’ya bahşetmiştir.

    Misket İsminin Kaynağı

    Moskhatos adının kaynağı için iki tez bulunuyor. Bunlardan ilk olanı mosca yani sinek isminden geliyor. Sineklerin üzerine çok konduğu ve sevdiği bir üzüm şeklinde biliniyor. Diğeriyse Bornova misketi “misk” kokulu olduğu anlamını taşıyor.

    Tarihsel süreçte çok bilinen bu olağanüstü Bornova misketi üzümü soylu bir üzüm 200 kadar cinsi var dedik ya, bunların içerinde 4 misket cinsi soylu olarak biliniyor. Bir üzüme soylu demek, onun yüzlerce yıldan beri aynı topraklarda şaraplık olarak yetiştiriliyor olması anlamına gelir.

    Soylu misket üzümünün diğer cinsleri ise Macar Misketi, İskenderiye Misketi, dünyada küçük taneli beyaz misket şeklinde bilinen Bornova Misketi bizim üzüm ve diğerlerinden renk olarak ayrılan ve siyah bir üzüm türü olan Hamburg misketidir. Sıcak iklime sahip Ege Bölgesini seven ve bugün İzmir, Manisa ve Aydın’da üretilen bu Misket üzümü sek ve tatlı şarapların yapımında kullanılır.

    Bornova Misketinin Şarabı

    Bir zamanlar Bizans ve Osmanlı döneminin göz bebeği olan Bornova misketi bir dönem unutulmuş, ancak son zamanlarda, bilhassa aromatik kokulu şaraplara duyulan ihtiyaç ile yaz ayları içinde verilen değerle daha büyük olan bağlarda yetiştirilmeye başlanmış. Bu üzümden yapılan şaraplar, misket üzümünün kendisi gibi zarif, hafif yapılı olup, taze olduğu dönemde daha çok keyif verir. Esasen Bornova misketinin şarabı, üzümün üretildiği Ege’ye çok benzer. Ege’nin çiçekleri gibi güzel kokuyor ve Ege iklimi gibi de yumuşak. Birkaç sene öncesine kadar adı bile söylenmeyen Misket üzümünün şarapları ne mutlu ki marketlerin raflarında yeniden yerini almaya başladı. 

    Şarap konusunda uzman kişiler en başarılı şarap olarak Corvus’un yaptığı Bornova misketini öneriyor. Bornova Misketinden yapılan sek şaraplar, hafif yemekler ile yoğurt, sirke olmayan mezelerle çok güzel içileceği gibi, serin bir yaz şarabı şeklinde tek başına da güzel olmaktadır. 

    ]]>
    Üzüm İlaçlama https://www.uzumler.gen.tr/uzum-ilaclama.html Tue, 13 Nov 2018 01:24:38 +0000 Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm meyvesini oluşturmaktadır. Bağda yetiştirilen üzüm hasat Üzüm İlaçlama, Üzüm anayurdu Ege Bölgesi olarak bilinen bir bitki türüdür. Üzüm ağaçlarına asma adı verilir. Asma ağaçlarında oluşan üzüm salkımları üzüm meyvesini oluşturmaktadır. Bağda yetiştirilen üzüm hasat mevsiminde toplanmasıyla taze olarak ya da taze üzüm salkımları üzüm kurutma yöntemleriyle kurutulması ile yemiş olarak tüketilir. Üzüm meyvesinin birçok türü bulunmaktadır. Her ne kadar farklı türlerde üzüm bitkisi olsa da üzüm ilaçlama aynı şekilde yapılmaktadır.

    Üzüm İlaçlama Nasıl Olmalıdır

    Üzüm ilaçlama yapılması için üzüm çiçeklenmesi olmadan önce üzüm dallarının 30 ile 40 santim kadar uzadığı zaman üzüm ilaçlaması yapılır. Üzüm ilaçlamada kullanılacak olan ilaç zirai ilaç satan yerlerde saf kükürt olarak temin edilmektedir. Üzüm ilaçlamada kullanılacak olan kükürt dekar oranına göre belirlenmektedir. İlaçlama için kullanılacak olan kükürt dekar başına 2-4 kilo arasında olmalıdır. Tabi bu hususta dikkat edilmesi gereken önemli nokta üzüm bağlarının gelişmişlik oranıdır. Üzüm bağları ne kadar çok gelişmişse kullanılacak olan kükürt miktarı da bir o kadar artacaktır. Cılız olan üzüm ağaçlarında ilaçlama için kullanılacak kükürt az miktarda olmalıdır. Kükürt fazla miktarda kullanıldığında üzüme faydası olacağına zarar oluşturacaktır.

    Üzüm İlaçlama Aşamaları Nelerdir
    • İlk ilaçlama aÅŸamasında çiçeklenme olmadan önce ilaçlama yapılması belirtilmiÅŸti. İkinci ilaçlama aÅŸamasında ise yapılacak olan ilaçlama üzüm aÄŸacının çiçek oluÅŸturmasından sonra olmalıdır. Üzüm aÄŸacından çiçeklenme olduktan sonra ve salkımlar da taneler belirginleÅŸince ilaçlama yapılması uygun olacaktır. İkinci aÅŸama ilaçlama da dekar başına 2 ile 4 kilo kükürt kullanımı yapılmalıdır.
    • Asma aÄŸacına üçüncü ilaçlama ikinci ilaçlamadan 2 hafta sonra yapılmalıdır. İlaçlama aynı ÅŸekilde dekar başına 2 ile 4 kilo kükürt olacak ÅŸekilde olmalıdır. İlaçlama iyice belirginleÅŸen üzüm tanelerine uygulanması önerilir. Aksi taktirde üzüm bağı verimli olmayacaktır.
    • Üzüm baÄŸlarında yapılacak olan son ilaçlama aralığı da yapılan son ilaçlamadan iki hafta sonra olmalıdır. Üzüm bağında dekar başına 2 ile 4 kilo saf kükürt yada dekar başına belirtilen oranın 2 katı olacak ÅŸekilde baÄŸ kükürdü kullanılması uygun görülmektedir.
    Üzüm ilaçlama belirtilen şekillerde yapıldığı takdirde üzüm ağaçlarının kökleri, üzüm salkımları ve yaprakları sağlıklı olacaktır. Bu sayede hasat zamanında verimli hasat yapılmasıyla iyi verim alınacak, emekler boşa gitmeyecektir.
    ]]>
    Köpek Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/kopek-uzumu.html Tue, 13 Nov 2018 08:14:17 +0000 Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır olmayan, humus ve azot bakımından zengin, killi topraklarda yetişe Köpek Üzümü, Latince adı Herba solani nigri olan ve ülkemizin bazı yörelerinde safur, it üzümü, yaban asması olarak da bilinen bir bitkidir. Çok fazla ağır olmayan, humus ve azot bakımından zengin, killi topraklarda yetişen bir bitki olup, Azot yönünden zengin olan toprakların genel ve tipik bitki türüdür. Bağ, bahçe ve tarlalarda sıkça görülür. Daha çok Çukurova yöresinde sulu ve susuz pamukta görülmüştür. Bu bitki tek yıllık olur. 10 ile 50 cm boylarında, üzeri tüylü ya da tüysüz olabilir. Sap dallıdır ve dalları da köşelidir. 

    Köpek üzümünün yaprakları geniş ve yumurta şekli gibi veya üçgen şekilli olup, 25-70 ve 20-45 mm kadardır. Bitkinin açan çiçekleri beyaz renkli yelpaze şekillidir, fakat sapları kısacıktır, her demetinde 5 ile 10 çiçek bulunur. Meyvesi bezelye kadar, olgunlaşma esnasında siyah lacivert veya yeşil sarı renkte ve etlidir. Tohum büyüklüğü 1,7-2,4 mm arasında, kahverengi, böbrek şekillidir.

    Köpek Üzümünün Faydaları

    Ağrı kesici ilaç niyetine alınır. Dıştaki yaralara ve basura, sinirleri yatıştırmaya,  ayrıca kuvvet verici olarak iyi gelir. Dahili kullanımda ise 1-2 gram balla karıştırılarak yenilir.

    • Köpek üzümünün yaprağı ve çiçekleri ÅŸeker hastalıkları için kaşıntı, aÄŸrı ve acıyı giderir.
    • Bir bardak kaynar su içine, 2 gram köpek üzümü bitkisi konur, 10 dakika bekletilir, günlük olarak 2-3 fincan içilir. Doz aşımı olursa hafif bir zehirlenme yapar.
    • AÄŸrı kesici kullanım için haÅŸlama suyuyla yara ve basur memeleri temizlenir. Ya da bitkinin taze yaprakları ezilerek lapa olarak basur memelerinin üstüne konulur.
    • Çıban, basur ve yaralara harici olarak lapası yapılarak sarılır.
    ]]>
    Üzüm Asması Bakımı https://www.uzumler.gen.tr/uzum-asmasi-bakimi.html Wed, 14 Nov 2018 03:24:41 +0000 Üzüm Asması Bakımı, Üzüm asması ülkemiz sınırlarında genel olarak Ege Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere bu bölgelerde yetiştirilmektedir. Üzüm asması soğuğa dayanıklı olduğundan Üzüm Asması Bakımı, Üzüm asması ülkemiz sınırlarında genel olarak Ege Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere bu bölgelerde yetiştirilmektedir. Üzüm asması soğuğa dayanıklı olduğundan dolayı kış şartlarında 35 ile 40 derece arasında soğuklarda bile yetişir. Üzüm asması yetiştiriciliği ülkemiz genelinde bölgesel olarak en az Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu durum toprağın yapısı ve güneşlenme süresi ile alakalı olmaktadır.

    Üzüm Asması Bakımı Nasıl Yapılır 
    • Üzüm Asması Toprak İhtiyacı Ve Bakımı: Genel olarak üzüm bitkisinin bakman çok fazla ihtiyaç duymasından kaynaklar bakımı oldukça kolaydır. Üzüm asması bakımında önemli olan husus yağış miktarı az olan ve güneÅŸlenme süresi fazla olan bölgelerde toprak bakımı çapalama iÅŸlemi düzenli olarak yapılmasıdır. Kırsal alanlarda toprak bakımı belli dönemlerde yapılması gerekmektedir. Fakat yağış alan bir bölgede üzüm asması bakımı sıklıkla yapılmasına gerek duyulmaz. Toprağın geçirgenlik düzeyi ne kadar yüksek olursa üzüm asması kökleri nem alacağından dolayı saÄŸlıklı bir ÅŸekilde geliÅŸecektir. Üzüm asması toprak yapısı kırsal bir bölgede yetiÅŸtirilecek ise sulama yapılması gerekir. Üzüm asması toprak yapısından dolayı çapalama gerekli görülen bir uygulamadır. Çapalama iÅŸlemi sene içerisinde 2 ile 4 kez yapılmalıdır. Bu iÅŸlem genel olarak yaz aylarında yapılır.
    • Üzüm Asması Budama İşlemi: Çok zor bir iÅŸ olduÄŸundan dolayı teknik bilgi gerektiren bir uygulamadır. Üzüm asması budaması yapacak olan kiÅŸinin deneyimli olması gerekir. Budama yapan kiÅŸinin bilinçsizce budama yapmasıyla hasat zamanında mahsulde önemli derecede düşüş olacak ve üzüm asması yapısı itibariyle bozulmaya baÅŸlayacaktır. Üzüm asması bakımında budama iÅŸlemi genel olarak gereksizce uzayan üzüm dallarının budama yapılmasıyla gerçekleÅŸen bir iÅŸlemdir. Üzüm asması üzerinde uzayan gereksiz dallar kesilerek meyve verecek dalları asma üzerinde bırakmasıyla budama iÅŸlemi gerçekleÅŸir. Üzüm asması bakımı ve budama iÅŸlemi belirli tarihlerde yapılmaktadır. Genellikle ocak-ÅŸubat ve mart aylarında budama iÅŸlemi yapılır. Yani bu iÅŸlem güz döneminde yapıldığında gerekli verim saÄŸlanacaktır. Budama iÅŸlemi eÄŸer sonbaharda yapılırsa üzüm asması verimsiz olacak budama iÅŸlemi yanlış zamanda yapılmış olacaktır.
    Üzüm asması bakımında gübreleme dönemi oldukça önemlidir. Üzüm asmasında gübreleme, çapalama işlemi sonrasında yapılır. Dekar başına 3 ile 4 kilogram kükürt kullanılarak gübreleme yapılmaktadır. Üzüm asması bakımında önemli olan bütün bakımları zamanında yaparak yüksek verim elde etmektir.
    ]]>
    Kara Üzüm Çekirdeği https://www.uzumler.gen.tr/kara-uzum-cekirdegi.html Wed, 14 Nov 2018 05:53:02 +0000 Kara Üzüm Çekirdeği, Besin maddeleri arasında en zengin olanıdır. Geçmişten bu güne kadar insan sağlığı açısından oldukça önem taşıyan üzüm, kendisi gibi çekirdekleri de önemlidir. Yapılan incelemelere göre
    Kara Üzüm Çekirdeği, Besin maddeleri arasında en zengin olanıdır. Geçmişten bu güne kadar insan sağlığı açısından oldukça önem taşıyan üzüm, kendisi gibi çekirdekleri de önemlidir. Yapılan incelemelere göre en güçlü antioksidanlar arasında kara üzüm çekirdeği de yer almaktadır. C vitamininden 20 kati E vitamininden ise 50 kat daha güçlü olduğu tespit edilmiştir. Vücut, radyasyon, sigaraya maruz kalması, hava kirliliği ve bazı ışınlara maruz kalmasına serbest radikal adı verilir. Kara üzüm çekirdeği bu serbest radikalleri, içerdiği antioksidan sayesinde etkisiz hale getirmektedir.

    Kara Üzüm Çekirdeği Kullanımı

    Fransa'da kullanılmaya başlanan kara üzüm çekirdeği, ilk damar koruyucu ilaçları olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ve o süreden beri kullanılan Fransız doktorları tarafından reçete edilmektedir. Kara üzüm çekirdeğini öğüterek toz halinde yada çekirdekleri ile beraber tüketebilirsiniz. Kara üzüm çekirdeği tozunu 1 tatlı çay kaşığından fazla kullanmayınız. 1 tatlı kaşığı kara üzüm çekirdeğine, yoğurt veya bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Yalnız açıkta satılan kara üzüm çekirdeğinin öğütülmüş halini satın almayınız. Çünkü hava ile direk temasta olduğundan yapısındaki sterilize özelliğini kaybedebilir. 

    Kara Üzüm Çekirdeği Faydaları
    • Damarları Korur: Kara üzüm çekirdeÄŸi damar sertliÄŸini önleyerek dolaşım sisteminin düzgün çalışmasında aktif rol oynamaktadır. Zayıflamış kan damarlarını kuvvetlendirerek, yüksek tansiyon hastalarında kılcal damarları güçlendirir. Ayrıca damar kalp hastalıklarında, kalp krizini azaltmada yardımcı olur.
    • Cildi GüzelleÅŸtirir ve Korur: Kara üzüm çekirdeÄŸi cildin baÄŸ dokusundaki kollajeni kuvvetlendirerek, cildin sarkmamasını saÄŸlar. Bunun yanında cilt kırışıklığına karşı da doÄŸal yardımcıdır. Cildin sıkı ve elastik bir görünüm kazanmasını saÄŸlar. Hücreleri yenileyerek, cildin güzelleÅŸmesinde yardımcıdır.
    • Kozmetik Ürünlerde Kullanılır: Hücreleri koruyup, yenilediÄŸinden ötürü kozmetik alanlarda ve kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Özellikle de dudak ve cilt koruyucu, vücut ve yüz kremleri gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
    • Saç SaÄŸlığını Korur: Kara üzüm çekirdekleri saçın uzamasında yardımcıdır. yapılan bir araÅŸtırma ile bu kanıtlanmıştır.
    • Kolesterolü Düzenler: Kötü kolesterolün azalmasına ve iyi kolesterolün düzelmesinde yardımcı bir besindir.
    • Kanseri Önler: Kara üzüm çekirdeÄŸinin yapısında bulunan antioksidanlar sayesinde kanser oluÅŸumu engellenir. Aynı zamanda da kanser tedavisinde meydana gelen olumsuzlukları azaltmada yardımcıdır.
    • Gözleri Kuvvetlendirir: Gözlerdeki kılcal damarların kan dolaşımını kuvvetlendirerek, gözün saydam tabakasını korur. Özellikle sürekli bilgisayar başında olan bireylerin göz saÄŸlığını korumaları için kara üzüm çekirdeÄŸi tavsiye edilmektedir. Bununla beraber yaÅŸlılıkla beraber artan göz problemlerini azaltmada etkilidir. Katarak ve maküler dejenerasyondan korunmak için kara üzüm çekirdeÄŸi yadsınamaz.
    • Eklem ve romatizma gibi hastalıklarda etkilidir.
    • Kara üzüm çekirdeÄŸi, lenf ve kan dolaşımını güçlendirerek, varis tedavisinde yardımcı olur.
    • C vitamininin etkisini arttırmaktadır.
    • DiÅŸ ve diÅŸ eti hastalıklarında oluÅŸan kanamalar için kullanılmaktadır.
    • Egzama ve sedef hastalığı gibi deri rahatsızlıklarında yararlıdır.
    • Bazı alerjik hastalıklara karşı önleyici özelliÄŸi bulunmaktadır.
    ]]>
    Siyah Üzüm Çeşitleri https://www.uzumler.gen.tr/siyah-uzum-cesitleri.html Wed, 14 Nov 2018 08:17:06 +0000 Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurtalık kistleri, cilt sorunları gibi bir çok rahatsızlığın te Siyah üzüm çeşitleri, Siyah üzümün çekirdeğinden kurusuna ve yaprağına kadar şifa deposu olan bir besindir. Siyah üzüm kansızlık, migren, hazımsızlık, yumurtalık kistleri, cilt sorunları gibi bir çok rahatsızlığın tedavisi için tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Ülkemizde bağcılık açısından çok elverişli ekolojik koşullara sahiptir. Dünya üzerinde bir çok  siyah üzüm çeşitleri bulunmaktadır.

    Siyah üzüm çeşitleri

    Papazkarası: Kırklareli'nde yetişen kaliteli bir siyah  üzümdür. Bu üzümün rengi mavi-siyah, kabuğu kalın, taneleri iri ve yuvarlaktır.

    Kalecik karası: Ankara'nın Kalecik ilçesinde yetişen, kaliteli bir şaraplık siyah üzüm çeşididir. Bu üzümün rengi koyu kırmızı-siyahtır. Kabukları kalın ve eti suludur.

    Trakya ilkeren: Bu siyah üzüm çeşidinin ağaç yapısı sık dallı ve salkımları büyüktür. Üzümlerin şekli konik yapıda olup, etli bir yapıya sahiptir. Budaması karışık ve uzun olarak yapılır. Trakya ilkeren üzümü, oluşumunu erken tamamlayan çok verimli bir üzümdür. Ayrıca ağaçta salkım olarak uzun bir süre bozulmadan kendini koruyabilmektedir.

    Öküzgözü: Elazığ'da yetişen çok kaliteli siyah üzüm çeşididir. Bu üzüm çeşidinin kabukları orta kalınlıkta olup, taneleri iri ve yuvarlaktır.

    Horoz karası: Kilis yöresinde yetişen, taneleri koyu renkli olan siyah üzüm çeşididir.

    Çalkarası: Denizli'nin özellikle Çal ilçesinde yetişen, çok kaliteli siyah üzüm çeşididir.

    Ada karası: Marmara'da Avşa adasında yetişen bu siyah üzüm çeşidinin taneleri iri, sert ve kalın kabukludur.

    Corinth: Kuş üzümü olarak da bilinen bu siyah üzüm çeşidi çekirdeksiz ve çok küçük tanelidir.

    Shiraz: Bu üzüm çeşidinin taneleri sık olmasının yanında sulu, küçük ve etlidir.

    Michele palieri: Bu yabancı üzüm çeşidinin salkımları büyük olup, irice yuvarlaktır. Yarı uzun budanması gereken bir türdür.

    Merlot: Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilen bir siyah üzüm çeşididir. Bu üzüm küçük taneli,  çekirdekli ve orta mevsimde olgunlaşan bir türdür.

    Hamburg misketi: İç Anadolu ve Marmara'da yetişen siyah üzüm çeşididir. Orta mevsimde olgunlaşan, çekirdekli bir üzümdür.

    Dimrit: Daha çok pekmez yapımında kullanılan, erkenci bir siyah üzüm çeşididir. Siyah kuru üzüm genellikle bu çeşitten yapılmaktadır.

    Alphonse lavallee: Orta mevsimde olgunlaşan, çekirdekli bir siyah üzüm çeşididir. Bu üzüm çeşidi Marmara ve İç Anadolu'da yetiştirilmektedir.

    Cabarnet sauvignon: Dünya üzerinde en çok bilinen siyah üzüm çeşididir. Bu türün olgunlaşması geç olmaktadır.
    ]]>
    Kuru Üzüm Çeşitleri https://www.uzumler.gen.tr/kuru-uzum-cesitleri.html Wed, 14 Nov 2018 22:05:22 +0000 Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ürünüdür. Ülkemizde ise özellikle Ege bölgesinin önemli bir geà Kuru üzüm çeşitleri, kuru üzüm ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Ayrıca kurutulmuş hali dünya ticaretinde önemli bir yere sahip ihraç ürünüdür. Ülkemizde ise özellikle Ege bölgesinin önemli bir geçim kaynağı olarak bilinir. Kuru üzüm tek bir çeşit olmayıp birçok çeşide sahiptir. Bu kuru üzümlerin her biri ayrı ayrı insanlar ve ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

    Kuru üzüm çeşitleri nelerdir
    • Sultani çekirdeksiz kuru üzüm: YeÅŸil ve sarı renkte olan bu üzümler oldukça ince bir kabuÄŸa sahiptirler. Oldukça verimli de olan bu üzüm türünün salkımları orta iriliÄŸe sahiptir (300-400 gr.)
    • Besni kuru üzüm: Kabukları ince ve sarı renkte olan bu üzüm türü oldukça sulu olmasından dolayı tercih edilmekte ve sevilmektedir. İçerisinde 2-3 adet çekirdek bulundurmasının yanı sıra taneleri de oldukça etlidir. Salkımları orta irilikte, silindir ve konik ÅŸeklindedir. Kurutmalık olarak da oldukça fazla kullanılmaktadır. 
    • Kuru kuÅŸ üzümü: Çekirdeksiz olan bu üzüm türü çok küçük taneler halinde bulunmaktadır. Salkımları küçük, kanatlı ve silindir biçimindedir. İçerisinde az miktarda asit bulundururlar. Hafif mayhoÅŸ tadını da buradan aldığı bilinir. Erken olgunlaşırlar ve kurutulduktan sonra yumuÅŸak bir dokuya sahip olurlar. Corinth olarak da bilinen kuÅŸ üzümüne marketlerde sıklıkla rastlanılmaktadır. Tamamen kurutmalık olarak kullanılmaktadır ve en yaygın olan kuru üzüm olarak bilinir. Beyaz, siyah ve pembe renklere sahip olan kuÅŸ üzümleri tatlı ve lezzet olarak da beÄŸenilen bir kuru üzüm türüdür. Dolma ve helva yapımında kullanımına oldukça fazla rastlanılmaktadır. 
    • Samancı çekirdeksizi: Beyaz taneli ve iri bir üzümdür. Az sulu olmasının da yanı sıra sert bir dokusu vardır. Oldukça gevrektir. AÄŸustos ortalarına doÄŸru olgunlaÅŸan bu üzümlerin kurutulması da yaygındır. 
    ]]>
    Üzümdeki Vitaminler https://www.uzumler.gen.tr/uzumdeki-vitaminler.html Wed, 14 Nov 2018 22:27:59 +0000 Üzümdeki vitaminler, oldukça fazla olmaktadır. Vücut için birçok vitamin ve mineral gerekmektedir. Bunlar sayesinde yaşamsal faaliyetlerin oluşabilmesini sağlayan düzen meydana gelmektedir. Sirke olarak tüketimi de yapılmakta olan Üzümdeki vitaminler, oldukça fazla olmaktadır. Vücut için birçok vitamin ve mineral gerekmektedir. Bunlar sayesinde yaşamsal faaliyetlerin oluşabilmesini sağlayan düzen meydana gelmektedir. Sirke olarak tüketimi de yapılmakta olan üzümün sindirim bozukluğu, böbrek problemleri ve yorgunluk hissinin ortadan kaldırılması gibi özellikleri de mevcuttur. C vitamini günlük olarak alınması önerilmektedir. Vücutta tutulan bir vitamin değildir. 

    Üzümdeki vitaminler nelerdir
    • A vitamini: En önemli vitaminlerden biri olmaktadır. Bu vitamin kemiklerin geliÅŸimde fayda saÄŸlamaktadır. Özellikle geliÅŸimi çağındaki çocuklarda kemik geliÅŸimi çok önemli olmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan A vitamini, bu ÅŸekilde vücudun hastalıklardan korunmasını saÄŸlamaktadır. Günümüzde birçok alerjik hastalık ve kanser türleri bağışıklık sisteminin zayıf kalmasından ötürü ortaya çıkmaktadır. Üreme fonksiyonlarının düzgün çalışmasında ve hücrelerin yenilenme sürecinde etkilidir. Üzümdeki vitaminlerden A vitamini ayrıca diÅŸ saÄŸlığı ve saÄŸlıklı cilt için önem taşımaktadır. 
    • C vitamini: Bu vitaminde yine bağışıklık sisteminin korunmasına destek olarak özellikle soÄŸuk algınlıklarına karşı savaÅŸmamızı saÄŸlamaktadır. Cildin kolajen dokusunun desteklenmesi, baÄŸ dokularında saÄŸlamlık ve kıkırdakların yenilenebilmesi için C vitamini faydalı olmaktadır. Ürik asit seviyesinin düşürülmesinde ve damar sertliÄŸinin önlenmesinde C vitaminin faydası olmaktadır. C vitamini ayrıca Demir emilimini desteklemektedir. Yaraların iyileÅŸmesine yardımcı olmaktadır. 
    • B6 vitamini: Bağışıklık sisteminin iÅŸleyiÅŸi için öneminin yanında sinir sisteminin düzün iÅŸlemesini de saÄŸlamaktadır. Kırmızı kan hücresinin üretiminde aktif rol oynamaktadır. Ayrıca egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının tedavi edilmesi sürecinde destek olduÄŸu araÅŸtırılmıştır. B6 vitamini sayesinde vücutta yaÄŸ ve karbonhidratların iÅŸlenmesi saÄŸlanmaktadır. Serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterin oluÅŸumunda rol oynamaktadır. Nörotransmitter beyin hücreleri arasında iletiÅŸimi saÄŸlamaktadır. Görüldüğü gibi üzümdeki vitaminler oldukça faydalı olmaktadır. SaÄŸlıkla kalmanız dileÄŸiyle. 
    ]]>
    Kara Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/kara-uzum.html Thu, 15 Nov 2018 14:41:41 +0000 Kara üzüm, asma meyvesi olarak bilinen üzüm çeşitlerinden bir tanesidir. Ülkemizde genellikle batı tarafında yoğunlaşılan kara üzüm yetiştiriciliği, Güney Doğu Anadolu bölgesinin Antep yöresinde de çok gelişmişti Kara üzüm, asma meyvesi olarak bilinen üzüm çeşitlerinden bir tanesidir. Ülkemizde genellikle batı tarafında yoğunlaşılan kara üzüm yetiştiriciliği, Güney Doğu Anadolu bölgesinin Antep yöresinde de çok gelişmiştir. Çiftçilerin her hasat mevsiminde yüzünü güldüren kara üzüm yetiştiriciliği, tüm yöre halkı olmak üzere bütün ülkeye şifa dağıtmaktadır. Kış aylarında çok soğuk havalara bile dayanıklı olması sebebiyle üzüm yetiştiricilerinin çoğunlukla tercih ettiği bir üzüm çeşididir. Kara üzüm, salkımından olduğu gibi yapraklarından da faydalanılan bir bitkidir. Asma yaprağı olarak bilinen üzüm yaprağı, yemeklerde; turşularda ve bir çok gıda yapımında kullanılmaktadır. 

    Kara üzüm hasadı tüm yaz boyu istenilen boyuta her ulaştığında toplanabilir fakat salkımı yani üzüm meyvesi sadece Eylül ve Ekim aylarında toplanmaktadır. Faydaları bilimsel olarak ispata dayalı kara üzüm, çekirdekli olup; çekirdeklerinin de faydaları oldukça fazladır. 

    Kara üzümün faydaları
    • Kansere yakalanma riskini azaltır.
    • Derinin toksinlerden arınmasını ve parlak görünmesini saÄŸlar.
    • Metabolizmayı hızlandırır.
    • Kan ÅŸekerinin düşmesi halinde tüketilirse dengelenmesini saÄŸlar.
    • Bazı minerallerin yanı sıra B1 ve B2 vitaminleri de içerir.
    • İçerisindeki mineraller gün içerisinde daha aktif olunmasında rol oynar.
    • Bağışıklığı kuvvetlendirir.
    • İnsan vücudunun aktifleÅŸtiremediÄŸi bazı vitamin ve enzimlerin aktivasyonunu kolaylaÅŸtırır.
    • Dolaylı da olsa kalp hastalıklarından korur.
    • Alerjik reaksiyonlardan korur.
    Kara üzüm çekirdeğinin faydaları
    • DiÅŸ eti saÄŸlığını korur.
    • Romatizma aÄŸrılarını önler
    • Cildi gençleÅŸtirici ve sıkılaÅŸtırıcı özelliÄŸi mevcuttur.
    • Damar dolayısıyla dolaşım saÄŸlığı için faydalıdır.
    • Tansiyon yüksekliÄŸi için tedavi edici özelliÄŸi vardır.
    • Saç uzamasını kolaylaÅŸtırır ve dökülen saçların yenilenmesine katkı saÄŸlar.
    • Kolesterol dengesi saÄŸlar.
    • Lenfatik dolaşımı dengeler.
    • Kansere karşı korur.
    • Vitamin aktifleÅŸmesinde etkilidir.
    • Tıpta ateroskleroz olarak bilinen damar sertleÅŸmesinin önüne geçer.
    Tamamen doğal şifa kaynağı olan kara üzüm, fermantasyon sonucu kırmızı şarap gibi bazı alkollü içeceklerin yapımında da kullanılmaktadır. 
    ]]>
    Üzüm Nerede Yetişir https://www.uzumler.gen.tr/uzum-nerede-yetisir.html Fri, 16 Nov 2018 14:40:50 +0000 Üzüm Nerede Yetişir, Üzüm, insanların binlerce yıldır yetiştirdiği ve meyvelerinden çeşitli yollarla yararlandığı bitkilerin başında gelmektedir. Bilinen tarihte üzümün anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olduğudur. Düny Üzüm Nerede Yetişir, Üzüm, insanların binlerce yıldır yetiştirdiği ve meyvelerinden çeşitli yollarla yararlandığı bitkilerin başında gelmektedir. Bilinen tarihte üzümün anavatanı Anadolu ve Kafkaslar olduğudur. Dünya üzerinde en fazla çeşidi olan üzümün 15000 yakın çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Üzümün anavatanı sayılan Anadolu'da ise 1200'e yakın çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Üzüm nerede yetişir sorusuna kısaca, yeşil yapraklı bitkilerin yetiştiği her yerde yetişir cevabı yeterli olacaktır.

    Üzüm Nerede Yetişir

    Coğrafi şartlar açısından Anadolu'ya benzerlik gösteren alanlarda yetişebilir. Kışın hava sıcaklığının -35 °C kadar dayanabilmektedir. Bu özelliği ile sert iklime dayanıklı olduğunu göstermektedir. Gelişme ve büyüme dönemlerinde hava sıcaklığı ortalaması 10°C civarında olmasını ister. Günlük hava sıcaklığı ortalaması 10 °C'nin altında olmasında ise gelişme ve büyüme görülmez. Bu istatistiklere göre ilkbahar mevsiminin ortalarında başlayan hava sıcaklığı artışı ile gelişme ve büyüme başlar, yaz sonunda ağustos ayında meyveler olgunlaşır. Eylül ayı sonlarına doğru da hasatı yapılır. Ekim ayı itibarıyla soğuyan havalarla birlikte uykuya geçer. Gelişme ve büyümenin hava sıcaklığının artması ile hızlanır. Bu durum yaz mevsiminin sıcak geçmesini bağlıdır. Üzüm çeşidine göre de sıcaklık arıtışı isteği değişir. Üzümün tatlanması için meyvenin büyüme döneminde günlük hava sıcaklığı ortalaması 20°C civarında olması gereklidir. Bu isteğe cevap verebilecek yerlerde üzüm yetiştirilebilir.

    Üzüm Yetişmesi Uygun Toprak Özelliği: Üzümün yetiştiği çubuklar ya da kütükleri yumuşak, su geçirgen ve derinliği olan toprakları sever. Toprağın yumuşak olması köklerin derinlere doğru çil salmasını sağlar. Kökler derine indikçe kurak dönemlerde toprak tabanı suyundan faydalanır. Bu sebeple toprağın yumuşaklığı ve derinliği çok önemlidir. Üzüm yazları sıcak ve az yağışlı olan bölgelerden oldukça hoşlanır. Yağışlı dönemlerde toprağın su geçirgen olması ve tabanda suyu tutması çok önemlidir. Genelde bu özellikleri tüm üzüm çeşitleri sever. Ancak bazı üzüm çeşitleri farklı özelliklerden de hoşlanmaktadır. Örneğin şaraplık üzümler kalker topraklardan hoşlanır. Killi topraklarda da su geçirgen özelliği taşıması şartıyla üzüm yetişebilmektedir. Mineral eksikliği olan topraklarda yeterli gübrelemeyle üzüm yetişebilmektedir. Üzüm humuslu topraklardan pek hoşlanmamasına rağmen bir miktar humus içeren toprakları sever. Kısaca üzüm yazları sıcak ve kurak bölgelerde; derinliği olan, su geçiren ve yumuşak özelliğe sahip topraklarda yetişir.
    ]]>
    Çekirdeksiz Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/cekirdeksiz-uzum.html Fri, 16 Nov 2018 17:14:01 +0000 Çekirdeksiz Üzüm, Besin değeri oldukça fazla olan meyvelerin başında üzüm gelmektedir. Üzümün binlerce çeşidi bulunmaktadır. Her birinin farklı lezzeti ve besin değeri vardır. Üzüm, sofralık, kurutmalık, pekmezlik v Çekirdeksiz Üzüm, Besin değeri oldukça fazla olan meyvelerin başında üzüm gelmektedir. Üzümün binlerce çeşidi bulunmaktadır. Her birinin farklı lezzeti ve besin değeri vardır. Üzüm, sofralık, kurutmalık, pekmezlik ve şaraplık olarak farklı çeşitte yetiştirilmektedir. Üzüm, anavatanı olan Anadolu ve Kafkaslardan, dünya üzerinde farklı coğrafyalara yayılmıştır. Anadolu'ya has olan çekirdeksiz üzüm ise sadece Anadolu'da yetiştirilmektedir.

    Çekirdeksiz Üzüm: Yetişme alanları, toprak isteği ve su isteği birçok üzüm asmasından farklıdır. Her bitki için gerekli olan ihtiyaçlar karşılandığı sürece yaşamaktadır. Çekirdeksiz üzümde yetişmesi için gerekli şartlar oluşturulursa yetişmemesi için bir neden yoktur.

    Çekirdeksiz Üzüm Yetişmesi İçin Gerekli Şartlar: İlk olarak iklim koşulları akla gelmelidir. Kış soğuklarına dayanıklı bir bitkidir. Soğuktan etkileneceği zamanlar ilkbaharda görülen geç don olayları ve sonbaharda görülen erken don olaylarıdır. Bu iki dönemde üzüm asması ve meyve zarar görmektedir. Bu iki dönem dikkat edilerek koruyucu önlemler alınmalıdır. Gelişme ve büyüme evresinde günlük ortalama hava sıcaklığı 10 °C olmalıdır. Meyvenin gelişme ve olgunlaşma evresinde ise günlük hava sıcaklığı ortalaması 20 °C ve biraz üzeri olmalıdır. Özellikle olgunlaşma döneminde güneş ışınlarının uzun süreler alınması gereklidir. Çekirdeksiz üzümün ortalama 1300 saat kadar güneş alması gereklidir.

    Çekirdeksiz üzüm, yumuşak, derinliği olan su geçirgenliği olan toprakları sever. Köklerini mümkün olduğunca derinlere salmaktadır, bu sebeple toprağın yumuşak ve derinliğinin olması kökleri için çok önemlidir. Toprağın geçirgen olması suyun tabana inmesi, kökler taban suyu ile bitkiyi beslediği için gereklidir. Yıllık en az 600 mm civarında suya ihtiyaç duymaktadır. Kış ve ilk baharda olan yağışlar çok önemlidir. Bu yağışlardan gelen sular tabana geçeceği için yeterliği gelmektedir. Özellikle olgunlaşma döneminde yağış olması meyve zarar vermektedir.

    Genelde bitkiler meyve çekirdeğinden yetiştirilmektedir. Çekirdeksiz üzüm asmasının yetiştirilmesi, meyvenin çekirdeği olmadığı için çelikleme yöntemi ile olmaktadır. Asmalardan alınacak çubuklar su dolu bir kap içerisinde çimlenmesi için bekletilir. Çiller çıkınca üzüm çubuğu uygun bir alana dikilir. Başka bir yol ise aşılama iledir. Aşılama, farklı cins asmalarına yapılarak toprak özelliğinin farklı olmasının önemini de ortadan kaldırmaktadır.

    Çekirdeksiz Üzüm Besin Değeri Ve Faydaları: Başta karbonhidrat olmak üzere vitamin ve mineraller içermektedir. İçeriğinde bol miktarda B vitamini bulundurmaktadır. Bunun yanında C ve E vitaminleri de içermektedir. Ayrıca potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum ve kükürt minerallerini içermektedir.

    Çekirdeksiz üzüm iyi bir antioksidandır. Antioksidanlar, kansere sebep olan vücuttaki serbest radikalleri (oksidan) ortadan kaldırmak için savaşırlar. Beyin fonksiyonlarının daha verimli çalışmasını sağlayarak unutkanlığa çaredir. Sinir sistemini teskin edicidir. Lifli içeriğinden dolayı mide bağırsakları rahatlatır, kabızlığı önler. Lifli oluşundan dolayı hazım geç olduğu için kan şekerini birden değil de yavaş yavaş yükseltir. Demir eksikliğine ve kansızlığa çok iyi gelmektedir. Kanı temizler. Yüksek tansiyonu düşürür. Böbrekte oluşan kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.
    ]]>
    Çekirdekli Kuru Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/cekirdekli-kuru-uzum.html Sat, 17 Nov 2018 06:02:47 +0000 Çekirdekli Kuru Üzüm, Üzüm binlerce yıldır insanlar için bir besin kaynağı olmuştur. Olgunlaşması döneminde üretilen üzümlerin hepsinin taze olarak tüketilmesi imkansız olmasından dolayı rekoltenin bir kısmı pekmez Çekirdekli Kuru Üzüm, Üzüm binlerce yıldır insanlar için bir besin kaynağı olmuştur. Olgunlaşması döneminde üretilen üzümlerin hepsinin taze olarak tüketilmesi imkansız olmasından dolayı rekoltenin bir kısmı pekmez yapımında, bir kısmı da kurutularak daha sonra tüketilmek amacıyla değerlendirilmektedir. Üzüm üzerine yapılan araştırmalar özellikle çekirdekli kuru üzüm üzerine yoğunlaşmıştır. Üzümün çekirdeğinin insan vücudu üzerine olan pozitif etkileri sebebiyle daha çok tercih edilir hale gelmiştir. 

    Çekirdekli Kuru Üzüm Besin Değeri

    Barındırdığı karbonhidrat ve magnezyum insanlar için iyi bir enerji kaynağıdır. E, B1, B2, C vitaminlerini barındırmaktadır. Bunların dışında madensel tuzlar ve mineraller içermektedir. Özellikle demin minerali kansızlığın en büyük ilacıdır. Lifli yapısı nedeniyle sindirim sistemini de rahatlatmaktadır.

    Çekirdekli Kuru Üzüm Faydaları

    İnsan vücudunda yapısal sorunlardan biri de oksidan madde adı verilen serbest radikallerdir. Serbest radikaller etkisiz hale getirilemez ise vücutta kanser oluşumuna sebebiyet vermektedir. Serbest radikalleri, antioksidan maddeler etkisiz hale getirebilmektedir. Üzün çekirdeğinde fitokimyasallar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi olan pysnojenoldür. Pysnojenol en güçlü antioksidanlardır. Üzüm çekirdeği tüketimi ile vücuda, serbest radikalleri etkisizleştirici antioksidanları alınmış olunur. Üzüm çekirdeğinin tüketimiyle de kanserden korunulur.
    • Üzüm çekirdeÄŸinde bulunan maddeler, damar sertliÄŸinin önlenmesinde oldukça etkilidir. Kan ve lenf dolaşımını kolaylaÅŸtırmaktadır.
    • Kanı sulandırarak kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklara neden olan pıhtılaÅŸmayı engellemektedir.
    • Üzüm çekirdeÄŸinin barındırdığı proantosiyanidinler beyin ve karaciÄŸerde oluÅŸmuÅŸ olan hasarların tedavisinde etkilidir.
    • İçerdiÄŸi lifli yapısı ile kullanımı esnasında mideye asla zarar vermez; sindirim sistemini rahatlatır.
    • Vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını saÄŸlar.
    • Böbrek ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
    • Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
    • Cildi taze bir görünüme kavuÅŸturur.
    • Günlük düzenli olarak tüketilecek bir avuç çekirdekli kuru üzüm saÄŸlık açısından oldukça yararlı olacaktır.
    ]]>
    Kuru Üzüm Suyu https://www.uzumler.gen.tr/kuru-uzum-suyu.html Sat, 17 Nov 2018 11:54:03 +0000 Kuru üzüm suyu, Kan dolaşım sistemini etkilemekte ve Bu sistemin temizlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca bu temizleme işlemini yaparken karaciğerdeki meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları uyarmaktadır. Kuru üzüm suyunun kadar fayd Kuru üzüm suyu, Kan dolaşım sistemini etkilemekte ve Bu sistemin temizlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca bu temizleme işlemini yaparken karaciğerdeki meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları uyarmaktadır. Kuru üzüm suyunun kadar faydalı olmasının sebebi kuru üzümden yapılmasıdır. Bildiğiniz gibi siyah kuru üzümün faydaları çok fazladır. Bu yüzden de kuru üzüm suyu da sağlığa çok faydalıdır. Kuru üzüm suyunun sağlığımıza iyi gelmesi için önerilen tedaviyi 4 gün aralıksız uygulamalısınız Böylece sindirim sistemimiz düzene girer ve yediklerinizi sindirimeniz daha kolay olur.

    Kuru üzüm suyunun faydaları nelerdir
    • BildiÄŸiniz gibi her gün bir avuç kuru üzüm yemek saÄŸlığa çok faydalıdır. Çünkü kuru üzüm içerdiÄŸi doÄŸal ÅŸeker (fruktoz) sayesinde vücudunuzun ÅŸekerini dengelemektedir.
    • Kuru üzüm kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL'nin seviyesindeki düşüşü saÄŸlamak için tüketilir. Böylece vücudumuzdaki bölgesel birikmeye neden olan kötü kolesterolden kurtulmanızı saÄŸlanmış olur.
    • Kuru üzümün suyunun en çok diye sistem sindirim sistemidir. Çünkü karaciÄŸer enzimlerine ve bağırsağın çalışmasına etki ederek sindiriminizin dengelenmesini saÄŸlamaktadır. 
    • Kuru üzümler bilinen en iyi doÄŸal antioksidanlardan biridir. Dolayısıyla kuru üzümün bekletildiÄŸi suyu tüketmek de güçlü bir antioksidan özelliÄŸi göstermektedir. Hatta kuru üzümü suda bekletmek içeriÄŸindeki fazla ÅŸeker oranını düşürdü için karaciÄŸere daha etkili bir ÅŸekilde etki etmiÅŸ olur. Åžeker oranı düştüğünden karaciÄŸerin çalışma hızını arttırarak yorulmasına yol açmaz.
    • Kuru üzüm suyu vücudumuzda bolca bulunan ve kolayca reaksiyona girme özelliÄŸi gösteren serbest radikallere karşı son derece etkili ÅŸekilde  koruyucu bir özellik göstermektedir. Serbest radikallere karşı savunmada özellikle içeriÄŸinde bol miktarda bulunan biyoflavonoidlerden dolayı etkili olmaktadır.
    • Kuru üzüm suyu eskiden beri kalpte karaciÄŸer hastalıklarında kullanılmaktadır. 
    • BildiÄŸimiz gibi kalpten sonra vücudumuzdaki hayati önem taşıyan organlar karaciÄŸer ve böbrektir. Vücutta biriken vücudun iÅŸleyiÅŸinde aksaklıklara yol açan toksinler ve vücutta biriken ağır metaller atılımında böbrek ve karaciÄŸer önemli rol alır. Ayrıca gün içerisinde aşırı yaÄŸlı yiyecekler yemek karaciÄŸeri yorar ve çalışmasının aksamasına yol açar. Bu olumsuzlukların oluÅŸmasını önlemek için detoksa ihtiyaç vardır. Detoksu da her ay günde 1 kere olmak üzere dört gün art arda kuru üzüm suyu içerek yapabilirsiniz.  Bu detoksu özellikle kendinizi yorgun hissettiÄŸiniz ve sindirim sisteminizin gittikçe yavaÅŸladığı zamanlarda yapmanız önerilir. Böylece daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.
    • Kuru üzüm suyu midede oluÅŸan asitlerden dolayı sindirimde oluÅŸan aksaklıkları ortadan kaldırmaktır. Ayrıca tükettiÄŸimiz besinlerin emilmesini yardımcı olmaktadır.
    Kuru üzüm suyu nasıl yapılır

    İki bardak kaynayan bu suyun içerisine 150 gram kuru üzüm ekleyiniz.  Hepsini birlikte yaklaşık 20 dakika kaynatın. 1 gece karışımı  bekletmeniz gerekmektedir. Sabah karışımı suyunu süzüp elde ettiğiniz bu suyu tekrar ısıtın. İster sıcak ister alıp şekilli tüketebilirsiniz. Özellikle kahvaltıdan yarım saat önce aç karınla tüketmeye özen gösteriniz. 

    Kuru üzüm suyu her gün taze olarak bir gece önceden hazırlayınız. Yaklaşık 4 gün olarak aralıksız kullanmayı ihmal etmeyiniz. Rica kuru üzüm suyu çıkarmak için üzüm seçerken özellikle parlak olmayan koyu renkli ve siyahları seçmeye özen gösteriniz. Çünkü bu parlaklıklar kimyasal maddeler etkisi ile sağlanmaktadır.
    ]]>
    Üzüm Sirkesi https://www.uzumler.gen.tr/uzum-sirkesi.html Sun, 18 Nov 2018 11:25:15 +0000 Üzüm Sirkesi, Eskiden genellikle köylerde büyük toprak kaplar içinde yapılırmış. Daha sonra şehirlere yerleşim sonucu, fabrikalarda sirke üretilmesi ile doğal olarak yapılan sirke tercih edilmez olmuştur. Uzmanlar bile ilaç Üzüm Sirkesi, Eskiden genellikle köylerde büyük toprak kaplar içinde yapılırmış. Daha sonra şehirlere yerleşim sonucu, fabrikalarda sirke üretilmesi ile doğal olarak yapılan sirke tercih edilmez olmuştur. Uzmanlar bile ilaçlara ek olarak bazı hastalıklara sirke tüketimi önermektedir. 

    Doğal sirke, alışılmışın dışında o kadar da keskin tatlı ve asidik değildir. Yarıca doğal sirkenin sağlığa da bir çok faydası vardır. Üzüm sirkesi safrayı giderir, yemek ihtiyacını azaltır, hazmı ve sindirim kolaylaştırır, vücudu zayıflatır. Müzmin öksürük ile nefes darlığı şikayetleri için faydalıdır, zehirlenmeler için ısıtılarak içilir. Üzüm sirkesi bir miktar suyla karıştırıp içilirse, uykusuzluğa ve yorgunluğa iyi gelir.

    Üzüm Sirkesi İçin Kullanılacak Malzemeler,

    • 1 kilo üzüm
    • 3 litre su
    • 1 dilim ekmeÄŸin içi
    • 1 avuç dolusu nohut
    • Bir miktar bulgur

    Üzüm Sirkesi Yapılışı,

    Üzüm sirkesi yapımında, çürük üzüm kısımları ve sapları da kullanılabilir. Üzümün çekirdekli, siyah veya beyaz olması fark etmez. Üzümün yenmeyen kısımları, yani çürüğü ve sapını 5 litre cam kavanozun içine koyun. Plastik kaplar da kullanabilir fakat üzüm sirkesi için sağlık yönünden, cam ya da ahşap malzeme olması daha iyidir. Bir miktar çürük üzüm ve sapı için, 3 ölçü su ilavesi yapın, yani bir ölçü üzüme, 3 katı kadar su eklenebilir. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın ki, bu hem hava almayı sağlasın, hem de içine sinek ve benzeri haşerelerin girmesini önlesin. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Bir süre sonra üzüm sirkesinin üzerinde beyaz bir katman meydana gelir, bu bir küf değildir, sirkeyi meydana getiren bakterilerin atıklarıdır. Yani bu doğal bir oluşumdur. Sirke 10-15 gün süre ile beklesin, üzüm ve üzüm sapları iyice yumuşayacaktır. Bu sürenin sonunda, sirkeyi ince bir süzgeçten geçirip, süzün. Üzümün cüruflarını iyice sıkıp, üzüm suyunu çıkarın. Geri kalan kuru atıkları çöpe atın veya bir toprağa karıştırın. Elde edilen sirke suyuna ufak bir ekmek içi, birkaç tane nohut ve 1 tatlı kaşığı miktarı tuz (kaya tuzu, turşu için kullanılan tuz) ilave edin. Tuz sirkenin şarap oluşumunu önler. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, bu şekilde 40 gün kadar dinlendirin. Üzüm sirkesi ne kadar uzun süre bekletilirse, o denli iyi olur Ayrıca bu sirkenin içine zevke göre tarhun, melisa ya da kekik koyabilirsiniz.

    Afiyet olsun. 

    ]]>
    Üzüm Yaprağı https://www.uzumler.gen.tr/uzum-yapragi.html Mon, 19 Nov 2018 04:06:13 +0000 Üzüm yaprağı, Bir diğer adı asma yaprağıdır. Bu üzüm yaprakları ile çok sevilen bir yemek olan yaprak sarması yapılabilmektedir. Ayrıca içinde bir çok vitamin ve bir çok mineral bulundurduğundan faydalı bir yapraktır. İ Üzüm yaprağı, Bir diğer adı asma yaprağıdır. Bu üzüm yaprakları ile çok sevilen bir yemek olan yaprak sarması yapılabilmektedir. Ayrıca içinde bir çok vitamin ve bir çok mineral bulundurduğundan faydalı bir yapraktır. İnsana ve insan vücuduna bir çok faydası bulunmaktadır.

    Üzüm yaprağı faydaları nelerdir
    • Asma yaprağı içerisinde C, E, A, K ve B6 vitaminlerini içerir. Ayrıca bu vitaminlerin yanında demir,lif,magnezyum,bakır,manganez ve mineral gibi besin kaynakları da içerdiÄŸi bilinmektedir.
    • Hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.
    • Enerji verme ve ayrıca yorgunluÄŸa iyi gelme özelliÄŸi vardır.
    • İshali kesme özelliÄŸine sahiptir.
    • Bacaklarda bulunan damarlardaki ÅŸiÅŸmelere veya varis türü ÅŸeylere faydalı olduÄŸu bilinmektedir.
    • Ağızda pamukçuk çıkmasını önler. Ayrıca kiÅŸinin aÄŸzında pamukçuk varsa geçmesine de yardımcı olur.
    • Sarılığa karşı faydalıdır.
    • Vücuda kuvvet verir.
    Üzüm yaprağının kullanım alanları;
    • Dolmalarda ve yaprak sarmalarında kullanılır. Ayrıca üzüm yaprağı ham olarak yenilebilir özelliktedir.
    • Salamura yapılabilir ve bu salamura tüketilebilir.
    ]]>
    Üzüm Reçeli https://www.uzumler.gen.tr/uzum-receli.html Mon, 19 Nov 2018 09:32:54 +0000 Üzüm Reçeli, üzüm  herkesin sevdiği bir meyve türüdür. Özellikle de İzmir'in meşhur çekirdeksiz üzümü en sevilen üzüm türüdür. Hem lezzetli hemde oldukça besleyici üzümün tam binden fazla çeşidi bulunmaktadır. Üz Üzüm Reçeli, üzüm  herkesin sevdiği bir meyve türüdür. Özellikle de İzmir'in meşhur çekirdeksiz üzümü en sevilen üzüm türüdür. Hem lezzetli hemde oldukça besleyici üzümün tam binden fazla çeşidi bulunmaktadır. Üzüm en yaygın meyve türüdür. Beyaz üzüm ile kara üzüm bütün sebzeler, meyveler ve yemişler arasında en fazla antioksidan etkisine sahip olan meyve türüdür. Faydalı bu meyve türü in beşten çok daha fazla antioksidan içermektedir. Beyaz ve siyah üzüm aynı zamanda en iyi beden temizleyicidir. 

    Zinde ve sağlıklı bir hayat için kabuğu ile çekilen üzüm suyu ve üzüm çekirdeği en faydalı gıdadır. Üzüm elma, incir, muz ve hurma ile eş değerde besin değerine sahiptir. En değerli üzüm türlerine sahip olan güzel yurdumuz Türkiye'de üzüm oldukça fazla yetiştirilir. Bu faydalı meyve türü pekmez, taze üzüm, asma yaprağı, kuru  üzüm hoşafı, hardaliye, üzüm sirkesi, koruk suyu şerbeti, köfter, üzüm çekirdeği, üzüm şırasıdır. 

    Üzüm Reçeli İçin Gerekli Olan Malzemeler
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 1 kilo çekirdeksiz üzüm beyaz yada siyah size kalmış
    • 1 paket vanilya
    • 2 su bardağı su
    • 1 kilo toz ÅŸeker
    Üzüm Reçeli Yapılışı

    Bu enfes reçeli yapmaya ilk önce üzümleri iyice yıkayarak başlayalım. Üzümleri iyice yıkadıktan sonra salkımlardan ayırın bu işlemden sonra reçeli yapacağınız tencerenin içine toz şekeri ve suyu koyun ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın şeker eridikten sonra daha önceden yıkamış olduğunuz üzümü tencere içine alın iyice karıştırın. Üzümlü karışım kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Şerbetimiz kaynayana kadar harlı ateş de karıştırıyoruz kaynamaya başlayınca ateşin harını düşürüyoruz. Ayrıca kaynama esnasında köpüklenme olacaktır bu köpüğü üzerinden alırız. Devamlı kıvamını kontrol ederiz ve yaklaşık olarak 45-50 dakika kadar kaynaması gerekmektedir. Kontrol edilen üzüm reçeli kıvamını bulmuş ise sonra işlem olarak gerekli olan limon suyunu da ilave ederiz. Son olarak kenara alınan üzüm reçelinin soğumasını bekleriz ve soğuyan üzüm reçelini dikkatli bir şekilde kavanozlara alarak buzdolabındaki yerine koyarız. Özellikle sabah kahvaltılarında büyük bir keyif ile tüketiriz.

    Afiyet olsun.
    ]]>
    Üzüm Çekirdeği https://www.uzumler.gen.tr/uzum-cekirdegi.html Tue, 20 Nov 2018 07:24:42 +0000 Üzüm çekirdeği, Çok eski zamanlardan beri üzüm çekirdeğinin önemli bir yere sahiptir. Zaten detaylı incelediğimizde bunun bir şifa kaynağı olduğu anlaşılacaktır. Eski zamanlarda üzüm çekirdeği ilaçtır diye Avrupa’y Üzüm çekirdeği, Çok eski zamanlardan beri üzüm çekirdeğinin önemli bir yere sahiptir. Zaten detaylı incelediğimizde bunun bir şifa kaynağı olduğu anlaşılacaktır. Eski zamanlarda üzüm çekirdeği ilaçtır diye Avrupa’ya ihraç  edilirdi. Ülkemizde bunun bilincinde olup artık gereken özeni ve önemi üzüm çekirdeğine vermeye başlamıştır. Üzüm çekirdeğinin içerisinde potasyum, mineral, magnezyum ve demir gibi maddeler mevcuttur. Sağlık açısından önemli olan üzüm çekirdeği bol miktarda tüketmek gerekir. Zaten yaz aylarında gerek bahçelerde yetişen gerek marketlerde satılan üzüm, çekirdeği ile birlikte yeniliyor. Çoğu zaman mide bunu sindiremediği için olduğu gibi dışarıya çıkıyor. Ama akıllıca ezip kullanılırsa her yönden bir çok faydasını görebiliriz. 

    Üzüm çekirdeğinden bahsederken sadece yaz üzüm çekirdeği olarak algılanması da doğru değildir. Çünkü kuru üzüm kış aylarında tüketimi sırasında, çekirdeğini de ister istemez kullanılır. Bu şekilde de üzüm çekirdeğinin faydası da vardır. İster toz halinde ezerek tüketilir ister dişler arasında çiğnenerek yenilebilir. 

    Üzüm çekirdeği faydaları nelerdir

    • Üzüm çekirdeÄŸi antioksidan açısından çok zengindir. Bu yüzden kolesterolü ve kan yağını aynı zamanda yaÄŸ birikimine engel olmaktadır. Bu yüzden üzüm çekirdeÄŸi damarlarda hasar görmüş ya da zayıf olan kan damarlarını güçlendirmektedir.
    • Cildin yıpranmasını önlemektedir. Cildin baÄŸ dokularını güçlendirerek oluÅŸabilecek cilt sarkmalarının önüne geçmektedir. Tüketilecek 5-10 gram üzüm çekirdeÄŸi kafi olacaktır. Üzüm çekirdeÄŸinin kullanımında herhangi bir yan etki bulunmamaktadır. Bu yüzden cildin daha güzel görünmesini, kırışıklıkları önlemektedir.
    • İş yerindeki ya da normal hayattaki iÅŸlerden dolayı bunalıma ve strese giren kiÅŸilerin üzüm çekirdeÄŸi kullanması durumunda streslerin etkilerini yok edecek ve daha rahat olmalarını saÄŸlayacaktır.
    • Kan dolaşımının daha hızlı olmasını saÄŸlamaktadır. PıhtılaÅŸmayı da önleyip yükselen tansiyonu da indirir ve dengede tutar.
    • Vücudun almış olduÄŸu fazla ilaçlardan kaynaklanan zararlı bileÅŸenlerin arındırılmasını saÄŸlamaktadır.
    • Kalp yetmezliÄŸine ve kalp sorunlarına karşı da son derece yararlıdır.
    • Kel olmaktan korkanlar için üzüm çekirdeÄŸi adres olarak gösterilebilir. Saç dökülmeyi önler, ve saçları güçlendirmektedir. Kan dolaşımını olumlu yönde etkilediÄŸi için ister istemez bu da saça etki eder ve saç dökülmesini de önlemiÅŸ oluyor.
    • Enfeksiyon ve iltihaplanmayı da önlemektedir. Kaşıntıları, kireçlenmeyi, gastrit, mesane enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olmaktadır.
    • Sürekli olarak baÅŸ aÄŸrısına neden olan sinüzit hastalığına da tedavi etmektedir.
    • Göz saÄŸlığı için faydasıyla bilinmektedir. İçerisinde bulundurduÄŸu E vitamini sayesinde, daha iyi görmeyi saÄŸlar ve bilgisayar, televizyon önünde fazla durma ya da çok fazla ders çalışmaktan kaynaklanan göz yorgunluÄŸunun dinlendirilmesini saÄŸlamaktadır.
    • Bazı nedenlerden dolayı meydana gelen çatlaklara karşı faydalı gelirken, sivilcelerin çıkmasını da engellemektedir. 
    • Kanser gibi ölümcül hastalığa karşı bir önleyici olarak bilinmektedir. 

    ]]>
    Üzüm Suyu https://www.uzumler.gen.tr/uzum-suyu.html Wed, 21 Nov 2018 07:04:40 +0000 Üzüm Suyu, Bağda yetişen üzümlerin mevsiminde hasat yapılarak taze ya da kurutulmuş üzümlerle elde edilmektedir. Üzüm yetiştiriciliği yapılarak taze üzümlerle geçmişten günümüze kadar içecek elde edilmektedir. Üzümün Üzüm Suyu, Bağda yetişen üzümlerin mevsiminde hasat yapılarak taze ya da kurutulmuş üzümlerle elde edilmektedir. Üzüm yetiştiriciliği yapılarak taze üzümlerle geçmişten günümüze kadar içecek elde edilmektedir. Üzümün besin değerinin yüksek olmasından dolayı herkesin tercih ettiği bir içecek olmuştur. Bu içecek tıp dünyasında şifa kaynağı olarak görülmektedir. Sağlıklı beslenme açısından kişilerin tercih ettiği besin kaynakları arasında ilk sırayı almaktadır. Üzüm suyu içermiş olduğu vitamin ve minerallerin etkisiyle şifa deposu olmaktadır. Üzüm suyu saymakla bitmeyecek kadar faydası olmasından dolayı bu meşrubata tıp dilinde doğal süt denilmektedir. Üzüm suya hakkında kısaca bilgi verdikten sonra şimdi üzüm suyunun faydalarını belirtelim.

    Üzüm Suyu Faydaları Nelerdir
    • Üzüm suyu kan yapıcı etkisi olmasından dolayı vücutta kansızlık giderici doÄŸal meyve olarak bilinmektedir.
    • Üzüm suyunun içermiÅŸ olduÄŸu antioksidan maddesi saÄŸlık açısından oldukça faydalıdır. Üzüm suyu içerisinde bulunan antioksidan madde vücudu bütün hastalıklara karşı korur.
    • Günümüz ÅŸartlarında belirgin olarak görülen kanser hastalığının tedavisinde üzüm suyu önem arz etmektedir. DoÄŸal olarak elde edilen üzümlerden yapılan üzüm suyu kansere karşı antibiyotik etkisi oluÅŸturmaktadır. Gün içerisinde bir kaç bardak tüketilmesi oldukça fayda saÄŸlayacaktır. Bu ÅŸekilde kanser hastalığı olan kiÅŸilerin kanser belirtilerinden bir nebzede olsa kurtulmaları saÄŸlanacaktır.
    • Üzüm suyu içermiÅŸ olduÄŸu A vitamini, B ve C vitamini, potasyum, demir minareli sayesinde vücudu bütün hastalıklara karşı korur. Üzüm suyu tüketilmesi ile vücut bakteri ve virüslerden arındırılır.
    • Üzüm suyu idrar yolları problemleri ne iyi gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu olan kiÅŸilerin üzüm suyu tüketmesi bu rahatsızlığa karşı etkisini gösterecektir. 
    • Üzüm suyu birçok enfeksiyona karşı vücutta kalkan oluÅŸturur. Bu sayede vücudun dirençli hale gelmesiyle saÄŸlıklı olmasını ortam oluÅŸturur.
    • Üzüm suyu kan yapıcı etkisi sayesinde kanın akışkan hale gelmesini saÄŸlayarak kanın vücutta rahatlıkla pompalanması ile damar yolu hastalıklarında damar tıkanıklığında iyi oldu söylemektedir. Üzüm suyu kalp hastalığı olan kiÅŸilerin vazgeçilmez doÄŸal bir içeceÄŸi olduÄŸu bilinmektedir. Üzüm suyu kalp hastalığı olan kiÅŸilerin tüketmesi ile oluÅŸması muhtemel kalp krizleri önlenir ve varsa kalp rahatsızlıkları en aza indirilir.
    Üzüm suyu bayanların tercih ettiği içecekler arasında olmaktadır. Üzüm suyunun antioksidan etkisi sayesinde vücuda oldukça faydalıdır. Sabahları aç karnına bir bardak üzüm suyu tüketilmesi metabolizmanın düzenli olarak çalışmasını fayda sağlayacağından önerilmektedir. Bu faydalarının yanı sıra cildin gençleşmesinde de etkili olmaktadır. Bu sayede bayanların cilt sağlığı açısından tercih ettiği üzüm suyu cildin korunmasına fayda sağlayarak ciltte gözle görülebilir bir parlaklık meydana getirecektir.
    ]]>
    Siyah Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/siyah-uzum.html Wed, 21 Nov 2018 21:13:04 +0000 Siyah Üzüm, Halk arasında kara üzüm olarak da bilinen ve kendine özgü önemli faydalara sahip olan bir üzümdür. Kara üzüm kanserden cilt tedavisine birçok hastalığın şifa kaynağıdır. Kuru halde ve yaş halde tüketile Siyah Üzüm, Halk arasında kara üzüm olarak da bilinen ve kendine özgü önemli faydalara sahip olan bir üzümdür. Kara üzüm kanserden cilt tedavisine birçok hastalığın şifa kaynağıdır. Kuru halde ve yaş halde tüketilebilir. Dünya üzerinde en çok tüketilen meyveler arasındadır. Kendine has tadı ve içeriğindeki bol miktarda demir yardımı ile birçok hastalığa iyi gelir. Çekirdeğinden yaprağına kadar tamamı vitamin doludur.

    Migren, hazımsızlık, kabızlık ve demir eksikliği gibi birçok hastalığın bir numaralı ilacı sayılan siyah üzüm, yumurtalıklarda oluşan kistlere de iyi geldiği bilinmektedir. Kadınlarda adet düzensizliği sorununda da iyi geldiği ve düzen girmesine yardımcı olduğu bilinir. İçeriğinde bol miktarda şeker bulundurduğu için fazla tüketilmesi önerilmez.

    Siyah Üzüm Faydaları Nelerdir
    • Migren hastaları için iyi bir çözüm yoludur. Siyah üzüm ve suyunun tüketilmesi migren aÄŸrılarına iyi geldiÄŸi gibi iyileÅŸme sürecine de katkıda bulunuyor.
    • Göğüs kanseri olan hastalarda, düzenli ÅŸekilde tüketilmesi halinde kanserle savaşıyor ve kanserli hücrelerin çoÄŸalmasını engelliyor.
    • Alzheimer hastaları için de umut ışığı olan siyah üzüm, beyin hücrelerini onarıyor ve beyindeki damarlarda kanın dolaşımına iyi geliyor.
    • İçeriÄŸinde bulunan lutein sayesinde göz hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltıyor.
    • AraÅŸtırmalar neticesinde siyah üzümün hazımsızlığa iyi geldiÄŸi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
    • Anti bakteriyel özelliÄŸi sayesinde çeÅŸitli bakteri ve mikroplardan insanı korumakta ve virüs ve mikropların sebep olabileceÄŸi hastalıklardan da siyah üzüm tüketerek koruna biliyor.
    • Kabızlık sorununa karşı da en etkili silahlardan birisi olan siyah üzüm içeriÄŸinde ki organik asit ve ÅŸeker sayesinde kabızlık sorunu yaÅŸayan bireylere çare oluyor.
    • Siyah üzüm, içeriÄŸinde bol bol vitamin ve mineral bulunduruyor. Bu maddeler sayesinde insan vücudu deri hastalıklarına karşı koruma saÄŸlıyor ve hücreler yenilendiÄŸi için cilt daha canlı oluyor ve korunuyor.
    Siyah üzüm aşırı tüketilmediği taktirde hiçbir yan etkisi ve zararı görülmüyor. Ancak aşırı tüketimi halinde içinde bulunan şeker sayesinde kilo alımı gibi problemler görülebilir.
    Tüm meyvelerde olduğu gibi siyah üzümü de vaktinde ve taze iken tüketmek daha faydalı olacaktır. Fabrikalarda üretilen ve marketlerde satılan ürünler ile aynı etkiyi görmek mümkün olmayabilir. Bu yüzden siyah üzüm tüketirken taze olasına, düzenli kullanıma dikkat etmeli ve aşırıya kaçmamalıyız.
    ]]>
    Red Globe Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/red-globe-uzum.html Thu, 22 Nov 2018 17:00:29 +0000 Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılmaktadır. Belirtmiş olduğum bölgelerin iklim yapısı, toprak ti Red Globe Üzüm, Yapısı itibariyle açık renkli kırmızı habbeleri olan kaliteli bir üzümdür. Üretimi Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz kıyılarında yapılmaktadır. Belirtmiş olduğum bölgelerin iklim yapısı, toprak tipi, güneşlenme süresi red globe üzüm için yeterli olmaktadır. Red globe üzüm diğer cins üzümlere göre salkım yapısı çok sık ve salkımları daha dolgundur. Bu üzümün salkım ağırlığı yaklaşık olarak 750-1000 gram aralığında değişmektedir. Sofralarda eksik olmayan bu üzüm üreticiler tarafından sadece sofralık üretilir. Kış aylarında tüketmek için kurutması yapılmaz. Diğer üzüm türleri gibi değildir. 

    Red Globe Üzüm Gereksinimleri

    Red globe üzüm toprak tipi oldukça önemlidir. Bu üzüm dikilmeden önce toprak türü araştırılmalıdır. Üzüm fidanlarının dikim için uygun olduğu toprak yeri seçilmeli ve o şekilde dikim yapılmalıdır. Toprak haricinde iklim koşulları ve fidanların bakı durumu da oldukça önemlidir. Fidanların yönü kuzeye bakmamalıdır. Red globe üzüm dikimi yapılan yerin hava sıcaklığı en az 10-12 derece arasında olmalıdır. Bu sıcaklığın altında olan iklim bölgelerinde bu üzüm türünün yetişmesi olanaksızdır. Red globe üzüm ağaçları oldukça sağlam yapıdadır. Bu üzüm fidanının kökleri toprak yapısı siyi olduğunda kökleri toprağa iyice tutunur ve sert kökleri sayesinde sürekli gelişme gösterir.

    Red Globe Üzüm Yetişme Ortamı ve Toprak Özellikleri

    Red globe üzüm, toprak yapısının geçirgen olduğu bütün yerlerde yetişir. Humus bakımından zengin olan topraklar olsun olmasın yetişme alanı oldukça geniştir. Red globe üzüm toprağı yapısı itibariyle killi toprak olmadığı sürece toprağın vitamin ve mineral açısından fakir olmasında bile yetişme gerçekleşecektir. Bu üzüm türü dikimi yapılacağı yerin fidan aşamasında 3 metre kadar toprak altına fidanın gömülmüş olması üzümün köklerini sağlamlaştıracak ve su ihtiyacını en aza indirecektir. 

    Red globe üzüm bağ şeklinde oluşturulacaksa eğer sıralı şekilde dikimi yapılmalıdır. Fidanların gübreleme aşaması da gelişim açısından oldukça önemlidir. Düzenli olarak gübreleme yapılan red globe üzüm fidanlarının verimi iyi olacaktır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken tek şey gübrelemenin zamanında yapılması ve uygun gübre seçimidir. Uygun gübreleme ilk bahar aylarında yapılır. Gübre seçimi ise zirai ilaç satılan yerlere danışılarak temin edilir. Red globe üzüm gelişimi için budama da oldukça önemlidir. Köklerin sağlam olması için ve verim alabilmek için budama yapılmalıdır. 
    ]]>
    Çekirdeksiz Üzüm Reçeli https://www.uzumler.gen.tr/cekirdeksiz-uzum-receli.html Fri, 23 Nov 2018 12:55:24 +0000 Çekirdeksiz üzüm reçeli; son yıllarda yaygın olarak yapılan reçel türlerinden bir tanesidir. Reçel Türk mutfağında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. En klasik reçel türleri vişne, çilek, ayva, incir iken artık s Çekirdeksiz üzüm reçeli; son yıllarda yaygın olarak yapılan reçel türlerinden bir tanesidir. Reçel Türk mutfağında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. En klasik reçel türleri vişne, çilek, ayva, incir iken artık sebzelerden hatta karpuz kabuğundan bile değişik reçel imalatı yapılmaktadır. Reçel türlerinin tamamı piyasada hazır olarak satılmaktadır. Ancak pek çoğunun yapımında şeker yerine glikoz kullanılıyor olması evde yapılan reçelleri daha lezzetli kılar. Evde de tüm meyvelerin ve bazı meyvelerin reçeli rahatlıkla yapılabilir. Üzüm reçeli de bunlardan bir tanesidir. Üzüm reçeli hem sarı hem de siyah üzümden yapılır. Ancak en lezzetli reçel çekirdeksiz olarak yetişen üzümden yapılır. özellikle Manisa ve İzmir yöresinde yetişen üzüm reçel yapımı için en ideal olanıdır. 

    Çekirdeksiz üzüm reçeli için gerekli malzemeler:
    • 1 kg. çekirdeksiz üzüm,
    • 1 kg. toz ÅŸeker, 
    • 2 su bardağı soÄŸuk su,
    • 2 çorba kaşığı limon suyu.
    Hazırlanışı: Çekirdeksiz üzümlerin saplarını ayıklayın. Üzümü birkaç su yıkadıktan sonra bir kabın içine boşatın ve üzerine su doldurarak yarım saat bekletin. Çekirdeksiz üzüm reçelinin yapımı çilek reçeli gibi klasik reçel türlerinden farklıdır. Üzüm tıpkı kayısı gibi çabuk pişen bir meyve olduğu için öncelikle reçelin şerbetinin hazırlanması gerekir. Bunun için derin bir tencerenin içine toz şeker ve soğuk suyu ekleyin. Kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Şeker eridikten sonra şerbet kıvamın alıncaya kadar kaynatın. Daha sonra üzerine üzüm tanelerini ilave edin. Reçel kaynadıkça üzerinde biriken köpükleri bir kaşıkla toplayıp atın. Böylece reçel daha parlak ve uzun ömürlü olur. Kaynayan reçelin içine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın. Daha sonra ocaktan indirip kavanoza boşaltın. Eğer uzun süre saklamak isterseniz kavanozun kapağını sıcakken kapatıp ters çevirin. Çekirdeksiz üzüm reçeli hazır. 
    ]]>
    Yeşil Üzümün Faydaları https://www.uzumler.gen.tr/yesil-uzumun-faydalari.html Fri, 23 Nov 2018 19:37:39 +0000 Yeşil üzümün faydaları, Yeşil üzüm hemen hemen herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Vücuda faydaları saymakla bitmeyen yeşil üzüm vücutta birçok hastalığın oluşma riskini engellemektedir. Yeşil üzüm içeriğinde vüc Yeşil üzümün faydaları, Yeşil üzüm hemen hemen herkes tarafından sevilen bir meyvedir. Vücuda faydaları saymakla bitmeyen yeşil üzüm vücutta birçok hastalığın oluşma riskini engellemektedir. Yeşil üzüm içeriğinde vücudun ihtiyaç duyduğu birçok değeri barındırmaktadır. A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve C vitaminini bol miktarda bünyesinde barındıran yeşil üzüm vücut sağlığını destekleyerek hastalıklara karşı savaşma metabolizmasını güçlendirmektedir. Yeşil üzümde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar sağlıklı bir  vücuda sahip olmak için ihtiyaç duyulan değerlerdir. Yeşil üzümün faydaları aşağıda verilmiştir. Sizde inceleyerek yeşil üzüm tüketmenin sağlık için önemini görebilirsiniz.

    Yeşil üzümün faydaları:
    • Kolesterole karşı etkilidir. YeÅŸil üzüm kötü kolesterolü azaltan deÄŸerlere  ve bileÅŸenlere sahiptir. Kandaki iyi kolesterolü ve kötü kolesterolü dengede tutarak kolesterol oluÅŸumunu engellemektedir.
    • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. YeÅŸil üzüm içeriÄŸinde bulunan reservatrol adındaki bileÅŸen damar sertliÄŸi rahatsızlığı riskini azaltmakta hatta tüm damar sertliklerinin önüne geçebilmektedir.
    • KiÅŸide devamlı olarak hissedilen yorgunluk hissi, halsizlik ve bitkinlik yeÅŸil üzüm tüketilerek geçirilebilir. YeÅŸil üzüm vücuda enerji verir ve enerjinin depolanmasını saÄŸlar.
    • YeÅŸil üzümün faydaları arasında kanın temizlenmesine yardımcı olması da yer almaktadır. YeÅŸil üzüm içeriÄŸinde bulunan bileÅŸenler vücuttaki ve kandaki zararlı maddelere karşı savunma mekanizmasını güçlendirerek zararlı maddelerin dışarı atılmasına fayda saÄŸlamaktadır.
    • YeÅŸil üzüm çekirdekleri ile birlikte tüketildiÄŸinde ise vücuttaki histamin salgısını azaltmaktadır.bu durum vücutta oluÅŸabilecek tüm alerjen rahatsızlıkların oluÅŸma riskini düşürmektedir.
    • Meyveler arasındaki en güçlü antioksidan yeÅŸil üzümde bulunmaktadır. Bu nedenle yeÅŸil üzüm vücudun genel saÄŸlığına iyi gelmektedir. Saç saÄŸlığından tutun, tırnak saÄŸlığına, cilt saÄŸlığına ve iç organların saÄŸlığına yeÅŸil üzüm iyi gelmektedir.
    • Özellikle çocuklarda rastlanan konsantrasyon bozuklukları ve konulara odaklanamamak yeÅŸil üzüm ile hafifletilebilir. YeÅŸil üzümdeki B vitamini kompleksleri çocuÄŸun zihnini geliÅŸtirir ve sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
    • Beyin hücrelerinin daima zinde tutulmasını saÄŸlayan yeÅŸil üzüm hafif unutkanlıkları giderir ve ileri ki yıllarda oluÅŸabilecek alzheimer hastalığına karşı kiÅŸiyi korur. 
    • YeÅŸil üzüm vücutta kanser riskini de azaltmaktadır. Özellikle kolon kanseri riskine karşı vücutta oluÅŸma riskini çok büyük bir oranda engellemektedir.
    • Cilt lekelerini giderir. cilde canlılık verir, cildin daha taze ve parlak görünmesini saÄŸlayan yeÅŸil üzüm kozmetik sektöründe faydaları bilindiÄŸi için sıkça kullanılmaktadır.
    • YeÅŸil üzüm kansızlık problemi yaÅŸayanlara da iyi gelmektedir. Kan oluÅŸumunda vücuda yardım eden içeriÄŸe sahip olan yeÅŸil üzüm kandaki hemoglobinin artmasına fayda saÄŸlamaktadır.
    ]]>
    Evde Üzüm Sirkesi Yapımı https://www.uzumler.gen.tr/evde-uzum-sirkesi-yapimi.html Sat, 24 Nov 2018 01:57:31 +0000 Evde Üzüm Sirkesi Yapımı, Üzüm sirkesinin bir çok yararı vardır. Mutlaka evlerimizde bulunduralım. Günümüz de üzüm sirkesinin faydasından sık sık söz ediliyor. Evde Organik bir şekilde üzüm sirkesini her kişi yapabilir. Evde Üzüm Sirkesi Yapımı, Üzüm sirkesinin bir çok yararı vardır. Mutlaka evlerimizde bulunduralım. Günümüz de üzüm sirkesinin faydasından sık sık söz ediliyor. Evde Organik bir şekilde üzüm sirkesini her kişi yapabilir. Üzümü düzenli bir biçimde yersek bir çok hastalığa deva olan çok bol vitaminli bir meyve çeşidinden bir tanesidir. Her gün belirli olarak yanı miktarda yenen üzüm kanser gibi tedavisi zor olan önemli bir hastalığın tedavisinde de yarar sağlıyor. Sadece üzüm meyve olarak faydalı değil üzümün suyu ve üzüm sirkesi olarak da bir o kadar yararlıdır. Üzüm suyu yararları için bakınız evde organik siyah Üzüm suyu nasıl yapılır. Dertlere deva olan, yemeklere ve salatalara tat katan üzüm sirkesini evinizde tamamen organik yolla yapabilirsiniz. Evde Üzüm Sirkesi Yapımı. Genellikle üzümün bol olduğu mevsimlerde evde fazla alınan, dolaplarda bozulmaya başlayan üzümler ile de rahatlıkla üzüm sirkesini evde kendi kendinize yapabilirsiniz. 

    Evde üzüm sirkesi yapımı için gerekli malzemeler
    • 1 kg üzüm 
    • 1 çorba kaşığı kalın bulgur
    • 1 tatlı kaşığı tuz 
    • 1 çorba kaşığı çiÄŸ nohut
    • 3 litre su
    Evde üzüm sirkesi yapımı

    Üzümleri temizleyin ve güzelce yıkayın. Genellikle ekşi üzümler ile sirke yaparsak cam kavanozların çatlama olasılığı çok fazla olur. Plastik bir kabın içine önce üzümler koyalım daha sonra bulgur, nohut ve suyu da koyalım. Daha sonra da kabın ağzına da ince bir tülbent veya sargı bezi gibi delikli bir bez bağlayın. Güneş görmeyen kuru bir yerde 20 gün kadar bekletin. 1.hafta sirkenizi mutlaka her gün bir iki kez karıştırın. 2. ve 3.haftalarda ise 2-3 günde bir karıştırmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde 20 gün bekledikten sonra hazırlanan karışımı bir süzgeç alıp süzün. Üzümlerden bir iki avuç alıp elinizle iyice sıkın ve süzmüş olduğunuz suya ilave edin. Daha sonra da suyun içine tuzunu koyun ve iyice karıştırın. Ufak bir kaba koyun ve kapağını sıkıca kapatın. Bu halde 50-60 gün daha güneş almayan ve serin olan bir ortamda dinlendirin. Kavanozun üzerine yaptığınız bu tarifi ve tarihi de yazarsanız kaç gün beklettiğiniz süreyi unutsanız dahi bu size kolaylık sağlayacaktır. Süre sonunda tekrar sirkeyi süzüp cam şişelere veya da cam kavanozlara aktarın. Sirkeniz hazırdır. 

    Afiyet olsun.
    ]]>
    Üzüm Cinsleri https://www.uzumler.gen.tr/uzum-cinsleri.html Sat, 24 Nov 2018 17:30:23 +0000 Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu’da üzüm bağcılığın tarihçesi M.Ö. 5000 senesine kadar dayanmaktadır. Ülkemizin bağcılık yönünden çok elverişli bir eko Üzüm Cinsleri: Ülkemiz üzüm kültürünün anavatanı olarak kabul edilen bir ülkedir. Anadolu’da üzüm bağcılığın tarihçesi M.Ö. 5000 senesine kadar dayanmaktadır. Ülkemizin bağcılık yönünden çok elverişli bir ekolojik koşula sahip olması nedeniyle, Türkiye de üzüm cinsleri ve üzümün ürünlerinin bir çok türü yani sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

    Yine ülkemizde üretimi yapılan bu üzümlerin kullanım oranlarına baktığımız zaman yaklaşık olarak %30’u sofralık, %37’si kurutmalık, %30’unun pekmez, pestil, sucuk ile şıralık ve %3 kadarının ise şaraplık şeklinde üretildiğini görüyoruz. Bu kısa bilgiden sonra üzüm cinslerine bir göz atalım bakalım hangi türler varmış.

    Üzümün Cinsleri: Dünya üzerinde ve ülkemizde yetiştirilen çeşitli üzüm cinsleri vardır. Bu yazıda elbette ki bütün üzüm cinslerini yazmaya ne yerimiz ne de vaktimiz yeter. Sadece en meşhurlarını yazmaya çalışacağım. Üzüm cinsleri şunlardır:

    • ÇavuÅŸ Üzümü: En fazla Marmara bölgesi olmak üzere, ülkemizin hemen her bölgesinde yetiÅŸir. Az çekirdekli ve çok suludur. rengi beyaz ve ince kabukludur.
    •  Hafızali: Balkan ülkeleri ile İtalya ve ülkemizde ise Trakya da yetiÅŸtirilir. Kalın kabuklu ve beyaz renklidir. Orta Anadolu da iyi sonuç alınmaktadır.
    • Müşküle: İznik ve Geyve kesimlerinde yetiÅŸtirilir. İhraç edilen üzümlerden biridir. Depolarda saklanarak muhafaza zamanı artırılır. KabuÄŸu kalın ve beyaz renkli bir cinstir.
    • Razaki: Ülkemizin neredeyse her bölgesinde yetiÅŸtirilen verimli bir cinstir. Karışık olarak budanır. KabuÄŸu ince ve beyaz renklidir.
    • Tarsus Beyazı: Adana ile Mersin bölgelerinde geniÅŸ alanda bir üretimi yapılan ve piyasaya ilk çıkan üzüm cinslerinden biridir. Erken çıkması nedeniyle ihraç edilir. Bu üzümün kabuÄŸu kalın ve rengi beyazdır.
    • Tahannebi: GüneydoÄŸuda en erken çıkan üzüm cinsidir. Tadı güzel ince kabuklu ve beyaz renklidir.
    • Narince: Tokat ile Amasya taraflarında %90 yetiÅŸtirilir. Kaliteli sek ÅŸarap yapımı için üretilir. Orta kalınlıkta kabuklu, beyaz renklidir.
    • Alphonse Lavallee: İri taneli bir üzümdür. Pazar deÄŸeri çok yüksektir. Kalın kabukları olan bu üzüm siyah ve mor renklidir.
    • Cardinal: Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde yetiÅŸir. Çok iri taneleri olan, salkımlı bir çeÅŸittir. Kırmızı renkli, orta kalın kabukludur
    • Yuvarlak Çekirdeksiz: Ege Bölgesinin %90 oranında bu tür vardır. Çok kaliteli bir üzüm cinsi olup, kehribar sarısı rengi vardır. Kurutularak ihraç edilir. Üzümün kendine özgü güzel bir tadı bulunur. İnce kabuklu, beyaz renklidir.
    • Emir: NevÅŸehir, Kayseri KırÅŸehir ve NiÄŸde taraflarında yetiÅŸir. Orta Anadolu'da kaliteli ÅŸarap üretiminde kullanılır. Rengi beyaz, orta kalın kabukludur.
    • DiÄŸer Üzüm Cinsleri: Ülkemizde yetiÅŸen Besni, Öküzgözü, sergi karası, kalecik karası, Yalova incisi, Hasandede, ata sarısı Hamburg misketi, izabella, gibi üzüm cinsleri de vardır.
    ]]>
    Acai Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/acai-uzumu.html Sun, 25 Nov 2018 08:27:04 +0000 Acai Üzümü, olarak bildiğimiz meyvenin diğer adı  acai berrydir. Genellikle yetiştiği yer Güney Amerikadır. Bu meyve içerisinde oldukça antioksidan içermektedir. Genellikle yetiştirildiği bölgede bulunmakta olan ayrıca da o b Acai Üzümü, olarak bildiğimiz meyvenin diğer adı  acai berrydir. Genellikle yetiştiği yer Güney Amerikadır. Bu meyve içerisinde oldukça antioksidan içermektedir. Genellikle yetiştirildiği bölgede bulunmakta olan ayrıca da o bölgeye özgü olan palmiye ağaçlarından üretilir. Ancak farklı bölgelerde acai üzümü tüketilse de yetiştirildiği bölgede meyve suyu daha çok tüketilmektedir. Bizler genellikle bu meyveyi görünüş olarak yaban mersini ve üzümlere benzetiriz. Renk olarak mor rengi bulunmaktadır. Bildiğimiz klasik üzümler gibi yuvarlak ve küçük şekilde olmaktadır. Oldukça enerji verici bir meyvedir. Ancak bizim üzümlerimiz gibi toplandığı zaman hemen tüketilmez çünkü hemen tüketilirse sakıncalara neden olabilir. İlk olarak özü çıkarılmalı ve daha sonra yenilmesi daha çok tavsiye edilmektedir. Vitamin eksikliğine bire bir meyve türüdür. Acai üzümü 100 gram tüketildiği zaman 70-80 kalori tüketilmiş olunur. Sağlık açısından da oldukça faydalıdır. 

    Acai üzümü besin değeri nedir

    Acai üzümü E, A, B vitamini, omega 9, omega 3, C vitamini, omega 6, demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından zengin olan bir meyvedir. Acai üzümü lif kaynağı olarak oldukça zengindir ve bu nedenlerle pek çok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Kısaca vücudun ihtiyacı olan pek çok besin değerini içerisinde bulundurduğu için tüketilmesi oldukça faydalıdır. Lif kaynağı oldukça çok olan bu meyveyi zayıflamak için tüketmek olumlu sonuçlar vermektedir. Ancak ülkemizde üretimi olmayan ve oldukça zor bulunan bu meyve genellikle kapsül şeklinde satılmaktadır. Kapsül olarak tüketebilir ve zayıflamaya ilk adımı atmış olursunuz. Kapsül olarak tüketimi her gün yapılmalıdır. Ancak meyve suyu olarak tüketilecekse günlük 2 litre tüketilmelidir.

    Acai üzümü faydaları nelerdir

    Acai üzümü içerisinde oldukça çok olan besin değeri sayesinde vücuda ve sağlığımıza oldukça çok faydaları vardır. İçerisinde bol miktarda olan antioksidan vücuttaki yapılara zarar veren maddelerin kötü şekilde etkilenmesini en aza düşüreceği için faydalı olmaktadır. Örneğin vücuda en önemli faydası ise karaciğerde, akciğerde olan bütün hastalıkların giderilmesini sağlamaktadır. Örneğin günümüzde kanser hastalığı gittikçe artış göstermektedir. Kanser hastalığı ile başa çıkmanın ve tedavisinin rahat bir şekilde sağlanmasında en büyük rolü üstlenmektedir. Kanser hastalığından sonrada acai üzümü kalp hastalıklarının oluşmasını engellemekte ve var olan hastalığı en aza indirmeyi sağlamaktadır. Sağlık açısından olumlu etkilerin oluştuğu araştırmacılar tarafından ortaya çıkartılmıştır. Birde kanda görülen pıhtılaşmanın önüne geçmektedir ve pıhtılaşma oluşmasını engellememektedir. Birde bu üzüm ishal ve sarılık hastalıklarına da oldukça iyi gelmektedir.
    ]]>
    Üzüm Kurusu https://www.uzumler.gen.tr/uzum-kurusu.html Sun, 25 Nov 2018 15:36:25 +0000 Üzüm Kurusu, Oldukça sık tüketilen meyveler arasında yer alan ve kendine has şahane lezzeti sayesinde birçok kişinin sevdiği meyveler arasında yer alan üzüm taneleri ufak olmasına karşılık sağlık açısından oldukça fayda Üzüm Kurusu, Oldukça sık tüketilen meyveler arasında yer alan ve kendine has şahane lezzeti sayesinde birçok kişinin sevdiği meyveler arasında yer alan üzüm taneleri ufak olmasına karşılık sağlık açısından oldukça faydalı olması sayesinde hem taze meyve olarak hem de kurutularak tüketilmektedir. Siyah ve sarı renkte olan üzüm kurusunda sağlıklı bir hayat için tüketilebilecek oldukça önemli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. C, E, K vitaminleri ile beraber yüksek oranda demir içeren üzüm kurusu kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, bakır, çinko, niasin, riboflavin, piridoksin ve tiamin içermektedir. Aynı zamanda kalorisi yüksek olan üzüm kurusu fazla tüketilmediği takdirde kilo alma problemine neden olmaz. Üzüm kurusu kuruyemişin yanında tüketilebileceği gibi aynı zamanda özellikle de ramazan ayında hoşaf yapılarak tüketilen oldukça lezzetli bir yiyecektir.

    Üzüm kurusu faydaları;

    Sindirim sistemi, şahane bir lezzete sahip olan üzüm kurusu, 1 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı atılıp 1 gün bekletildikten sonra tüketildiğinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkı sağlar. Kronik kabızlık rahatsızlığında oldukça etkili olan üzüm kurusu zengin lif içeriği sayesinde günlük lif ihtiyacını karşılayarak kabızlık problemini giderir.

    Demir eksikliği, kurutulmuş meyveler içinde demir açısından en zengin olanı şüphesiz ki üzüm kurusudur. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık tedavisinde tedaviye destek olarak tüketilebilir. 

    Kemik sağlığı, içerisinde bulunan boron minerali sayesinde osteoporoza karşı kemiklerin korunmasına yardımcı olan üzüm kurusu kemik sağlığını açısından oldukça faydalıdır.

    Libodo artışı, içerisinde bulunan amino asitlerin olumlu etkisi olarak libido artışı özelliğine sahip olan üzüm kurusu erkeklerde ereksiyon sorununa olumlu etkileri vardır. Enerji arttırıcı özelliği sayesinde cinsel problemlere iyi gelir.

    Göz sağlığı, antioksidan içeriği ile yaşlılıktan kaynaklanan göz zayıflığı ve katarakt gibi problemlere faydalı olur.
     
    Enfeksiyon, üzüm kurusu içerisindeki polifonelik besinleri sayesinde enfeksiyon önleyici etkiye sahip olmakla beraber aynı zamanda ateş düşürücü özelliğe sahiptir.

    Ağız bakımı, diş eti iltihabı, diş çürüğü ve zayıf yapılı dişler gibi diş problemlerine üzüm kurusu içerdiği kalsiyum sayesinde iyi gelir.

    Kalp sağlığı, koroner kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olan üzüm kurusu kan sulandırıcı özelliği sayesinde Kalp hastalıklarına iyi gelir. 

    Cilt sağlığı, cilde tazelik ve canlılık kazandıran bu faydalı yiyecek cildin siyah noktalardan arınmasına yardımcı olarak cildin parlamasını sağlar.

    Antioksidan özelliği, polifonik antioksidan özelliği ile kanser hücreleri ile savaşma özelliğine sahip olan üzüm kurusu serbest radikallere karşı koruma sağlayarak kanser riskini önler.

    Asit dengesi, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengin olması üzüm kurusunun asit dengesine katkı sağlamasına yardımcı olur. Bu sayede romatizma, gut ve böbrek taşı problemine karşı koruma sağlar.
    ]]>
    Kırmızı Üzüm https://www.uzumler.gen.tr/kirmizi-uzum.html Mon, 26 Nov 2018 02:51:21 +0000 Kırmızı Üzüm, Asmagiller familyasından olan birçok türe sahip bir meyve türüdür. Adını renginden alan bu üzüm iri, uzun, küçük yapıya sahip birçok kırmızı üzüm çeşidi vardır. Ege bölgesinde yoğun olarak yetiştiri Kırmızı Üzüm, Asmagiller familyasından olan birçok türe sahip bir meyve türüdür. Adını renginden alan bu üzüm iri, uzun, küçük yapıya sahip birçok kırmızı üzüm çeşidi vardır. Ege bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen kırmızı üzüm birçok iklime uyum sağlamaktadır. Salkım halinde yetişen ve çok taneli olan bu değerli meyvenin üretimin her bölgede yapılmaktadır. Taze veya kuru olarak tüketilebilen kırmızı üzüm her yaştan insanın iştahla tükettiği bir besin maddesidir. Bu üzüm türünün içerisinde yer alan vitamin ve mineral değerleri sağlık bakımından mucizevi bir detaydır. Kırmızı üzüm çekirdeğiyle birlikte bir bütün olarak vücut kapsamında yarar sağlar. Rengi sayesinde iştahları kabartan söz konusu kırmızı üzüm yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Bu üzümün aşırı iri yapıya sahip olanlarında hormon varlığı düşünülerek belli standart boyutlarda olanlarında yönelmek daha doğrudur. Tarım alanları kapsamında hızlı verim alınabilmesi için hormona başvuru yapanlar ne yazık ki vardır. Bu nedenle daima organik kırmızı üzümün tercihleriniz arasında olması ve bu hususta üzüm alırken dikkat edilmesi sağlığı olumlu yönde etkiler.

    Kırmızı Üzüm Faydaları

    Sağlığı olumlu yönden etkileyen kırmızı üzümün faydaları sayılmayacak kadar çoktur. Özellikle kan yapıcı etkiye sahiptir. Kansızlık sorunu olan kişilere doğal çözüm yolu olarak önerilen kırmızı üzüm vücut sağlığı için mucizevi bir kaynaktır. Bu meyve antioksidan görevi üstlendiğinden ötürü enfeksiyonu önleyerek mikrobik oluşumların önüne geçer. Hazmı kolaylaştırarak kabızlığı giderir. Kemik, göz ve diş gibi birçok organ sağlığı için fayda sağlar. İçerdiği şeker oranı sayesinde kilo almak isteyenlere yardımcı olur. Mide dostu olan kırmızı üzüm içindeki lifler sindirim sisteminin düzenlenmesi yönünde katkı sağlar. Diğer yandan vücut için enerji deposu niteliğinde olduğundan dolayı direncin artışına sebep olur. Ayrıca birçok hastalığın iyileşmesi açısından da son derece faydalıdır.

    Kırmızı Üzüm Nasıl Kurutulur

    Yaz meyvelerinin iştah açıcı ve lezzet bakımından üstün olan besin maddelerinden olan kırmızı üzüm doğal yöntemlerle kurutulur. Bu hususta taze olarak tarladan hasat edilen bu üzüm öncelikle yapraklarından ve arasında bulunan çürük üzüm tanelerinden ayıklanır. Açık havada temiz bir alanda uygun bir zemin hazırlanır. Toz ve kirli alan olmamasına dikkat edilmelidir. Ardından raf halinde yapılmış alana karşılıklı ip çekilerek bu ipin üzerine üzümler salkımlarından ip ile bağlanarak gölgede kurumaya bırakılır. Güneşin doğrudan teması çürümeye neden olacağından gölge alanların tercih edilmesi sağlıklı kurutma bakımından oldukça önemlidir. Salkımların belirli aralıklarla dizilmesi gerekmektedir. Yaklaşık üç haftada kırmızı üzüm kurur. Paketleme aşamasında üzümün bulunduğu alana birkaç tane karanfil atılırsa güveler yönünden önlenmiş olur. 
    ]]>
    Üzüm Nasıl Kurutulur https://www.uzumler.gen.tr/uzum-nasil-kurutulur.html Mon, 26 Nov 2018 17:04:29 +0000 Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktirmek ve bu sevilen meyvenin, mevsiminin dışında da tü Üzüm Nasıl Kurutulur, Üzüm, çoğu insanların severek yediği bir meyvedir. Ancak her meyve gibi bu meyvede zamanla bozulacağından dolayı, bu bozulmayı geciktirmek ve bu sevilen meyvenin, mevsiminin dışında da tüketilmesini sağlamak amacıyla ve üzümün bazı türlerinin kurutulmaya elverişli olması nedeniyle kurutma yöntemine başvurulur. Kurutulan üzüm ileriki zamanlarda çerez olarak,  hoşaf ve bazı yemeklerde kullanılmaktadır. Peki, üzüm nasıl kurutulur Aşağıdaki satırlarda bu soruyu cevaplandırmaya çalışacağım.

    Üzüm Kurutma İşlemi: Üzüm kurutma iki türlü yapılmaktadır. Bunlar doğal usullerle kurutma yöntemi ve bandırma yapılarak kurutma sitemi.

    Doğal Usullerle Kurutma: Bu doğal kurutma usulü genel olarak siyah ve çekirdekli üzüm çeşitleri için uygulanır. Bu usulde; hasat edilen üzüm salkım halinde, üzüm bağında güneş alan uygun bir yere toprak üzerine serilir, bir hafta bekletilir. Bir hafta sonra üzüm salkımının diğer yüzü çevrilir bir hafta daha bu şekilde kalan üzümler doğal ortamında kurutulmuş olur. Bazı yerlerde üzüm salkımları ipe dizilerek çardak veya sundurmalarda da kurutulmaktadır

    Bandırma Yapılarak Üzüm Kurutma: çekirdekli veya çekirdeksiz beyaz üzümlerse bandırma usulüyle kurutulur. Bu usulde gaye, üzüm tanesi üzerinde bulunan mumsu pus katmanının taneden ayrılmasını sağlayıp ayrıca bir miktar çatlama yaptırarak, tanede ki su kaybını hızlandırıp, kurumada çabuklaştırma ve güzel bir renk elde edilir.

    Bandırma için sıvı olarak, potasyum karbonat ve buna zeytinyağı eklenmiş şekli bazı zamanda küllü su, zeytinyağı karışımı kullanılır. Bandırma uygulanan üzüm kağıt, toprak, beton ya da tel sergi üzerinde kurutulur.

    Bandırarak Güneşte Kurutma: Bandırma yönteminde üzümler, bir miktar zeytinyağı katılan potas eriyiğe bandırılıp, sonra da güneşe serilerek kurutulur.

    Burada Potas eriğinin yerine küllü su eriyiği de kullanılabilir. Ayçiçeği, pamuk kozası kapçığı, asma çubuğu ya da zakkum külü bu iş için daha elverişlidir. Salkım üzümler, delikli bir kap ya da sepetler ile toplu şekilde, bandırma suyu denilen eriyiğin içine 10-12 kez daldırılıp çıkarılır ve suları süzülerek, sergi yerine ya da kerevet üzerine yan serilir, üzümler hiçbir şekilde üst üste konulmaz.

    Güneş önüne serilen bu üzümler, 5-8 günde kurur. Kuruma esnasında üzümlere dokunulmaz, ancak temiz ve güzel renkli kurumaları amacıyla bir miktar bandırma suyu serpilir. Üzümlerin kurumasından sonra avuç içinde ovalanıp, sapları çıkarılır, rüzgâra tutularak ve çalkalama makinesinden geçirilmesi ile üzümün çöpü temizlenir. Üzerindeki potası gidermek içinde soğuk su ile yıkanır. Son olarak her katın arasına limon ya da portakal yaprağı serilip, tahta sandıklara sıkı olarak basılır. 4-5 kilo yaş üzümden 1 kilo kuru üzüm alınır.

    Bandırmadan Güneşte Kurutma: Bu yöntem yukarıda siyah üzüm kurutma yönteminde yapılan uygulama gibidir. Bu yazımız ile “üzüm nasıl kurutulur” yöntemlerini öğrenmiş olduk.

    ]]>
    Kan Üzümü https://www.uzumler.gen.tr/kan-uzumu.html Mon, 26 Nov 2018 18:21:32 +0000 Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kan üzümü olarak bilinir. Ancak bunun bir diğer adı siyah üzümdür. Bu üzümü kurutulmuş halde Kan Üzümü, Genellikle tadı güzel olduğundan dolayı insanlar çok fazla tüketim yaparlar. Damak tadına doyum olmaz. Kan üzümü olarak bilinir. Ancak bunun bir diğer adı siyah üzümdür. Bu üzümü kurutulmuş halde yemek de çok sağlıklıdır. Ama çok fazla tüketimi yapılmamaktadır. Çünkü içerisinde çok fazla şeker bulunmaktadır. Şeker hastaları bunu aşırı derecede tüketilmemelidir. Aksi takdirde size zarar verme ihtimali olabilir. Normal şartlarda birkaç kan üzümü yenildiği zaman yeterli olacaktır. Ayrıca bu bitkinin hastalıkların tedavisinde kullanılmış ve olumlu sonuç almıştır. Böbreklerin, metabolizmanın ve bebeklerin gelişimi için çok faydalıdır. Aynı zamanda adı üstünde kan üzümü kan oranını düzenler. 

    Kan Üzümü Faydaları 

    Bu üzümün içinde güzellik sırları vardır. Kilo vermek ve beyin gelişimi için kullanılmaktadır. Kandaki kötü kanı temizler. Kan üzümünün faydaları say say bitmez. Çok çeşitlidir. Aynı zamanda yetiştiği toprak bölgesinin de büyük önemi vardır. Tadı çok güzel kan üzümünü yiyen kişilerin damarlarını süslemekle bırakmıyor. Bir de can istenildiği zaman alınıyor. Bu da satış yapan kişilerin işine geldiği için pahalı yada ucuz satış yapılabiliyor. Gün içerisinde yediğiniz çikolataların yerine birkaç tane kan üzümü yenildiği zaman sağlığınız açısından oldukça önemli olacaktır. Özellikle çocukların yemesi gerekiyor. Çünkü kas gelişimi için oldukça önemlidir. Hatta boyun uzamasına bile yardımcı olur. 

    Kan Üzümü Suyu 

    İlk önce bu suyu şeker hastaları bile az miktarda tüketebilir. Çünkü bu suda vitamin oldukça yüksektir. Aynı zaman da kan üzümünün suyunu birkaç gün ard arda kullanırsanız sizin sağlığınız da görülen rahatsızlıkların azaldığını göreceksiniz. Kullanmazsanız pişmanlık bile duyabilirsiniz. Bu yüzden çok fazla da kullanılmamalıdır. Uzmanlar genelde kabız olan insanlara kan üzümü yemelerini söyler. Ayrıca kolesterol düzenleyici etkisi vardır. Kan üzümünün suyunu içtiğiniz zaman karaciğer hastalıklarının mücadelesinde kullanılmaktadır. Çünkü olumlu yönde cevap alınmıştır. Yemiş olduğunuz siyah üzümler sizi aksi bir hastalıktan koruyacaktır. Sindirim sisteminiz hızlanacaktır.  
    ]]>
    Bektaşi Üzümü Nerede Yetişir https://www.uzumler.gen.tr/bektasi-uzumu-nerede-yetisir.html Tue, 27 Nov 2018 12:46:11 +0000 Bektaşi  Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa kesesini temizleme, insan vücudun da bulunan kanı temizleme, Bektaşi  Üzümü Nerede Yetişir, Bektaşi üzümünün nerelerde yetiştiğine bakmadan önce bu üzüm hakkında biraz bilgi sahibi olalım. Bektaşi üzümü özellikle safa kesesini temizleme, insan vücudun da bulunan kanı temizleme, iltihapları yok etme gibi bir çok faydası olan siyah üzüm olarak ta bilinen üzüm çeşididir. Bektaşi üzümünün yaklaşık olarak kırk çeşidi bulunmaktadır. Bu üzün bakır, fosfor ve potasyum yönünden de çok zengin bir üzüm türüdür. Meyve yapısı küçük tanecikler şeklinde bulunan Bektaşi üzümü çok farlı şekillerde tüketildiği de bilinenler arasındadır. Genellikle çiğ olarak tüketilen Bektaşi üzümü çayların içerisine atılarak ta kullanılmaktadır. Bektaşi üzümü taş kıran familyasından olan taç yapraklı 1 metre kadar boy uzunluğu olan çalı görünümlü bir bitki yapısına sahiptir. Bektaşi üzümü orta çağın başlarında fideler yetiştirilmeye başlanmıştır. Bektaşi üzümünün meyveleri çok faydalı bir bitkidir meyvelerin olgunlaşması ağustos ayına kadar ancak olur.

    Bektaşi  Üzümü Nerede Yetişir Özellikleri

    Bektaşi üzümünün meyveleri C vitamini bakımından çok zengin olan bir bitkidir. Örneğin 100 gram Bektaşi üzümü meyvesinde yaklaşık olarak 34 miligram C vitamini bulunmaktadır. Genellikle çiğ tüketilse de Bektaşi üzümü meyvelerinden pasta ve marmelat yapımında da kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca Bektaşi üzümünün bilinmesi gereken çok önemli bir özelliği ise asla olgunlaşmamış meyveleri yenilmemelidir. Olgunlaşmamış meyvelerin tüketilmesi çok ağır bağırsak enfeksiyonlarına sebep olduğu ve kişiyi ölüme kadar götürdüğü bilinmelidir.

    Bektaşi  Üzümü Nerede Yetişir

    Bektaşi üzümü ülkemizde Kuzey Trakya, Kuzeydoğu Anadolu ve Kuzey Anadolu da dağlık alanlarda doğal olarak yetişen bir üzüm çeşididir. Çalı görünümlü ve dikenli bir bitki örtüsüne sahiptir. Fakat Bektaşi üzümünün ana vatanı Orta Asya, Avrupa ve Kafkasya dır. Bu bölgelerde çok sayıda yetişen Bektaşi üzümü çok meyveli bir bitkidir. Yaprakları kıllar ile kaplıdır bu kıllar sayesinde meyve kısımları aşırı soğuklarda don olayına karşı korunmaktadır. Bektaşi üzümü ayrıca Tibet ve Moğolistan bölgelerinde de çok sıklıkla rastlanan ve bu bölgelerde de oldukça fazla yetişen biri bitki türüdür. Meyvelerin tadı çok hafif mayhoş olduğu bilinir. Bektaşi üzümü çeşitli toprak yapılarında kolaylıkla yetişen ve yetiştiriciye çok zahmet vermeyen bir türdür. Fakat çok daha verimli olduğu toprak yapısı yumuşak ve sulu toprak yapısıdır. Bektaşi üzümünün kuraklığa dayanamadığı yine bilinmesi gerekenler arasındadır.
    ]]>